Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul Güngören’de doğup büyüyen Uzi, son aylarda giderek yükselen grafiğiyle Billboard Global Excl. US listesine girebildi

Uzi’nin başarısı

Türkiye dünyaya nasıl açılır konusu vardı bir ara. Türk müzisyenler dünyada nasıl seslerini duyurabilir? Vesaire vesaire. Bugün de herhalde önemli başlıklardan biridir. Bu soruya verilebilecek tek bir yanıt yok. Her sanatçının kendi yolunu çizmesi mümkün. Hele stream dünyasında artık sesini duyurmak daha kolay.

Bakın İstanbul Güngören’de doğup büyüyen Uzi (Utku Yalçınkaya), son aylarda giderek yükselen grafiğiyle Billboard Global Excl. US listesine girebildi ve bu Billboard tarafından haber olarak duyuruldu. Bu liste 200’den fazla ülkenin stream, download ve satış rakamları incelenerek oluşturuluyor. Dünyadaki en popüler parçalar yer alıyor bu listede. Uzi’nin “Kan” albümünden “Makina” daha önceden hit olmuştu. Albümden pek çok şarkı stream rekorları kırarken “Krvn” son dönem en popüler şarkı oldu. Bütün Türkiye’de trendlerde bir numaraya oturan parça Billboard’un 200’lük listesine de 165. sıradan giriş yapmış. “Kan” albümünden dört şarkı daha şu anda listelerde en üst sıralarda.

Haberin Devamı

Bu listeye geçen ekim ayında “Allah’ından Bul” ile Ezhel, 139. sıradan girmişti. Bir şarkının bu listeye girebilmesi için memleketi dışındaki ülkelerde de belli bir dinlenme sayısına ulaşması gerekiyor. Türkçe popu bilmem ama Türkçe rap’in başarısı nasıl derler klişe tabirle, memleket sınırlarını çoktan aştı!

Yeniler arasında

Şanışer, bu hafta “Umut” adlı LP albümünü yayınladı. Daha önce yayınlanan bazı şarkılar ve yenilerden oluşan 19 parçalık bu albüm bu hafta hayli konuşulacak gibi duruyor. Şanışer’in eleştirel bir bakış açısı var. Daha önce de birçok rap’çinin destek verdiği #Susamam adlı bir şarkı yapmıştı, hatırlayanlar olabilir. “Belki Bir Gün Barışırız” albümün çıkış şarkısı olacak gibi duruyor.

Faruk Sabancı’nın daha önce Sagopa Kajmer ile yaptığı “Bu Sen Değilsin” rap ve dansı birleştiren ve dinlenme anlamında başarıyı yakalayan bir parçaydı. Anlaşılan bu bir seri olarak devam edecek. Sabancı’nın bu defaki yol arkadaşı Norm Ender. “Bulamazdım” adlı bu şarkı yeni bir hit adayı.

Haberin Devamı

Derya Uluğ, popa yeni soluk getiren isimlerden oldu. Edis’in “Martılar”ı ve Derya Uluğ’un “Kanunlar Gibi” isimli single’ı şu ara gerek pop gerek trend listelerinde en üst sırada olan şarkılar.

Euro 2020’nin esintileri

Salgından dolayı geçen sene ertelenen ve bu yaz düzenlenecek Euro 2020’nin esintileri ufaktan müzikte de hissedilmeye başlandı. Organizasyonun resmî şarkısı Hollandalı DJ Martin Garrix’e emanet edilmişti. U2’dan Bono ile The Edge tarafından hazırlanan şarkının adı “We Are The People”. Bakalım pandeminin ardından her şey eskisi gibi olacak mı?

Taze dünya starı Olivia Rodrigo, haftaya yeni bir albümle gelecek. Ama öncesinde bir single var. Adı “Good 4 U”. Açıkçası beklediğimden farklı, şaşırtıcı bir pop şarkısı bu. Bakalım tepkiler nasıl olacak?

En beğendiğim Brit soul ve pop vokallerinden Jorja Smith “Bussdown” adlı single’ını yayınladı. Single’ın yer aldığı albümün adı “Be Right Back” bu haftanın belki de en dikkat çekici albümü.

Haberin Devamı

Uzi’nin başarısı

Neden “Rasputin”?

Stream platformlarında trend olan parçaları incelerken karşıma enteresan sonuçlar çıkıyor bazen. Boney M’in “Rasputin”i mesela! Bu şarkı bütün dünyada trendler arasına girmiş durumda. 1978 yılında yayınlanmış. Dolayısıyla 1978 yılında discolara gidecek yaşta olanlar şu anda dedelerimiz oluyor. Dedelerimizin stream platformlarına hücum edip (akıllı telefonlarıyla başa çıktıklarını ve kazasız belasız Tik Tok falan gibi uygulamaları indirip kullanmaya başladıklarını farz edelim) bütün kıtalarda organize bir biçimde bu şarkıyı trendlere sokmuş olmaları ihtimali var mı? Yok gibi. O zaman neden “Rasputin”?

Olay yeni bir TikTok challenge’ıymış. “Rasputin” ile yapılan bir adet challenge. Nedir nasıldır Google’a sorarsınız işin o kısmı konu dışı. Sadece TikTok’çıların bir anda yeni bir şey bulup hücum etmelerine gülüyorum ben. Rasputin, ocak ayından beri listelerde. Bakalım sırada hangi dönemden, hangi unutulmuş şarkı var!