Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Elektrikli araçlara dönüş yolunda çalışmalar hız kesmeden sürerken, Rusya-Ukrayna savaşının etkileri bu konuda da yavaş yavaş hissedilmeye başladı. Nitekim ABD'de elektriklilere zam gelmeye başladı...

Bir yandan tüm dünyada elektrikli araçlara geçiş konusunda adeta bir yarış yaşanırken, diğer yandan da üreticiler, 24 Şubat'ta patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle boğuşuyor. Hayati öneme sahip bir pazar olmasına rağmen, uluslararası yaptırımlar çerçevesinde Rusya pazarında faaliyetlerini askıya alarak, ciddi bir bedelle karşı karşıya kalan üreticiler, büyük ölçüde Rusya ve Ukrayna'dan sağlanan hammaddeler konusunda da sıkıntı yaşamaya başladı. Zira gerek çip üretiminde gerekse de elektrikli araçlarda kullanılan bataryalarda kullanılan kritik maddeleri, büyük ölçüde, savaştaki bu iki ülkeden temin ettiklerinden ya üretimlerini yavaşlattılar ya da araçlarına zam yapmak zorunda kaldılar..

Haberin Devamı

Elektrikli dünyası toz duman içinde

Nitekim Volkswagen başta olmak üzere pek çok üreticinin bu konuda zorluklar yaşadığını belirtmiş, ancak elektrikli otomobil üreticilerinde baş gösteren sorunlara değinmemiştik. İşte bu savaşın etkisi, geçtiğimiz günlerde onları da vurmaya başladı. Zira başta Tesla olmak üzere, Rivian ve birkaç elektrikli araç üreticisi daha, Amerikan tüketicisi henüz daha kendilerine yeni ısınmaya başlamışken, fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldı.

Zamlar yolda 

Bunun nedeni de kuşkusuz, elektrikli araç bataryalarında kullanılan hammaddelerin, özellikle de nikel fiyatlarının, savaş nedeniyle giderek artması. Standart & Poors'un raporuna göre, Ukrayna'dan temin edilen hammaddelerde yaşanan sorun, Tesla'nın ürettiği "Model Y"nin fiyatını 8 bin dolar artırıyor. "S&P Global Mobility" tarafından yayımlanan rapora göre, Ukrayna krizi, sadece Tesla değil, elektrikli araç üreten tüm markaları etkileyecek. Örneğin Mercedes'in ülkemizde de yakın zamanda tanıtımını yaptığı "EQS" modelinin fiyatı, geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 11 bin dolar daha zamlandı. 

Elektrikli araç bataryalarında hayati öneme sahip nikelin dünyadaki en büyük sağlayıcılarından biri Rusya. Ancak işgal nedeniyle uygulanan ambargolar ve savaş, nikelle ilgili ciddi sorunlara neden olmuş. Nitekim daha önce tonu 10 bin-20 bin dolara satılan nikelin, 8 Mart'taki ton fiyatının 100 bin dolara çıktığı belirtiliyor. Bu yüzden de uzmanlar, bazı markaların elektrikliye geçişte yeniden hız kesebileceğini ya da elektrikli araç fiyatlarının bir süre daha yüksek kalabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

 

Elektrikli dünyası toz duman içinde

 

Seyahat için içten yanmalı seçeneği!

Tamamen elektrikli "Megane E-Tech" için hazırlıklarını sürdüren Renault'nun, uzun seyahatlere araçla çıkmak isteyen ancak şarj problemiyle karşılaşmaktan çekinenler için "içten yanmalı motorlu araç alternatifi" de sunacağı bildiriliyor. Renault Grubu'nun sahibi olduğu "Mobilize" tarafından uygulanacak "Switch Car" (araç değiştirme) hizmetiyle elektrikli Megane E-Tech alanlara, yılda 30 gün içten yanmalı motora sahip herhangi bir modeli sınırsız kilometre kullanma hakkı tanınacak. Fransa'da Switch Car için şu an ayda 30 Euro abonelik ücreti alınıyormuş.

Haberin Devamı

 

Açılışı SUV ile yapacak

Türkiye'de de markaların elektrikli araçlara yönelik dönüşüm süreci başlarken, kimi markalar da bu konuda hazırlıklarını sürdürüyor. Peugeot, Türkiye'de elektrikli araç satışına bu yılın son çeyreğinde SUV 2008 ile başlayacağını açıkladı. Türkiye'de Peugeot'nun SUV modeller konusunda güçlü olduğunu belirten markanın yetkilileri, bu yüzden SUV 2008'le işe başlamayı uygun gördüklerini belirtiyor.

Yine bu amaçla özellikle bayilerinde altyapı çalışmalarına da hız verdiklerini kaydeden Peugeot yetkilileri, özellikle belirli noktalardaki bayileri hazır hale getirmeyi hedeflediklerini, yıl sonuna kadar bu hazırlıkları tamamlamış olacaklarını belirtiyor. Elektrikli 2008'in gelişinin bir geliştirme ve test anlamı taşıyacağını belirten firma yetkilileri, 2023’ten itibaren diğer elektrikli modellerin de elektrikli modellerini getirmeye başlayacaklarına dikkat çekiyor.

Öte yandan Peugeot Genel Müdürü İbrahim Anaç, "olağanüstü bir şey olmazsa" 2022’de pazarı geçen yıl gibi öngördüklerini, hatta bir miktar üzerinde de olabileceğini kaydetti. Bu öngörüyü yaparken Ukrayna krizinin hesapta olmadığına da dikkat çeken Anaç, halen bireyse tüketici ve filo tarafında ötelenmiş bir talep bulunduğuna dikkati çekti.

Elektrikli dünyası toz duman içinde

Öte yandan Peugeot Genel Müdürü İbrahim Anaç, "olağanüstü bir şey olmazsa" 2022’de pazarı geçen yıl gibi öngördüklerini, bir miktar üzerinde de olabileceğini kaydetti. Bu öngörüyü yaparken Ukrayna krizinin hesapta olmadığına da dikkat çeken Anaç, halen bireyse tüketici ve filo tarafında ötelenmiş bir talep bulunduğuna dikkati çekti.