Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Aysel Çelikel dün yaptığı basın toplantısında 22 yıldır fedakâr üyelerinin katkısıyla ülkeye hizmet veren bu asil kuruluşun başarılarını ve üzüntülerini açıkladı...
Bu yıl ÇYDD 21 bin 753 ilköğretim ve lise öğrencisiyle 2 bin 868 üniversite öğrencisine aylık eğitim bursu veriyor. Bugüne dek temelinde emeği olan okul ve yurtları saymıyoruz...
Geçiyoruz ÇYDD ile ilgili davaya... Başkan Aysel Çelikel diyor ki:
“Biz sürmekte olan bir yargılama ile ilgili olarak delilleri kamuoyu önünde tartışmak gibi bir âdet ve alışkanlık içinde değiliz. Ancak gelişen süreçteki hukuksuzluklara da hukuksal bir sonuç bağlamak zorundayız. 14 Ocak akşamı davamız ile ilgili olarak TRT ekranlarında yarım saatlik program yapılmış, bazı kişiler tanık olarak kamuoyuna açıklamalarda bulunmuşlardır. Yani yargılama devlet organı TRT ekranlarında başlamıştır. Yanlı olarak hazırlanan programda, şüpheliler mahkum edilmişlerdir bile.
Prof. Çelikel devam ediyor:
- CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddianamede şüpheli gösterilen arkadaşlarımızdan birini aramasının dahi ekler arasında yer alması olayın ciddiyetsizliğine delildir. Cumhuriyet gazetesi Ankara Bürosu’nun telefonunun anılan arkadaşımızın not defterinde bulunması, Mustafa Balbay ile irtibatı olmak anlamına gelmekte imiş. Mustafa Balbay henüz yargılanmaktadır ama sanki isnat edilen suçtan mahkûm edilmiş gibi onunla irtibatlı olan kişiler de suç örgütü ile bağlantılı kabul edilmektedir.
Davanın ciddiyet düzeyi işte bu...
Tarih kurtuldu!
Kadıköy Bahariye’de “Tarihçi” adlı bir kitabevi açıldı... Sahibi Necip Azakoğlu bir tarih âşığı adam... Kitabevinde tarih kitapları satıldığı gibi kitabevinin üst katında araştırma yapanlara çalışma imkânı sağlanıyor. Her cumartesi günü kitabevi içine 30 - 40 sandalye yerleştiriliyor, bir tarih konferansı düzenleniyor.
Geçen hafta konuşmacı Metin Gökçay idi. Arkeoloji Müzesi’nden emekli bir uzman olan Metin Gökçay, Yenikapı Kazıları’nın son 7 yılını anlatacaktı. Panele iki gün kala Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan Tarihçi Kitabevi’ne bir yazı gönderdi. Dedi ki:
“Marmaray Metro projesi kapsamında Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar’da yapılan kazılar müdürlüğümüzün yasal sorumluluğunda ve başkanlığında yapılmaktadır. Kurumumuza yapılan panelle ilgili bir başvuru veya talep gelmemiştir... Kazıda çalışan ve emekli olan Metin GÖKÇAY kazının bütünüyle ilgili değerlendirme yapacakmış. Sayın Metin GÖKÇAY konuyla ilgili hangi akademik ve disiplin bilgisine dayanarak kazının 7 yılını değerlendirecektir. Yasal ve telif haklar kapsamında sizi ve Metin Bey’i söz konusu panelle ilgili olarak uyarıyorum...”
Metin Gökçay bu mektuptan ürktü, konferans vermekten vazgeçti. Müdür Zeynep Hanım, kendisine haber verilmemesini bu şekilde cezalandırdı.
Kabinedeki bazı bakanlar tribün protestosu sonrası Galatasaraylılıklarını askıya almışlar.
O da bir şey mi?
İktidara yağcılık olsun diye, gazeteciliğini, sanatçılığını, akademisyenliğini, solculuğunu, bilim adamlığını ve hatta adamlığını askıya alanlar var.
M. Taş
Mendil
Başkan Adnan Polat tribünlerde 240 kamera ile tespit edilen görüntüleri Emniyet’le birlikte inceleyeceklerini ve protestocuları bir daha maçlara sokmayacaklarını söylüyor
Soru; yasaların suç saymadığı bir eylem için insanları ne hakla suçluyorsunuz? Hangi yetkiyle ve neye dayanarak insanların stada girmesini engelleyeceksiniz?
Galatasaray’ı sürekli başarısızlıklara sürükleyen başkan belli ki kendi inşaat işlerini her şeyin üzerine çıkarmış... İktidarla ilişkilerini kurtarmaya çalışıyor...
Ne var ki, kendisine esas yapması gereken şey hatırlatılacak bu hafta..
Taraftar siteleri Sivasspor maçında tribünden binlerce “beyaz mendil” sallanacağını bildiriyor...
İspanyol usulü istifa çağrısıdır bu...
Öte yandan bir okurumuz böyle açılışların olaysız geçmesi için fikir veriyor. Üniversitelerin örnek alınmasını öneriyor. Malum. Üniversite açılışlarına öğrenciler sokulmuyor. Stat açılışlarına da seyirci alınmazsa güllük gülistanlık olur her taraf!
Tunus’tan kaçan Devlet Başkanı Bin Ali’nin İsviçre bankalarındaki hesapları bloke edilmiş.
Paniğe yol açmak gibi olmasın ama İsviçre bankaları da pek güvenceli değilmiş meğer...
Haldun Ertem
Dil
Stadyum Islıkları başlıklı dünkü yazımızda “GS’ı” şeklinde bir kısaltma kullanmıştık. Okurumuz Reha Avkıran doğru kullanımın “GS’yi” şeklinde olacağını söylüyor. Ve bilgi veriyor:
“Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, YKr’un.
Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, YTL’nin... Ancak kısaltması büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın okunuşu esas alınır: ASELSAN’da, BOTAŞ’ın, NATO’dan, UNESCO’ya.”
Okurumuza verdiği bilgiden dolayı teşekkür ediyoruz...
Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Galatasaray taraftarlığımı askıya aldım” demiş.
Oturduğu koltuğu garantiye alması için bunu yapması şarttı.
* * *
Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, “Bu ülkede adalet var, dedirtmek zorundayız” demiş.
Mustafa Balbay’la Tuncay Özkan o yüzden mi hâlâ hapiste?
Fahrettin Fidan