Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

Girişimci bir Japon kadını, mevsiminde havuç, elma, ıspanak, lahana, mısır, tatlı patates, acı biber, kestane, siyah soya fasulyesi topluyor ve pastel kalemler üretiyor. Çocuklar da ya resim yapıyor ya da canları isterse bu kalemleri yiyor!

Japonya’nın kuzeyinde yaşayan grafik tasarımcı Naoko Kimura, 2012’de şirketinden ayrılıp evde çalışmaya başlamıştı, artık bağımsızdı; web siteleri, kataloglar ve logo tasarlıyordu. Aralık 2012’de, kışları aylarca karla kaplı olan Aomori bölgesindeki evinde oturup pencereden dışarıya bakan Kimura hanım “bu manzarayı sebzelerle çizebilseydim keşke” diye düşündü. Kendisiyle 2015’te yapılan bir röportajda “düşündüm ki, doğanın renklerini çizecekseniz, onları çizmek için neden doğal malzemeler kullanmayasınız?” 

Haberin Devamı

Sebzeleriyle ünlü 

İlk aklına gelen bu düşüncesini unutacaktı ki kendisine ilham veren bir başka şey oldu: Kimura çocuğu için güvenilir bir boya kalemi bulamıyordu. Resim yapmalarını istediği küçük çocuğunun ilgi duyduğu her şeyin tadına bakmak istemesi günlük hayatında zorlandığı konulardan biriydi. Böyle olunca hem resim yapma arzusunu hem de çocukların güvenle resim yapabilmelerini sağlama isteğini bir araya getirip yenilmesinde sorun olmayan sebzeli pastel boya kalemleri üretmeyi düşünen Kimura 2013’te bitkisel boya kalemleri üzerinde çalışmaya başladı. 

Naoko Kimura ve kalem yiyen çocuklar

Tasarımcı, bir zamanlar tiyatro etkinlikleri için bilet gişesi olan tek kişinin ancak sığacağı küçük bir odayı kiralayıp atölyeye çevirdi. Zaten Aomori bölgesi sebzeleriyle ünlü bir yerdi. Bu nedenle malzeme sıkıntısı çekmeyen Kimura kestiği sebzeleri ocakta kavurup havanda döverek pastel kalem yapmaya çalıştı ancak işler hiç düşündüğü gibi gitmedi ve elindeki boya hamuru klasik mum boya şeklini bir türlü almadı. 

Bunun üzerine alternatif yöntemler arayan Kimura, kırtasiye üreticilerini ziyaret edip fikirlerini öğrenmek istedi. Aradığı fırsat ise Toichi Kırtasiye firmasıyla bağlantıya geçtiğinde ortaya çıktı. Yüksek kaliteli ürünleriyle tanınan ve köklü bir mum boya üreticisi olan Toichi Kırtasiye, pastel boya kalemlerinin üretiminde yaklaşık yüzde 40 oranında balmumu ile birlikte çeşitli malzemelerin birleşimini kullanan bir firmaydı. Kimura sebze boya kalemlerinden bahsettiğinde yardım ettiler ve nasıl pastel boya yaptıklarını anlattılar. 

Haberin Devamı

Sebzelere çok fazla odaklanan Kimura, bitkisel yağın her şeyi bir arada tutacağını varsaymıştı. Mizutani isimli bir Tōichi çalışanı ise Kimura’ya bitkisel yağ yerine pirinç kepeğinden elde edilen balmumu ile birleştirmesini önerdi. Böylece çeşitli başarısızlıklardan yaklaşık sekiz ay kadar sonra 2014 yılının ilk aylarında istediği karışımı elde eden Kimura satışa sunabileceği yenilebilir boya kalemlerini üretti. İlk pastel boya setlerinde kullandığı sebzeler arasında, havuç, elma, ıspanak, lahana, soğan, kabak, mısır, tatlı patates, acı biber, kestane, siyah soya fasulyesi ve bambu kömürü vardı. 

Azuma isimli bir tarım işletmesinin desteği ile atık sebzeler alan Kimura Eylül 2015’te pek çok kırtasiyeden sipariş aldığı için ciddi üretime geçti ve Mizuiro markasını kurdu. (Bir konuşmasında tarım işletmelerini gezerken aşırı miktarda sebzenin çöpe atıldığını öğrendiğinde israfın boyutları karşısında şoke olduğunu söylüyor.) 

Haberin Devamı

2020’ye kadar sadece Japonya’da satılan pastel boyalar, gezginlerin ve sosyal medya sayesinde başka ülkelerdeki resim meraklıların da ilgisini çekince Mizuiro markası 2021’de kickstarter üzerinden dünyaya açıldı. Küçük çaplı da olsa ilk girişiminde yaklaşık 8 bin dolarlık sipariş alan Kimura daha önce hiç düşünmediği işbirliği teklifleri de alıyor. 

Naoko Kimura ve kalem yiyen çocuklar

Yetişkinler de var 

Bunlardan biri baharat üreticisi olan HFG (House Foods Group) ile yapılan çalışmalar sonucu hayata geçen pastel boyalar. HFG, sürdürülebilir ve geri dönüşüm odaklı üretim yapmak amacıyla Kimura’nın kapısını çalınca ortaya; karanfil, tarçın, zerdeçal, kekik, fesleğen, maydanoz, kırmızı biber, beyaz biber ve defne yaprağı kullanılan pastel boya seti ortaya çıkmış. Boyalar doğal olduğundan aynı zamanda isimlerini taşıdıkları baharatın kokusunu almak ve yemek de mümkün. Başlangıçta çocukları düşünerek yola çıkan Naoko Kimura’nın müşterileri arasında yetişkinler de artık önemli bir yer tutuyor. 

Yazı ve resim birbiriyle derin bağlantılı kavramlar. Farklı malzemeler de var ama yazının ve resmin ortak bir yapısı var ve bu mimarinin temeli ise boyar madde. Naoko Kimura, şimdilerde Japon kırtasiye dünyasının en popüler isimlerinden biri. Çocuklar için müze ve kırtasiyelerle ortaklaşa ülke çapında boyama atölyeleri düzenleyen Kimura çocuklara sebzelerin önemini de anlatıyor.