Mehmet Demirtaş

Mehmet Demirtaş

mehmet.demirtas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir futbolunun birleştirici gücü, İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in de destekleriyle, geçen cuma günü İZTO Teras 1885 Restaurant’ta, kentin spor medyası için düzenlenen kahvaltıda buluştuk.

İZVAK Yönetim Kurulu Başkanı      Ali Erten, Yönetim Kurulu üyeleri ve spor camiasının duayen isimlerinin de katıldığı toplantıda; üye kulüplerin talep, ihtiyaç ve çıkarları doğrultusunda, yerel ve merkezi yönetimlerle, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin geliştirmesi konuşuldu.

Haberin Devamı

Bu konuların ayrıntısında süreçleri takip etmeyi, hızlandırmayı, çözmeyi, konularla ilgili fikir ve proje geliştirmeyi; spor kulüplerini, Valilik, Belediye ve İzmirli sporseverlerle bir araya gelerek bugüne kadar yaptıkları ve yapacakları projeler hakkında           bilgilendirmekti.

***

İzmir futbol tarihi, zamanında çok önemli sınavlara tanıklık etti. Kökleri derinlere uzanan, mazisi parlak başarılara sahne olan İzmir futbolu, son yıllarda can çekişiyordu.

Kenti yönetenlerin çoğunun futbola karşı olan ilgisizliği, ezeli rekabet, fanatizm, kulüplerin sağlıksız yapıları, devlet politikası ve maddi imkânsızlıklar, altyapı eksiklikleri ve stat özlemiyle yanıp tutuşan kulüpler...

***

Ne var ki İZVAK ne işe yarar diyenlere başta İZVAK Başkanı Ali Erten ve Yönetim Kurulu bugüne kadar yaptıkları büyük işlerle tokat gibi bir cevap verdi ve de vermeye devam ediyor.

İZVAK yönetimi ateşten bir gömlek giyerek siyaset üstü bir kurum görevi ile kentin spor kulüplerinin çıkarları doğrultusunda yerel ve genel yönetimler arasında köprü görevi üstlenerek birçok sorunun çözülmesi adına büyük adımlar attı ve atmaya devam ediyor.

Burada asıl olan başta Göztepe ve Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil, Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan, Altay Başkanı Özgür Ekmekçioğlu, Ekol Göz Menemenspor Başkanı Tahir Şahin, Karşıyaka Başkanı Turgay Büyükkarcı ve Bucaspor Başkanı Cihan Aktaş’ın İZVAK ile kader birliği etmesidir.  Buna en güzel örnek ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in profesyonel kulüplere 10 milyonluk nakdi yardımının, İZVAK üzerinden eşit bir şekilde paylaşılması ve tüm kulüplerin bu protokele imza atması, herkesin İZVAK’a inanmışlığının göstergesidir.

Haberin Devamı

Ayrıca Başkan Ali Erten’in, TFF Süper Lig’in de 2020-2021 sezonunun adının İzmir ve Türk futbolunun büyük değerlerinden ‘Adnan Süvari’ adıyla oynanması talebi de çok değerli.

Öncelikle Ali Erten ve yönetimini tebrik ediyorum. İzmir’in böylesine bir birleştirici güce ihtiyacı vardı ve de bunu layıkıyla başarıyorlar.

***

Türkiye’de futbolun ilk oynandığı kent olarak bilinen İzmir, yıllarca statsızlık özlemiyle yanıp tutuştu. Süper Lig’in ilk yıllarından itibaren aynı anda beş takımla temsil edilen İzmir, sonraki süreçte sportif başarısızlığın yanı sıra tesislerde de sorun yaşamaya devam etti. Elbette sonuçları ağır oldu. Saha sorunu yaşayan İzmir kulüpleri, geçmiş yıllarda bazı maçlarını başka kentlerde oynamak zorunda kalmıştı. Özlemle beklenen bu statlar konusunda bütün engeller başta İZVAK’ın kulüplerimizle ortak girişimleri sonucunda kaldırıldı ve sona yaklaşıldı. Aynı zamanda İZVAK, İzmir’deki spor kulüplerinin ortak karar alması ve ortak paydada buluşmasındaki en etkili güç rolünü üstlenmesi de çok değerli.

Haberin Devamı

***

İşte Göztepe Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Kompleksi...

Göztepe’nin yeni stadı birçok özelliğiyle şu anda Türkiye’de eşsiz bir durumda. Ocak 2014’teki ilk ihalenin iptal olmasına yol açan tüm yasal engeller aşıldıktan sonra ihalesi 14 Haziran 2017’de yapılıp temeli o dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından 9 Eylül 2017’de atılan stat, kısa süre içinde yükseldi ve geri sayım başladı. Sadece 5 gün sonra yani 26 Ocak 2020 Pazar günü saat 16.00’da Beşiktaş maçı ile görkemli bir açılışla Türk futboluna hizmet edecek.

***

Şehrin içine stat yapılmaz diyenlere inat bugün gelinen noktada İzmir’in stat özlemi de dinecek.

Bu taraftar, takımı için bugüne kadar her türlü fedekarlığı yaptı.

Takım oynayacak stad bulamadı, şehir şehir gezdi.

Hiçbir deplasmanda takımını yalnız bırakmadı.

Bu defa daha büyük bir işe soyunacaklar.

Bu hafta sonu İzmir ve Göztepe için çok önemli. Heyecan doluyuz.

Futbol bir rekabet oyunu.

Renklerin sahadaki mücadelesi düşmanlık değil, dostluk tohumları ekmeli. Futbol bir oyundur. Sahadaki rekabet sahada, tribündeki rekabet tribünde kalmalı.

Cadde ve sokaklara taşmamalı. Bir kez daha Türkiye’ye örnek olmak için haydi İzmir.

Bu mutlu gününde Göztepe’yi yalnız bırakmayalım.

Biz İzmirliyiz ve de birlikte çok daha güçlüyüz.

***

Bir kentin stadyumları, turizminin ve ekonomisinin gelişmesi için en büyük itici güçlerden biridir. Şimdi sırada Alsancak, Karşıyaka ve de Atatürk statları var. Onların da ivedilikle sonlandırılacağına inananlardanım. İzmir’de kendine ait yeni stadı ilk talep eden kulüp olan Karşıyaka, soruna çözüm bulamayan tek kulüp olarak kaldı. Türk futbolunda önemli bir yere sahip İzmir’e, Karşıyaka Stadı’nın da en kısa sürede kazandırılmasını heyecanla bekliyoruz. İzmir’in renkleri. Her biri yalnızca bir spor kulübünden çok daha ötesi. Ayrı ayrı tarih.

Bu statlar sadece İzmir’e değil, tüm Türkiye’ye katkı sağlayacak.