Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eskiden Anima diye bir grup vardı. Onun solistiydi Ceylan Ertem. Gerçi şu anda yaptığı müziğin Anima ile bir ilgisi yok. Bambaşka bir tarzı var. Siz aslında onu yeni biri olarak düşünebilirsiniz...

Soluk” isimli albümü illa bir müzikal sınıfa sokacaksak caz / alternatif diyelim. Öncelikle dikkatli ve üzerinde çalışılmış kapak (İllüstrasyon: Ece Kalabak) ve kitapçık için tebrikler. Çok az bulunuyor artık iyi ve özenli albüm kapağı tasarımı. Albüme gelince, dinlerken aldığım notlar şöyle...
* Bir kere şunu söylemem lazım; bu albüm çok değerli bir çalışma olmuş. Ayşe Tütüncü’den Şevket Akıncı’ya, Oğuz Büyükberber’den Alp Ersönmez’e daha pek çok müzisyen katkıda bulunuyor. Bu katkılar albümü kendine has bir tür modern caz albümü gibi dinlememize neden oluyor.
* Birileri ne zaman farklı bir işlere girişse heyecanlanırım. Özellikle de herkesin aynı formüllere başvurduğu dönemlerde. Ceylan Ertem’in tarz ve üslup olarak yaklaşımını ve onunla çalışan ekibin gözü karalığını sevdim.
* Yasemin Mori’nin de içinde olduğu bu “güzel sesli-enteresan-kendine has” kadın solistlerimiz ne kadar artsa o kadar iyi. Çünkü müziğe çeşit geliyor. Ceylan Ertem’i nedense kafamda böyle bir yere koydum.
* Albümdeki 15 şarkının hepsinden aynı derecede hoşlanmadım. Kimilerine bayıldım (“Torun”, “Müzikten Uzak”, “Gidip Dinlemeliyim”), kimilerini itici buldum (“İnsandık”, “Kızılcıklar Oldu mu”, “Gönül Dağı”).

Ceylan Ertem’in albümünü dinlerken...


* “Neden itici buldun?” diyeceksiniz. Çok bağıran ve sesiyle her şeyi bastıran solistleri sevmem. Ceylan Ertem böyle olmadığı zamanlarda çok başarılı. Bağırdığında ben kopuyorum olaydan. İkinci neden şu: Oldum olası türküleri yorumlama meselesinden hazzetmem. Klasik müziğe, caza uyarlanan türkülerin müzikalite olarak hoşuma gitmemesinden öte onlara bu şekilde zorla “itibar” ya da modernlik kazandırma çabasını da anlamam. Türküler sadece rock’a uyarlandığı zaman iyi olabiliyor galiba... Keşke “Kızılcıklar...”a harcadıkları emeği orijinal bir besteye harcasalarmış. Çünkü aslında bu düzenlemedeki fikirler çok başarılı.
* “Müzikten Uzak” isimli şarkıdaki canlı drum’n bass kafasını çok tuttum. 90’ların ortasında dinlediğim Galliano diye bir grup vardı. O zamandan beri bu kadar iyisini dinlememiştim. Sahnede izlemek için sabırsızlanıyor insan.
* Neticede hoşuma giden ve dinlenmesi gerek diye gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir albüm. Alternatif evet, farklı ve şaşırtıcı, iyi çalınmış evet. Ama dahice değil. İlla olması mı lazım? Hayır. Ama bunun gibi özenli bir albümü değerlendirken çıta da yüksek oluyor.
Ve insan buna yaklaşıp ıskalayan albümler görünce yazmadan edemiyor.
Başarılar diliyorum.

Haberin Devamı

İTİRAF EDİYORUM
* Cem Dinlenmiş’in “Her Şey Olur” isimli kitabını elimden bırakamıyorum. 2006’dan bu yana çizdiklerinden güzel bir derleme. Türkiye’yi o kadar iyi özetliyor ki...
* Eski Türkmax’ı özledim. Eski Türk filmi izlemek istiyoruz arkadaş. Yerli yapımlarınızı başka kanallarınıza koyun, bize kanalımızı geri verin.
* Trafikte su, çiçek, telefon zımbırtıları, bayrak, helva, simit satanını gördüm ama seyyar disko topu satıcısıyla ilk defa karşılaştım. Acil parti ihtiyacı olanlara not: Trafik saatlerinde Fındıklı’da bu abi...
* Yüksek sesle müzik dinlemek gibisi yok. Kulaklıklı hayat da bir yere kadar.
* Aaron Rose’un iPhone 4 ile çektiği kısa film “Kreuzberg”i beğendim.
* Berkun Oya’nın “Ne kadar da zeki ve farklıyım” triplerinden, Mehmet Turgut’un hepsi birbirinin kopyası portrelerine maruz kalmaktan, bağırarak şarkı söyleyen kadın solistlerden fena halde sıkılıyorum, ne yapayım...

Haberin Devamı

Sokaktan al haberi
Şu adresi not edin. www.istanbulsokak.com. İstanbul’un dört bir yanından manzaralar, sokak resimleri ve daha fazlası. Bu blogu sevdim. Sokaktan yazmak isteyenler, alın size sokaktan manzaralar.

Haberin Devamı

Aranıyor!
* İKSV Salon’un arka tarafındaki sokakta yer alan duvarın üzerine Deli Şevki temalı graffitiyi yapan sokak sanatçısı.
* Mizahta zeka. Özellikle “Çok Güzel Hareketler Bunlar” ya da “Heberler” gibi programlardaki güldürme çabalarını izleyince...
* Bağırmadan da şarkı söyleyebilmenin mümkün olduğuna inanmış kadın solistler.
* Sokakta caz yapan müzisyenlerin olmadığı bir caz festivali reklam filmi.