Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

Genta, kendisini bir sanatçı olarak gördüğü için bir kuruma bağlı olarak çalışmayı sevmiyordu. İlk dönemlerde çizimlerini 15 frank (CHF) karşılığında satan Genta’nın müşterilerinin çoğunluğu markaların yanında kasa veya kadran gibi işler yapan tedarikçilerdi. Dolayısıyla Genta bazen sadece bütün bir saat değil istenen ayrıntıları da çiziyordu. (Tedarikçiler Genta’nın tasarımları imzasız olarak büyük firmalara sunuyordu.) Şimdilerde Monako’nun İngiltere Büyükelçisi olan eşi Evelyne Genta’nın anlattığına göre, Gérald Genta uzun kariyerinin başlangıcında arabasını alıp gezer, tasarımlarını gösterir ve limit olarak belirlediği 1000 CHF’ye ulaşınca eve dönermiş.

Haberin Devamı

Genta’nın tasarladığı binlerce saatin hepsi ünlü olmadı ama bazıları birçok insanı derinden sarstı. Örneğin Patek Philippe için ünlü Golden Ellipse (1968) modelini tasarlayan Jean-Daniel Rubeli “Genta olmasaydı, Golden Ellipse’i tasarlama fikri asla aklıma gelmezdi” diyor.

1970’lerde Audemars Piguet Royal Oak ve hemen ardından Patek Philippe Nautilus ve IWC Ingenieur ile yeni bir saatçilik çağına damga vuran Gérald Genta’nın öncülük ettiği “dönüşüm” aslında çok daha önce Rolex King Midas ile başladı.

Genta’nın mitolojiden ilham alarak Rolex için tasarladığı, modern saatçilik endüstrisinin erken dönemi için daha önce hiç denenmemiş yönleriyle örnek bir model olan King Midas (1962) bir başyapıttır. Çok satmadı ama çok başarılı oldu. Zaten müsrif bir azınlık için üretilen saatler doğaları gereği çok satan ürünler değildir (yüksek saatçilik tutkunları nadir olanı sever).

Sınırlı sayıda üretilen King Midas, erken dönem Genta tasarımları arasında en sıradışı tasarıma sahip modeldir. (Rolex için de öyle.) King Midas zamanla özelleştirilmiş saat tasarımlarını seven ünlülerin ve koleksiyoncuların en sevdiği saatlerden biri oldu. (Şarkıcı Rihanna 2022’de bileğinde Patcharavipa tarafından özelleştirilmiş bir King Midas taşıyordu.)

Kral Midas, Rolex ve Genta

Adını, dokunduğu her şeyi altına çevirme yeteneğiyle bilinen efsanevi Frigya Kralı Midas’tan alan King Midas yüksek saatçiliğin geleceğini etkileyen bir tasarımdı. Bir Yunan tapınağının silüetini taşıyan asimetrik bir kasaya ve tapınak sütunlarını andıran entegre bilezikli ve alışılmadık bir tarzda testere uçlu altın bir taca sahip King Midas, 18 ayar som altından yapıldığı için ağırlığı 200 gram civarındaydı ve dönemin en ağır ve en pahalı altın saatiydi.

Haberin Devamı

King Midas (ilk tasarım Ref. 9630) antik bir Yunan vazosu biçimindeki bir kutuda sunuluyordu. Safir kristal cama sahip ilk saatlerden biri olan King Midas aynı zamanda ilk entegre bilezikli lüks saatlerden biridir. Efsaneye göre sol eliyle dokunduğu her şeyi altına çevirdiği için nadir bir yaklaşım olarak saatin kurma kolu soldadır. King Midas çağının ötesinde bir üne kavuştu çünkü tarihi bir figürden ilham alan bir hikayesi ve buna uygun şık tasarımıyla günümüzde bile örnek alınmaktadır.