Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kovid bu ara gündemden düşer gibi oldu. Aşılama başladı diye dünyada genelinde bir rahatlık var sanki. İngiltere’de nüfusun yarısında fazlası çift doz aşı oldu. Büyük bir hızla aşılamalar devam ediyor ve 19 Temmuz’da bir buçuk yıldan bu yana devam eden kısıtlamaların tamamen kalkması ve normale dönüş bekleniyor. Türkiye son bir buçuk yıldır hayat damarları kesilen bir sürü sektör için bugün çok önemli ve adına Freedom Day/Özgürlük Günü adı veriliyor. 

Böyle söyleyince her şey kulağa hoş geliyor ama aslında çok da iyi değil durum. Yani göründüğü gibi her şey eskiye dönecek gibi durmuyor. Her şeyden önce, son iki haftada günlük yeni vaka sayısı 5 binlerden 51 binlere dayandı İngiltere’de. Birçok bilim insanına göre ve basının da bir bölümüne bakılırsa, kısıtlamaların kalkması yangına körükle gitmek anlamına gelecek. 

Haberin Devamı

Ancak aşının etkisi çok belirgin olarak görülmeye başladı. Yeni vaka sayısındaki artış yeni varyantın da etkisiyle artarken hastanelik olma ve ölüm rakamları yeni vaka sayısına orantılı olarak artış göstermedi. 51 bin yeni vaka olduğu gün 19 ölüm kaydedildi. Çok değil birkaç ay önce henüz aşılama bu boyutlarda değilken Birleşik Krallık genelinde günde 250-300 ölüm normal olarak kabul edilmeye başlanmıştı.

1200 kişinin bir günde öldüğü oluyordu geçen baharda ve televizyonlarda yas ilan ediliyordu. Haberler yakınlarını kaybedenlerin gözyaşlarından geçilmiyordu.

Özgürlük günü geldi çattı, kısıtlamalar kalkıyor ancak hayat normale dönecek mi? Yani diyelim ki İngiltere’de her şey iyi gitti, dünyada bir yerlerde hastalık bütün hızıyla devam ederken tek başına bir ülkenin kurtuluşu mümkün mü? Hepimiz öğrendik ki dünyanın bir ucundaki virüsün dünyanın diğer ucuna seyahat etmesi birkaç günden fazla sürmüyor. Kendi ülkem iyi durumda deyip yatamaz kimse. Yani yanıt kocaman bir hayır. Pek çok insan hastalığın seyrini değiştireceği ama asla tam olarak sona ermeyeceği görüşünü dillendirmeye başladı. Bu noktada İngiltere’de Freedom Day’e karşı büyük bir muhalefet var. Aslında çok da haksız değiller. Ancak sanırım siyasi olarak yeni bir kapanma büyük bir sıkıntı yaratacağından toz pembe tabloya herkes inanmak istiyor şu an için.

Haberin Devamı

Kesin olan şu: Aşı işe yarıyor. Hastalığın bulaşmasını ve enfeksiyon sayısını değil ama hastaneye düşme ve ölüm oranını neredeyse sıfıra indiriyor. Şu veya bu sebepten aşı karşıtlığı yapmak, aşıya şüpheyle yaklaşmak, aşı altında komplo teorileri aramak sadece ve sadece hastalıktan kurtulmayı zorlaştırıyor, süreyi uzatıyor. Bu da hem para hem can kaybı demek. Aşı olmaktan başka çare yok. Keşke herkes bunu anlayabilse. Aşı karşıtlığının verdiği zarar virüsün kendisinden daha büyük.

Bu bayram farklı bir şey yapın

Geçen gün öğrendim, Amazon’un Amazon Smile adında bir hizmeti var. Bir hayır kurumu seçiyorsunuz, Amazon bu kuruma sizin adınıza yaptığınız alışverişin yüzde 0.5’i kadar yardımda bulunuyor. Siz harcadıkça şirket de sizin adınıza
yardım ediyor sizin seçtiğiniz bir kuruma. Ne kadar anlamlı, ne kadar güzel bir uygulama.

Bu vesileyle hepinizin Kurban Bayramı’nı kutlar, büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperim.