Kayra’nın yıllardır sessiz sedasız olgunlaştırdığı bağlar, ilk ürünlerini iki sürpriz şarapla verdi. Versus serisinin iki kırmızı şarabı da Türkiye’de ilk kez denenen çeşitler...
Serin eylül öğleninde, rengi laciverde dönen Marmara Denizi’nin kıyısında uzun bir masadayız. Masa da masa... Rengarenk mezelerin ardından soslu tavuk şişler gidiyor, ızgara bıldırcınlar geliyor. Acılı ve patlıcanlı güveçlerin ardından nar gibi kızarmış künefeler her şeyi güzelce bastırıyor, yemeği ‘toparlıyor’. Eş durumundan Şarköy’e yerleşmiş Antepli Mahmut Usta, lokantasının iç açıcı bahçesinde sunduğu lezzetlerle insana parmaklarını yedirtiyor.
Lezzeti bir kat daha artıranlar ise, yemeklere eşlik eden şaraplar. Yanında hep rakı içilen yoğurtlu semizotu salatası, barbunya pilaki, köz patlıcan gibi mezelerin yanında beyaz mı roze mi olduğuna karar verememiş (iyi de yapmış!) bir pembemsi şarabı, Terra beyaz Kalecik Karası’nı yudumluyoruz. Yine Terra’nın Sauvignon Blanc’ı da beyaz isteyenlere hitap ediyor. “Meyhane mezeleriyle şarap içilmez” klişesinin pek de geçerli olmadığını yaşayarak görüyoruz. Diri asiditeli ve körpe şaraplar, serin serin yudumlanarak mezelerin acılığını da ekşiliğini de dengelemeyi başarıyorlar.
Bağbozumu sezonunda Şarköy’e uzanma sebebimiz, Kayra şaraplarının yeni çeşitlerinin tanıtımı. Kayracılar, 2005’te sessiz sedasız diktikleri bağların ilk mahsullerini 2010’da almışlar, 15 derece civarında alkol oranlarına sahip bu güçlü şarapları 14 ay Fransız meşe fıçılarında olgunlaştırdıktan sonra içime hazır hale getirmişler. Ve devlet sırrı gibi saklanan “tek bağ” projesinin şimdilik iki çeşit olan ürünlerini piyasaya çıkarmaya karar vermişler.
Kayra’nın iki bağından biri, Şarköy’ün Dedeçeşme Köyü’nde. Bağlar o denli yamaçta ki, bağlara “çıkıyoruz”. Tepede deniz ayaklarımızın altında, bağa da keskin bir meyille iniyor. Kayra’nın Amerikalı önoloğu Daniel O’Donnell, “Bu eğim bizim için çok değerli. Böylece bağ hem güneşi daha fazla açıdan alıyor, hem üzümler rüzgârlarla serinliyor, hem de yağışlarda suyun fazlası bağın eğimi dolayısıyla akıp gidiyor” diye anlatıyor.
Kayracılar Dedeçeşme’deki 240 dönüme Şiraz, Merlot ve Cabernet Franc dikmişler. Yine bölgedeki Hamzapınar’da ise Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier ve Misket yetiştirmişler.
Kırmızı şarabın harmanında beyaz şarap da var...
Kayra’nın iki yeni şarabını Şarköy’deki modern tesiste tadıyoruz. Cabernet Franc, Bordo kökenli üzümün Türkiye’deki ilk monosepaj örneği. Cabernet Sauvignon’un atası olarak da bilinen üzümün sıcak iklimlerde verdiği tütün rayihası şaraba yansımış. Burun ve damakta kuru meyve tonlarının da hissedildiği baharatsı ve tok içimli bir şarap bu. Damakta uzunca kalıyor, tanenlerinin gücü “Beni birkaç sene daha bekletebilirsiniz” mesajını veriyor.
Syrah-Viognier ise Fransa’nın Rhône bölgesindeki Côte-Rôtie apelasyonundaki tarzda; siyah Şiraz üzümü ile beyaz Viognier üzümü birlikte işlenmiş, yüzde 10’u bulmayan beyazın katkısı, şaraba canlı ve diri bir asidite ile egzotik nüanslar katmış. İlkten meşe, giderek de tütün ve çiçek kokulu şarapta Viognier’den gelen kayısı ve şeftali nüansları da alttan alta hissediliyor. Damakta orta gövdeli, güçlü ama esnek tanenli. Bu şarap da en az dört-beş sene yıllandırılmaya uygun özellikte.
Tesisteki tadımda, bu iki şarabın fıçılarda dinlenmeye devam eden 2011 denemelerinden ve 2012’nin henüz fermantasyonu süren partilerinden de tadıyoruz. 2011’ler ilginç, özellikle Cabernet Franc’a yüzde 10 da Merlot’nun eşlik ettiği örnek Bordo’nun Pomerol şaraplarının tarzına yaklaşıyor. Yılbaşına yakın piyasaya verilecek beyaz Versus; Chardonnay-Viognier şarabı ise Türkiye’nin en ilginç beyazlarından biri olmaya aday.
Kayracılar, birkaç biner şişe ancak yapılabilmiş. Versus’ün iki çeşidine de 55 lira nihai fiyat koymuşlar. “Tek bağ projelerimiz devam edecek. Elazığ’daki Alpagut bağında yetiştirdiğimiz Grenache, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden sürprizlerimiz de olacak” mesajını veriyorlar.
Tekel’i özelleştirme ile devralan Mey’in şarap bölümü Kayra, ilk yıllarında pazarlamaya üretimden daha fazla ağırlık veren bir profil çizmişti. Bu tek bağ yatırımları ve onlardan şaraplarıyla, “Şarapta kalıcı ve iddialı bir firmayım. Beni izlemeye devam edin” diyor.