Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir değil üç önerim var. Londralı rock ekibi Wolf Alice’in yeni albümü önceki hafta piyasaya çıktı. 11 şarkılık albümün prodüktör koltuğunda Coldplay ve Arcade Fire ile de çalışmış Markus Dravs oturuyor. Wolf Alice başta akustik yanı ağır basan bir pop grubu görünümünde olsa da zaman içinde sound ve ruh olarak rock’a evrilmiş bir ekip. Solist Elie Roswell’in kendine has vokali zaman zaman grubun bu dönemlerini anımsatıyor.

Ben daha çok “Smile”, “Play the Greatest Hits” gibi gitar sound’u ağır basan şarkıların enerjisini sevdim. Albümü aradan şarkıları seçerek değil bütünüyle dinleyince kavramak (normal olarak) daha kolay.

Haberin Devamı

İkinci albüm Weezer’ın “Van Weezer” adlı yeni albümü. Weezer’ın 80’lerin rock/metal gruplarını hatırlatan klasik kirli gitar sound’unu bu etkiyi yaratmak için kullanan şarkılar. Gitar sololarını duyunca insanın gözünden bir damla yaş süzülüyor. “I Need Some of That”, “Beginning of the End” ve “The End of Game”i (Van Wolf AliceHalen sevenler iyi dinlesin) dinlemelere doyamıyorum.

Elbette bu duyguyu anlamak için 80’lerde genç olmuş ve rock/metal ve türevlerini dinlemiş olmak lazım. Hayatınızın bir döneminde siyah tişört ve uzun saçlarla dolaşıp rock dinlediyseniz buyrun bu albüme bir şans verin.

Kadıköy çıkışlı rock ekibi The Ring Jets geçen cuma “Unlimited Lunch Pack” adlı bir EP yayınladı. Mayıs’ta Fool’s Crown adlı single’ı yayınlamışlardı. Bu şarkının da içinde yer aldığı beş şarkılık EP baştan sonra gitar davul ziyafeti. Özellikle punk, garaj seven ve The Ringo Jets’i tanımayanlar varsa derhal bu albümden başlayarak işe girişsinler.

İyi bir rock albümü dinleyeyim diyenlere…

İKSV Müzik Festivali

IKSV Müzik Festivali bu yıl ilk kez tamamı açık hava mekânlarında gerçekleşecek konserlerinden oluşan bir program hazırladı. 18 Ağustos - 16 Eylül tarihleri arasında yer alacak konserler 14 mekânda, yerli ve yurtdışından 30 kadar sanatçı ve topluluğun katılımıyla gerçekleşecek. İlhan Usmanbaş ve Astor Piazzolla’nın 100. yaş konserleri meraklıları için bulunmaz iki etkinlik. Biletler, Lale Kart üyeleri için 22 Haziran Salı, diğer herkes için 25 Haziran Cuma 10.30’da satışa çıkıyor. Her şey müziğin ve konserlerin aleyhine gelişirken festivallerin kendine bir yol bulup devam etmesi çok ama çok değerli. Müzik Festivali’ne ve festivallere sahip çıkalım. Festivallerimizi yalnız bırakmayalım… Iksv.org adresinde daha fazlasını bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Trendler arasında

Arabesk ölmedi, rap çatısı altında yaşıyor diye yazmıştım. Fikri takip yapalım. Şu ara Türkiye’de bir numaralı trend Kurtuluş Kuş ve Burak Bulut’un “Sevmedim Deme” adlı şarkısı. Bu bir adet hip hop/arabesk şarkısı. Aslına bakarsanız alttan beat’i kaldırın, anında türkü- rabesk olabilecek bir parça. Bugün hangi tür altında olursa olsun en popüler şarkılar arasında her zaman arabesk şarkılar var. Tuğçe Kandemir’den Eypio ve Yener Çevik’e Cansever’den Fatih Bulut gibi fantezi isimlere arabesk popülerliğini dört nala devam ettiriyor. Her neyse şarkının videosunda uzun bir masa kurulmuş, dostlar arkadaşlar bir arada yemek yiyor. Söylemeden edemeyeceğim masa prodüksiyonu tam “tırt”. Salatamsı bişeyler dışında boş kadehler ve su dışında bir şey görülmüyor. Böyle muhabbete böyle ortamda su içmez kimse kusura bakmayın. Oysa masada sigara içiliyor. Madem sağlıklı masa yaptın neden sigara? Eğer sigara içiyorsan nerede olayın kalan kısmı? Televizyonlarda göstermesi yasak bir sürü şey var ama YouTube’da ve diğer mecralarda yayılmak üzere yapılmış bir videoda bunları yapmak komik kaçmış.

Haberin Devamı

Ece Mumay’ın “Peri” adlı şarkısı yazlık pop şarkılar kategorisinde gelen en popüler şarkılardan biri oldu şu ana kadar.

Bu hafta Hadise yeni şarkısı “Hay Hay” ile yazlık ortamları yoklayacak. Bunlar dışında Türkçe pop biraz suskun gibi geldi bana. Buray’ın “Alaz Alaz” ve Edis’in “Martılar” adlı şarkıları hariç. Bunların yaz remikslerinin de yolda olduğunu tahmin ediyorum.