Muse dedinizmi akan sular duruyor. Hakkında bu kadar fazla mesaj aldığım bir grup ya da sanatçı yok. “Muse’un albümünü yazsana”, “Muse’un yeni single’ı sence nasıl?” İşte böyle...
Twitter ve Facebook da dahil Muse’la ilgili yandaki gibi mesajlar alıyorum. Ne düşündüğümün ne önemi var, siz beğendikten sonra. Ama madem lütfedip benim görüşüme değer veriyorsunuz, söyleyeyim. Muse bende tek başına iktidar olmaz. Olsa olsa bir azınlık hükümeti kurar.
Tamam adı (“Drones”) ve içerdiği temalar itibarıyla pek bir başkaldırı, pek bir Gezi, “V for Vendetta”, “1984” tadında. Tamam modern çağın teknolojik zalimliklerine, global şiddete ve kapitalizme itiraza eyvallah ama 2015 model Muse, bu kadar şanlı bir geçmişe binaen Pink Floyd’un 1970’lerde yaptığından daha farklı ve özgün bir şeyler yapabilirdi. Ne “The Final Cut”ın, “The Wall”un üzerine bir tuğla koyulabilmiş, ne de mesela Kubrick üstadın savaşın ve ordunun pisliğini anlatan “Full Metal Jacket”ından daha çarpıcı olunabilmiş, ne de farklı ve güncel bir bakış açısı getirilebilmiş.
Sevdiğiniz grubun orijinal olduğu yıllar geride kaldı
Sanatsal açıdan giderek Whitesnake’leşen bir Muse’dan ne bekliyorduk ondan da emin değilim. Hayır, Whitesnake’le hiç sorunum yok da normalde David Coverdale’e burun kıvıracak bir sürü insan Muse’a laf ettirmiyor, bu bana garip geliyor. Üzülerek söylüyorum ama sevdiğiniz grubun orijinal olduğu yıllar geride kaldı. Bugün Muse, 1984 yılındaki Van Halen’dan iyi değil. Benim fikirlerim böyle, demokrasilerde alınmak gücenmek yok.
Ha diyeceksiniz ki bu adamlar hiç mi iyi bir şey yapmıyor. Elbette yapıyorlar. Tertemiz bir rock gitarı sound’u, performansa dayalı gerçek müzisyenlik. Bugünlerde popüler müziklerde az rastlanan şeyler bunlar. Takdirlerimiz ve muhabbetimiz bu yönde.
Grup Yorum barajı çoktan aştı