CHP’nin hukukçu milletvekili Şahin Mengü’ye, dün açıklanan Ergenekon iddianamesine ne dediğini soruyoruz. Yanıt;
- Bazı bölümleri fıkra gibi.
- Neden?
- İddianamenede sanıklara yöneltilen temel suçlama; hükümeti, yani AKP hükümetini cebir ve şiddet yoluyla devirmek amacıyla örgüt kurmaları... Peki, aynı iddianamede sanıkların TBMM’ye yönelik bir planlarından söz ediliyor mu? Hayır. Bu ne demektir? Adamlar AKP hükümetinden nefret ediyorlar ama üçte ikisi AKP’li olan parlamentoya itirazları yok. Hükümeti hedef alıp onun içinden çıktığı parlamentoyu hedef almamanın mantığını anlayabilen varsa beri gelsin...
- Ya iddianamede sanıkların ve kurdukları örgütün MİT, TSK ve Emniyet’e sızamadıkları ancak sızmayı amaçladıkları yönündeki bölüme ne diyorsunuz?
- Demek ki bu sanıklar ‘MİT, TSK ve Emniyet o kadar palavra örgütlerdir ki, darbe yapmak için bunlara sızmaya bile gerek yok’ diye düşünüyorlar. Bu resmen devletin güvenlik güçlerini alenen tezyif, tahkirdir! Şaka bir yana... Devlete sızmamış bir derin devlet örgütünü ilk kez duyuyorum.
Dışardan fıkra gibi görülen olaylar tabii ki içinde yaşayanlar açısından bir trajedi... O trajedi sürüyor. İnsanlar aylardır hapiste. Şimdi dava aşamasına geçiliyor... Umarız dava en kısa sürede ve adaletin gerçekleşmesiyle sonuçlanır.
AKP’nin internet sitesine “Size oy verenin...” diye başlayan mesaj bırakan çiftçi 1 yıl hapis cezasına çarptırılmış.
Adam kendine küfür etmiş, yine ceza görüyor, bu nasıl iş!
Haldun Ertem
YÖK geçen dönemlerde rektör adaylarının sıralaması üzerinde oynamadı mı? Cumhurbaşkanı sıralamayı değiştirmedi mi? Hepsi oldu. Ama ne
kadar? Geçen 8 yılda sadece 3 kez birinci olan aday liste dışı kalmış. Bu defa ilk listede bu sayıya ulaşıldı.
MHP iddianamesi!
Ergenekon davası 86 sanıklı, iddianamesi 2500 sayfa. Bu kadar uzun iddianame olur mu?
12 Eylül darbesinin ardından MHP davasında yargılanan Yaşar Okuyan diyor ki:
- 564 sanıklı MHP davasının iddianamesi 512 sayfaydı...
- Peki iddianame kaç ayda hazırlandı?
- Sadece 7 ay... 12 Eylül'de darbe oldu, biz nisanda yargılanmaya başladık...
86 sanıklı Ergenekon iddianamesi ise 13 ayda hazırlandı...
MHP davası 10 yıl sürmüş... Ergenekon ne kadar sürecek? Belli değil...
Manzaranın resmi
Oray Eğin’in dünkü Akşam’da, “Ergenekon’un başarısı!”nı anlatan yazısından:
“Hepimiz bir gün kapımızın çalınması, bir sofradan yaka paça kaldırılmamız, kelepçelerle ekranlara yansımamız korkusunu yaşıyoruz artık.
Erol Mütercimler’in artık cep telefonu kullanmayacak oluşu son derece anlamlı işte. Psikolojik savaş budur. Hepimizden gönüllü olarak iletişim hakkımızdan vazgeçmemiz, sicili bembeyaz olanların bile kendilerinden şüphe eder hale gelmesini sağlamaktır.
Bunun adı demokratik hukuk devleti değildir, olsa olsa bir Paranoya Cumhuriyeti’dir.”
Kıbrıs...
Başbakan Erdoğan, Kıbrıs gezisi sırasında yaptığı konuşmalarda çözüm için üzerinde durdukları ilkeleri şöyle sıraladı:
1- Biri KKTC olacak olan iki kurucu devletin eşitliği,
2- İki egemen halkın eşit statüsü,
3- Bakir doğumla meydana gelecek olan yeni bir ortaklık devleti kurulması,
4- Türkiye’nin etkin garantisi,
Kıbrıs’ta yayımlanan Volkan gazetesi yazarı Sabahattin İsmail diyor ki:
- Oysa bu ilkelerin hiçbiri Talat - Hristofyas anlaşmalarında yoktur... Tam aksi, Hristofyas karşı çıktığı için bu ilkeler anlaşma metnine girmezken, tüm Rum hedefleri anlaşma metnine girmiştir... Rum Ulusal Konseyi ve Yunanistan’ın bu metinlere destek vermesi zaten tek başına bunun kanıtıdır... Erdoğan’ın vurguladığı “iki halkın eşitliği” kavramı 23 Mayıs ve 1 Temmuz mutabakatlarında yoktur... Bunun yerine “iki cemaatin eşitliği” vurgulanmıştır... Erdoğan’ın vurguladığı iki egemen devletin eşit statüsü de Talat’ın kabul ettiği anlaşmalarda yoktur... 23 Mayıs anlaşmasında sözü edilen “constituent state” “Egemenliği olmayan devlet” anlamına gelmektedir... Oysa halkı yanıltmak için bu kavram basına dağıtılan Türkçe metinde “kurucu devlet” olarak tercüme edilmiştir...
NOT: Sabahattin İsmail, Kıbrıs’la ilgili gelişmeleri en yakından izleyen gazetecilerdendir.
Latin Amerika
Güney Amerika’da ne var ne yok? Şili’de, Venezüella’da, Bolivya’da, Ekvator’da, Paraguay’da durum nedir? Bolivarcı demokratik devrimler bugün ne durumda?
Bu konuyu Doç. Cüneyt Akalın: “Bolivar’dan Chavez’e Latin Amerika” adlı kitabında inceliyor... Cumhuriyet Kitapları’ndan çıkan yayın her bir Güney Amerika ülkesinin güncel durumu ve liderleri konusunda bilgi veriyor.Yararlı bir kitap...