Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ceylan’ın arabesk sevenlere bir hediyesi var; Teoman ile Kalben haftanın ilginç düetlerinden birine imza atıyor. İşte en yeni single ve albümlerden notlar, gözlemler...

Klasik arabesk türde şarkılar artık pek gelmiyor. Onun yerine arabesk, rap, rock, pop türleri içinde kendini gösteriyor artık. Bunu bildiğimden ne zaman klasik bir arabesk şarkı çıksa ilgileniyorum.

Ceylan; bu hafta arabesk sevenlere “Birileri Kandırmış” adlı bir şarkı hediye etmiş. Terk edilen kişi (bu durumda Ceylan) şarkıda “Suçumu söylemeden gitti” diyor ve “Birileri kandırmış, yoksa gitmezdi” diye devam ediyor. Bu sözler inanın sadece arabeskte olur. Başka hiçbir müzik türünde gidene bu kadar iyi davranılmaz. Bir “Hoşça kal” bile demeden pılını pırtısını toplayıp giden sevgili bu kadar korunup, kollanmaz. Değerli arabeskçiler sizi terk eden kişilerle daha az empati kurup onlara biraz daha kötü davranabilirsiniz bence.

Haberin Devamı

Yeni şarkılar arasında

Teneke kalplilere

Teoman ile Kalben, haftanın ilginç düetlerinden birine imza atıyor. “Robot Kozmonot”, kalbinin yerinde teneke olan ve sevmeyi bilmeyen birini anlatıyor. Bu analojiyi sevdim ama tenekeden dahi kalbi olmayan bir sürü insan var ortalıkta! Teneke kalp duygusallıkta bayağı üst bir seviye bizim memlekette. Vokal anlayışını gitgide Serge Gainsbourg-Tom Waits çizgisine çeken Teoman’ı uzun zamandır bu şarkıdaki gibi üst perdeden çığlık atarken duymamıştım. Özlemişiz.

Zen-G ve Bayhan

Tahribad-ı İsyan’dan tanıdığımız, artık solo çalışmalarıyla izlediğimiz Zen-G ve Bayhan, evet Popstar Türkiye’de yıldızı parlayan arabeskçi Bayhan’dan söz ediyorum. Şarkının adı “İstanbul” ve ağır bir arabesk trap parçası olmuş. Zen-G’nin bu hafta yayınlanan “Zengbej” adlı uzunçalarında yer alıyor. Zen-G, çocukluğundan başlayarak İstanbul’da yaşadıklarından bahsediyor.

Yeni şarkılar arasında

 

Güzel bir yaz parçası

Ezhel; Almanya’da içinde bulunduğu çevrede tanıştığı yeni müzisyenlerle iş birliklerine devam ediyor. Bu defa Patrice ile bir reggae şarkısına imza atıyorlar. Patrice, Sierra Leone asıllı Alman bir sanatçı. Reggae ve dancehall parçaları yapıyor. Ezhel’in de köklerinde blues ve reggae olduğunu bildiğimden bu ikiliyi birbirine yakıştırdım. Güzel bir yaz parçası. Ancak İngilizce olduğundan Türkiye’de sahillerde ne kadar dinlenme şansı bulur emin değilim. Ezhel’in İngilizce seslendirdiği şarkılarda bu dilde şarkı söyleme yeteneğini üst seviyeye taşıdığını düşünüyorum. Bu da ona daha geniş bir alanda hareket etme şansı verecektir.

Haberin Devamı

Solo işleriyle gündemde

Görkem Karabudak; solo albümünü pek yakında yayınlayacak. Öncesinde bir single geldi. Şarkının adı “Akılsız Başın Sürgünü”. Çilekeş’ten Bubituzak’a müziğini değiştirip dönüştürerek şimdi de solo işleriyle gündemde. Merak eden, kurcalayan ve kendini devamlı geliştiren yani memlekette hayli az bulunur türden bir müzisyen Karabudak. Alt-rock ve progresif müzik sevenler için ilginç olabilir.

Devamı gelsin

Kamufle’nin 70’ler soul ve funk beat’lerine meraklı olduğunu biliyorum. İkibin ile ortak yeni parçanın adı “İmkanı Yok”. Soul vokal sample’ları, cool beat’leri çok çok sevdim; sözleri ayrı sevdim. Devamı vardır inşallah!

Haberin Devamı

Duru’dan ‘Kapıldım Gitti’

Nükhet Duru; “Kapıldım Gitti” adlı yeni bir şarkı yaptı. “İspanyol Meyhanesi” mi acaba dedim ilk notada ama değil. Beste kısmında anonim yazıyor. Düzenleme Cenk Erdoğan’a, sözler Şebnem Sungur’a ait. Nükhet Duru’yu Twitter’da takip ediyorsanız eğer, bu güzelim mecrayı işgal eden başta troller, siyaset esnafı, siyaseten doğruculuk polisleri olmak üzere bütün can sıkıcı varlıklar arasında gayet esprili, kendini ve hayatı alaya alan halleriyle sempati toplamayı başardığını da gözlemlemişsinizdir. Bakalım Duru, Twitter kuşağına Tweet’leri yanında şarkılarıyla da dokunmayı başarabilecek mi?

Yeni şarkılar arasında

Hüzünlü şarkı ustası 

Mabel Matiz’in Da Poet prodüktörlüğündeki yeni şarkısının adı “Kahrettim”. Hüzünlü şarkılar yapmada usta bir isim. Bakalım listelerde nasıl bir performans gösterecek?