İbrahim Akbulut

İbrahim Akbulut

ieakbulut@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CHP İzmir’de aylar süren kongre heyecanı geldi geçti...

Son anda topa giren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerel yönetimden sonra siyaseten de iktidarı eline geçirdi.

Kulisler, temaslar, sözler, çizikler...

Hepsi geride kaldı.

Ve CHP yeni bir dönemin başlangıç çizgisine geldi. Dümende Ali Engin‘in göründüğü bu dönem, CHP’de son derece önemli değişimlerin yaşanacağı bir dönem olacak. Bu değişimler, özellikle de 2014 yerel seçimlerine damgasını vuracak...

Biraz kulislerdeki fısıltılara, biraz da öngörülerime dayanarak “değişim” iddiasında bulunuyorum.

“Ne değişecek?” derseniz söyleyim; İlçe belediye başkanlarının büyük bölümü.

Bana göre, bugünkü başkanların çoğu, 2014 sonrasında o koltuklarda oturamayacak. Çünkü aday gösterilmeyecekler. Çünkü siyaseten iktidarı eline geçiren Aziz Kocaoğlu, gelecek dönemde kendisine karşı duran hiç kimseyi yanında istemeyecek.

İddialara göre, kongre öncesinde bazı kişilere, 2014 için aday yapılabilecekleri sinyalleri verilmiş bile...

Tabii bu sinyallerin hangi ilçelere gönderildiğini tahmin etmek için falcı olmaya gerek yok.

Peki şu an sadece teori olarak görünen bu değişim gerçekleşebilir mi? Bana göre kısmen mümkün.

Örneğin Buca’da. Zaten tartışılan, bırakın örgütün, meclisin bile istemediği başkanın çizik yemesi değil, yeniden aday gösterilmesi mucize... Ercan Tatı’ya şimdiden “siyasi mevta” olarak bakılmasının nedeni de bu.

Karabağlar’da da durum farklı değil.

Parti içinde tasfiye edilen bir grubun temsilcisi olan Sıtkı Kürüm‘ü yeni yönetimin aday göstermesi düşünülebilir mi? Bence mümkün değil.

Metin Solak’ın, başkan olabilmek uğruna, grup kararına rağmen Ak Parti ile yaptığı ittifakın unutulduğunu sanmıyorum. Gelin buna bir de “Aman Aziz Kocaoğlu’nun adayı seçilmesin” diye verdiği savaşı ekleyin. Yani Solak için de çizik kaçınılmaz.

Aziz Kocaoğlu’nun kendisini “doğal lideri” gördüğü Bornova’da, siyaseten iktidar savaşı veren Kamil Okyay Sındır‘ın da işi zor. Marka olamamışken, başkan ve partili olarak rüştünü ıspat edememişken Kocaoğlu’na rakip olmaya çalışan Prof. Sındır sanırım 2014 sonrasında üniversitedeki görevine geri dönmek zorunda kalacak. Tabii emekliliği tercih etmezse.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ile Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün‘ün durumu da diğerlerinden farklı değil. Yani önümüzdeki dönemde işleri çok zor.

Bir de Karşıyaka cephesi var...

Yeni yönetimin, kongre sürecinde Kocaoğlu’nun adayına tavrını son derece net bir biçimde ifade eden, hatta Kocaoğlu’nun sürece müdahalesinden rahatsızlığını dile getiren Cevat Durak‘ın önünü kesebileceğini hiç sanmıyorum.

Gerek başkan sıfatıyla, gerekse siyaseten Karşıyaka’da marka olmuş bir ismi çizmeye nasıl cesaret edeceklerini doğrusu çok merak ediyorum.

Elbette, il yönetimi adaylık gibi önemli bir konuda tek yetkili organ değil. Son karar genel merkezin. Ama görüşlerinin genel merkezi etkileyeceğini unutmamak gerek.

Değişim iddiasında bulunurken bunu dikkate almamış değilim.