Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kemal Bey bu sütunda sorduğumuz en kritik soruya hâlâ cevap vermedi:
- Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı kimin projesiydi?
Soru önemli... Çünkü CHP’nin hiçbir kademesinde kimsenin aklına gelmemiş bir isim partinin Cumhurbaşkanı adayı oluverdi. Bu demektir ki, en kritik konularda parti dışından bir meçhul merkez öneri yapabiliyor ve bu öneri bütün parti organlarının üstüne çıkabiliyor.
Derken Kemal Bey benzer bir projeyi ortaya attı. Ömrü Refah, Fazilet, Saadet, Has gibi İslamcı partilerde politika yapmakla geçmiş Mehmet Bekaroğlu’nu partiye davet etti. Bekaroğlu çok muhtemelen bu kurultayda CHP Parti Meclisi’ne giriyor. Bekaroğlu’nun dinci, etnik siyaset yaptığını bu sütunda yazdık. Laz Enstitüsü Başkanı. Ana dilde eğitimi misyon edinmiş. Peki CHP hakkında ne düşünmüş?
Odatv dün Mehmet Bekaroğlu’nun 2011 seçimlerinden kısa süre önce HAS Parti Trabzon İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmayı aktardı. Bakın muhterem neler söylemiş:
“Sayın Kılıçdaroğlu için Gandi falan dediler ama çakma Gandi görüntüsü çok ikna edici olmuyordu. Bu tutum CHP’nin değişmediğini, değişmeyeceğini gösterdi. Zaten CHP Türkiye’de demokrasi icat edileli ya da yürürlüğe gireli halkın oyuyla asla iktidara gelmemiştir. Yine görünüyor ki aynı CHP bu tutumuyla iktidar olma gibi bir isteği yoktur. CHP hiçbir şekilde halkın reyiyle iktidara gelmedi, gelmeyecek.”
Türkiye’de 77 milyon kişi arasından CHP güçlendirmek için bula bula Mehmet Bekaroğlu’nu bulmak... Ancak CHP dışında bir proje merkezinin fikri olabilir.

Haberin Devamı

Sabahın köründe!

Bir Genel Merkez yöneticisi CHP’li bazı belediye başkanlarına, “Olağanüstü kurultaya izleyici olarak getireceğiniz partilileri taşıyan otobüslerin cuma sabahı en geç 05.00’te kurultayın yapılacağı salonun önünde mutlaka bulunmaları” şeklinde talimat göndermiş...
Amaç mı? İzleyici tribünlerini Genel Merkez yanlılarınca önceden doldurup karşı tarafa yer bırakmamak, böylece yapılacak tezahürat ve protestolarla kurultay delegelerini adaylardan biri lehine etki altına almak... Bu Kurultay işinin ne incelikleri var görüyorsunuz...

Haberin Devamı

Türkçe konuş - ma

MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, “Öğrenci Merkezli Arapça Öğretimi” başlığıyla yayımladığı bildiride,
“Arapça öğretilirken ikinci bir dil kullanılmaması gerekir. Temel ilke olarak ilk dersten itibaren Arapça konuşulması benimsenir. Öğrenci teneffüslerde öğretmeni ile ancak Arapça konuşabilir” diyor.
Haberi veren Cumhuriyet gazetesi, müdürün böylece Türkçeyi yasakladığını kaydediyor. Bir zamanlar Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a değerli hediyeler getiren Suudi Arabistan Kralı’nı memnun etmek için Arap kültürünün özellikle yaygınlaştırıldığı doğru mudur? Gelişmeler bu söylentinin doğruluğuna işaret ediyor. Türkiye açık açık Arap kültürünün etkisi altına sokuluyor.

KÖŞK

Tayyip Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’nde oturmaması kendi bileceği iştir. O takdirde köşk müze yapılabilir. Ancak Köşk’e Başbakan’ı yerleştirmek işin rengini değiştiriyor. Avukat Efsun Ünal, Cumhuriyet ve Atatürk’e saygılı yurttaşlara tercüman oluyor:
“91 yıllık devlet geleneğiyle, Cumhuriyet dönemiyle, milli değerlerle açık hesaplaşma içine giren, kini ve derdi açık olan Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’nü itibarsızlaştırmaya, kıymetini düşürmeye, küçültmeye yönelik tercihini kabul edemeyiz...
Atatürk’ün hatırası olan Orman Çiftliği’ni tahrip ederek, yargı kararlarına rağmen 700 milyonluk saray yaptırılmasını da içimize sindirmemiz mümkün değildir. Bunun savaşını kim verecek? CHP nerede?”

Haberin Devamı

1980 darbesinin ideolojisi “Türk İslam” senteziydi, şimdikilerin ideolojisi “Ticari İslam” sentezi...
***
İmar yolsuzluğunun arkasındaki güç nedir? İman yolsuzluğu!
Akif Kökçe

GEÇİT

Avcılar’da damperi açık kamyonun üstgeçide çarpıp yıkması ve ölüme yol açması, örneğine başka ülkelerde az rastlanır bir rezalet.
Bir üstgeçit kamyon damperinin çarpması sonucu çöker mi?
TSE 2010 yılında: “Araçlarda damper açılır veya tam kapanmazsa kamyonların hızının 10 kilometreyi geçmesini sınırlayacak” tertibat önermiş. Ancak bu öneri hayata geçirilmemiş.
Üstgeçidin müteahhidi mi? Tahmin edileceği gibi bir yandaş... Taraf gazetesine göre üst geçidi yapan NAS İnşaat ve Özyurt A. Ş. İstanbul’da birçok başka ihale yürütüyor. Türkiye’nin en uzun tüneli olan Hopa - Borçka Tüneli’ni de bu firma yapıyor. Bu firmalar adam da öldürse ceza görmeyecek olmanın rahatlığı içinde çalışıyor. Sonuç bu...