Mehmet Tezkan

Mehmet Tezkan

mtezkan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu sözü önümüzdeki günlerde çok duyacaksınız.. Altyapısı hazırlanıyor..
Toplantı, gösteri ve yürüyüş düzenlemesinin önündeki engel olacak..
Ama diyecekler; huzuru bozacaklardı..
Ankara’da gece yarısı ağaç kesme vakasını savunanlar bu sözün arkasına sığınıyorlar.. Ağaçların kesilmesi iyi oldu demiyorlar, diyemiyorlar..
Huzuru bozacaklardı diyorlar..
Bu sözün arkasına sığınarak her türlü protestoyu, yürüyüşü yasaklarsın.. Memlekette çıt çıkmaz..
Çıkmaz da huzur olur mu?
*
Gösteri ve yürüyüşün amacı nedir? Tepkiyi dile getirmek, sesini duyurmak, bir anlamda huzuru bozmak..
Kimin huzurunu?
Yönetenlerin.. O kararı alanların..
Aynı anda toplumsal vicdanın da huzurunu bozarsın.. Eyleminde haklıysan, proteston doğruysa geniş kitlelere doğru söylüyorlar dedirtirsen..
Vicdanların huzuru bozulmuştur.. Amaç da bu değil midir? Toplumsal vicdanı rahatsız etmek..
*
Gezi eylemlerinde yaşadık.. Park için de toplananlar vicdanlara seslendi.. Huzuru bozdu.. Huzuru bozulan yüz binlerce insan bu sebeple Gezi Parkı’na akın etti..
O gençleri görmek istedi, eylemlerine destek vermek istedi.. Bütün yaftalamalara, bütün hakaretlere aldırış etmediler.. Gezi Ruhu’nu savunanlara geri zekalı anlamı çıksın diye Gezi-zekalı bile dendi..
Sonra ne oldu?
Cumhurbaşkanı, Gezi eylemlerinin başlangıç bölümüyle gurur duyduğunu söyledi; AB İlerleme Raporu’na aldı; ‘aktif ve canlı vatandaşlık olgusu’ diye söz etti..
*
Başbakan’ın açıkladığı demokratikleşme paketinin bir maddesi de gösteri ve yürüyüş yasasında yapılacak iyileştirme değil mi?
Bana göre çok fazla bir şey değiştirmiyor ama iyileştirme iyileştirmedir..
O hakkı kullanmak isteyenlere önleyici tedbir alırsan.. O haktan mahrum edersen.. Kırk tane paket yapsan demokratikleşemezsin..
Aslolan uygulamadır..

Haberin Devamı

Özel neden konuştu?

Genelkurmay Başkanı’nın sözlerinden çıkan sonuç şu; neden konuşmadığını anlatmak için konuşmuş..
Belli ki tepkiden, eleştiriden bunalmış..
Konuşmaması doğru muydu?
Evet.. Balyoz davasını kimse içine sindiremedi.. Mahkeme gerçeği ortaya koyamadı.. Seminere katılan 162 kişiden sadece 52’si yargılanmış, 32‘si mahkum olmuş.. Seminere katılmadığını belgeleyen 205 kişinin de cezası onaylanmış..
Acayip bi durum yani.. Belli ki Balyoz gündemden düşmeyecek..
Bu ayrı bir konu.. Belki, Genelkurmay Başkanı da kararı beğenmemiştir.. Bilemiyorum.. Ama şunu söyleyebilirim; orduların komutanı olarak yargıyla polemiğe girmesi çok yanlış olurdu..
Doğruyu yaptı..
*
Açıklamasını dikkatle okudum, katılıyorum.. Ama keşke biraz daha özenli yazsaydı.. İktidar partisinin geçen seçimde kullandığı ‘Herşey Türkiye için’ sloganını açıklamasına almasaydı..