Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’de üretilen kahvaltılık gevreklerde tarım ilacı kalıntısı olan glifosat tespit edildi. Türkiye’de de son yıllarda gençler ve çocuklar arasında kullanımı yaygınlaşan kahvaltılık gevrekler; mısır, buğday ve yulaf gibi ürünler kullanılarak elde ediliyor.

Glifosat denilen etken madde, halk arasında ‘ot ilacı’ diye anılan ilacın hammaddesi konumunda. Bizde de çoklukla kullanılan ot ilaçları, tarlalarda ve bahçelerde istenmeyen otları öldürmek için kullanılıyor.

Glifosat etken maddesi, kimi kurumlara göre zararlı, kimi kurumlara göre de zararlı değil. Örneğin Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC), 2015’te glifosatı ‘muhtemel kanserojen’ sınıfına aldı.

Haberin Devamı

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) de, hemen hemen aynı zamanda glifosatın muhtemel kanserojen bir madde olmadığını açıkladı.

Yani kafalar karışık...

289 milyon dolar

Bir zamanlar deprem profesörlerinin yaptığı gibi, bugün de bazı tıp, ziraat ve gıda hocaları, birbirleriyle zıt görüşler ileri sürerek tüketicinin kafasını karıştırıyor.

Birinin bazı veriler ileri sürerek dediğine, diğeri taban tabana zıt verilerle yanıt veriyor. Zavallı tüketici de arada kalıyor ve ne yiyip içeceğine bir türlü karar veremiyor.

Ne olursa olsun, tarımsal ürünlerde tarım ilacı kullanımının gitgide arttığı, verilen rakamlarla ortada duruyor.

Buna bir de çiftçinin bilinçsizliği eklenince, kullanım miktarı katbekat artıyor. Tarım ilaçlarının kullanımı konusunda bilinçsiz olan köylüler, ilaçları fazla fazla atıyor. Ertesi yıl etkili olabilmesi için de ilacın dozunu artırmak zorunda kalıyorlar. Hele bir de ürünü ilacın etkisi geçmeden hasat etmişse, glifosat gibi kalıntılar insanlar tarafından alınıyor. Sonuçta, bu kalıntılar çeşitli organ hasarlarına neden olabiliyor.

Örneğin geçenlerde, tarım ilaçları üreticisi Monsanto, ilaçlarındaki glifosat maddesi yüzünden kansere yakalandığını söyleyen, bir okulun bahçıvanına 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm edildi. Mahkeme jürisi, Türkiye’de de satılan Roundup ve Ranger Pro adlı yabani ot ilaçlarının kansere yol açtığını bilmesine rağmen, tüketicileri uyarmadığına hükmederek, bu cezanın Monsanto’ya verilmesini uygun gördü. Yaşamı en az ilaç kalıntısıyla geçirmek için tüketici olarak neler yapabilirsiniz? Şayet bütçeniz müsaitse ‘organik’, müsait değilse ‘iyi tarım uygulamaları’ ürünlerini tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

O halde sağlıklı kalın, kalabiliyorsanız...

Bu arada, bugün ‘30 Ağustos Zafer Bayramı’... Hepinizin bayramını kutluyorum.