Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Avrupa Komisyonu gençlere Avrupa Birliği değerlerini aşılamak için uğraşıp didinip 387 bin euro harcayarak bir sanal âlem oluşturdu. Gençler tabii bayılacaklar işin içinde Metaverse, parti, avatar falan olunca. Yapalım bu işi demiş birileri. Diğerleri de kafa sallamış. Birbirlerini tebrik etmişler, bolca mail atmışlar, toplantılar, Zoom’lar yapılmış. 18-35 yaş arası bütün gençler davetliymiş.

Ortama geliyor, kendinize bir avatar seçiyorsunuz. Uzaylı böcek görünümündeki avatarınızla bilinmedik bir gezegende bir sahile ışınlanıp, muhteşem bir sahilde bitmeyen bir zevkusefa partisine katılıyorsunuz. Yeni avatarlarla yani yeni insanlarla tanışıyorsunuz. Bu Metaverse deneyimini kim yaşamak istemez?

Haberin Devamı

387 bin euro’luk bütçe kullanılarak tasarlanan bu sanal ortamdaki partiye 6 kişi katılmış. Bunlar arasında elbette gazeteciler de var. Yani AB’nin hedeflediği gençlik kitlesini temsilen bir kişi belki vardır ya da yoktur.

Sanal âlemin en büyük fiyaskolarından biri olan bu parti acaba AB organizasyonunun başarısızlığının işareti mi yoksa Metaverse balonunun patladığına mı işaret? Sadece bana mı öyle geliyor, yoksa Metaverse sadece Zuckerberg ve bir düzine kadar teknik insanın mı umurunda?

Bu iş bir zamanlar “gelecek” diye kakalanan 3D televizyon işine dönmesin de. Valla insanoğlunun sağı solu belli olmaz. Tam yapay zekâmız var, biz davranış kodlarını çözdük, her şeyi biliyoruz derken ters köşeye yatırıverir adamı.

Dünyanın en talihsiz kitabı

6 Eylül-25 Kasım tarihleri arasında görev yapan, İngiltere tarihinin en kısa süreli başbakanı Liz Truss hâlâ gündem olabiliyor. Bu defa biyografisiyle gündemde. Dünyanın en talihsiz kitabı unvanına sahip olabilecek bu kitap “Out of The Blue” adını taşıyor ve esas itibarıyla Truss’a yapılmış bir güzelleme. Kitap alelacele yazılıp 1 Kasım tarihinde e-book, 24 Kasım’da da kalın kapaklı ciltli versiyonu kitapçılara verilmek üzere planlanmıştı (*). Truss’ın bir dizi tartışmalı ve sterline değer kaybettiren ekonomik karar sonrası başbakanlıktan ayrılmak zorunda kalması ve yerine parti içi yarışta yendiği rakibi Rishi Sunak’ın apar topar geçmesi elbette bu kitabı ve yazarları Harry Cole ve James Heale’i mizah konusu haline getirmişti. Twitter bu kitap üzerine yapılan esprilerle dolup taşıyordu.

Haberin Devamı

Kitap elbette Truss’ın durumu belli olunca yeniden edit edilmiş. “Yükselişi ve düşüşü” ibaresi eklenmiş. Dünyanın geleneklerine en fazla bağlı ülkesinde bile siyasetin ne kadar hızlı değişebildiğinin kanıtı olarak şu ara raflarda.

---

(*) İngiltere’de kitaplar önce hardback denen kalın karton ciltli versiyonla kitabevlerine satışa sunuluyor. Daha sonra paperback denen ince kâğıt kapaklı versiyon servis ediliyor.