Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aynı türküyle hem ağlayabiliyor hem de remiks versiyonuyla dans edip coşabiliyoruz; öte yandan, türküleri çok kolay harcıyoruz. Doğal kaynakları har vurup harman savurmak gibi geliyor bana.

Türküler, pop müzik açısından da alternatif sahnede de, rock’ta da bitmeyen bir kaynak, dipsiz bir kuyu. Ve elbette eşsiz bir hazine. Müzisyenlerin de işini aşırı derecede kolaylaştıran bir araç, eğer bu gözle bakacak olursak.

Türküleri cover’lamak beste yapmaktan daha kolay ve etkili. Halkın kalbine giden en kısa ve garantili yol. Yeni başlayan biri için de yılların sanatçısı için de aynı altın fırsat. Haluk Levent’in projesiyle bir kez daha gündeme geldi diye belirtmek istedim; şu ara pek daha da ağırlıkta türkü temelli işler. Aynı türkü aynı hafta hem ağlatan versiyonuyla hem de dans ettiren versiyonuyla listelere girebiliyor. Aynı türküyle hem ağlayabiliyor hem de remiks versiyonuyla dans edip coşabiliyoruz. Muhteşem bir fenomen.

Haberin Devamı

Şu ara mesela “Dom Dom Kurşunu”nun İbrahim Tatlıses’in vokaliyle Emrah Karaduman tarafından yapılan remix’i uçuşlarda. Aynı anda Furkan Demir versiyonu da yayınlandı ve o da coştu. “Dom Dom Kurşunu remix” yazıp YouTube’da aratırsanız bayağı eğlenebilirsiniz remixler ve mashup’lar arasında.

Öte yandan, türküleri çok kolay harcıyoruz. Doğal kaynakları har vurup harman savurmak gibi geliyor bana bazen. Herkes hemen hiç düşünmeden türkülere koşuyor ve yardım alıyor. Sıradan akustik cover’lar, sadece vokale dayalı yorumlar, altyapıda en basit hazır pattern’larla yapılan dans yorumları... Türküler daha iyisini, özenlisini hak ediyor sanki. Bu da bir ara not olarak buraya düşülmüş olsun.

Türküler türkülerimiz

Haluk Levent’in türküleri

Haluk Levent, mayıs başında (sanırım Anneler Günü’ne denk gelecek şekilde) uzun bir aradan sonra ilk kez bir albüm yayınlayacak. Bu albüm “Vasiyet” adını taşıyor ve annesinin sevdiği türkülerin güncel yorumlarından ibaret. Albümde ağırlıklı olarak düetler var. İlk single bu hafta Melek Mosso ile birlikte söyledikleri bir Neşet Ertaş parçası “Zülüf” oldu. Sırada Hayko Cepkin, Cem Adrian, Ceylan Ertem gibi sanatçıların yer aldığı türküler var. Haluk Levent’in projesi elbette kendi tutarlılığı ve estetiği içinde bir bütün olarak derli toplu bir iş ve çok ilgi görecektir. Yine de türküler daha güçlü düzenlemeleri hak ediyor diye düşünmeden edemiyor insan.

Haberin Devamı

Türküler türkülerimiz

Yeniler arasında

Bu haftanın dikkat çeken yeni isimlerinden biri Elieve. Türk asıllı Hollandalı sanatçı, YouTube’daki kanalında Ariana Grande, Camila Cabello gibi sanatçıların şarkılarına yaptığı cover’lara yer vermiş. Güçlü bir vokal ve gördüğüm kadarıyla kendine belli tarzlar arasında bir çıkış yolu ve tarz arıyor. Bu hafta Türkçe bir parçayla şansını deniyor. “Tek Tek” kolay akılda kalan “catchy” bir şarkı. Doğru prodüktörle ve ekiple iyi sonuçlar gelebilir.

- CHVRCHES, bu hafta “He Said She Said” adlı yeni bir şarkı yayınladı. Alışık olduğumuz bol synthe’li coşkulu sound kulaklarımın pasını sildi.

- Türkiye’de de hatırı sayılır bir kitleye sahip Azeri asıllı Rus pop/hip hop fenomenleri Rauf&Faik, bu hafta “Ramadan” adlı ayın ruhuna uygun bir parça yayınladı. Normalde (bir kısmı Türkçeye uyarlanan) Rusça şarkılar yapan ekip, İngilizce şarkıyla sanırım bütün ramazan coğrafyasına ulaşmak istedi.

Haberin Devamı

- Feridun Düzağaç ve İsimsiz Orkestra, “Sakin” adlı albümlerini 30 Nisan’da yayınlayacak. Bu hafta “Seyrüsefer” adlı şarkı single olarak çıkarıldı. Rock şarkılarını özlediğim bir dönemde önce Teoman ardından Haluk Levent ve şimdi de Feridun Düzağaç haberleri gayet iyi geldi. Türkçe rock’ın canlanmasında bir ivme olur umarım bu çalışmalar.

- Jorja Smith’in “Gone” adlı duygusal şarkısı, haftanın en iyi R&B’lerinden. Smith’i ilk çıktığı günden bu yana takip ediyorum, dikkatli okurlarım da hatırlayacaktır. Smith bugün dünya çapında modern R&B ve popun en dikkat çekici isimlerinden bir oldu. 2018’deki  “Lost&Found” albümünün ardından çok başarılı işler yaptı. “Be Right Back” adlı LP albümünü 14 Mayıs’ta yayınlamaya hazırlanıyor.

- Yüzyüzeyken Konuşuruz’dan Engin Sevik solo projesinin ilk adımını attı. Bu hafta “Rest” adlı şarkısını yayınladı. Sevik’in şarkısı hafifçe sallanan rap bölümleri bir kenara bırakırsak, özgün ve başarılı bir rock şarkısı. Devamı daha da güzel gelebilir.