Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Kars’ta talimatı verdi: “Şehit Ebu-l Hasan Harakani hazretlerinin yanına bir ucube koymuşlar. Sanatkârane vakıf eserlerinin olduğu yerde böyle bir şeyin olması düşünülemez. Konuyla ilgili belediye başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. İlk gelişimizde bunu göreceğiz.”
Yani... Ben bir dahaki gelişimde bu heykeli burada görmeyeyim dedi Başbakan...
O yüzden heykelin Saddam heykelleri gibi kementle indirileceği söyleniyor.
Heykeltıraş Mehmet Aksoy “Heykel öyle kepçeyle dozerle yıkılacak cinsten değil. Normal betondan üç misli daha dayanıklı. İçinde çelik borular ve güçlü bir demir konstrüksiyon var. Ancak dinamitle patlatılabilir” diyor. Sanat dünyası şaşkın...
Sürdürülen karşı devrime paralel bir karşı kültür devrimi yaşanıyor...
Bir yandan Kanuni’nin hayatını anlatan dizinin yasaklanması gündemde.
Bir yandan sinemalarda Atatürk ve Cumhuriyet’i aşağılayan “Hür Adam” filmi gösteriliyor.
Diyarbakır Dağkapı meydanı’ndaki Atatürk heykelinin terör gruplarınca yakılması iktidardan hiç tepki görmüyor.
Tophane’deki resim galerilerinin saldırıya uğraması hâlâ hatırlarda...
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş göreve geldikten sonra belediye binası önündeki 2 kadın heykeli ile Şehit Hulusi Aytekin Caddesi üzerindeki çıplak kadın heykelini kaldırtmış, peşinden ünlü Kaz Heykeli’ni depoya nakletmişti. Bu kültür temizliğini Başbakan’ın istediği söylentisi dolaşmıştı. O söylenti şimdi doğrulanıyor.
Bu yol nereye çıkar? Başbakan’ın Kars mesajı ülke çapında heykellere karşı bir saldırı kampanyasının ilk işareti olabilir mi? Dileriz olmaz...

Haberin Devamı

Gümrüksüz soru!
CHP Milletvekili Tacidar Seyhan geçen ay Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya yönelik bir soru önergesi vermiş... Gümrüklerde yolsuzluk yapıldığı iddialarını dile getirmiş... Birkaç gün önce gözaltına alınan İstanbul Gümrük Muhafaza Baş Müdürü Lütfü Ekinci’nin adından da açıkça söz etmişti.
Hayati Yazıcı, Tacidar Seyhan’a şu ana kadar yanıt vermedi. Ama Başbakan Erdoğan’a gelen bir şikâyet üzerine başlatılan operasyanda Lütfü Ekinci dahil 35 memur gözaltına alındı.
Hükümetin milletvekili önergesini değil bir vatandaşın şikayetini ihbar kabul etmesindeki garabete dikkati çekeriz. Polisin ancak Başbakan’ın emriyle harekete geçmesine de.

Haberin Devamı

Stent pahalı!
SSK emeklisi okurumuz 2010 Ocak ayında özel bir hastanede by pass ameliyatı olmuş. Bu ameliyatların parasını Sosyal Güvenlik Kurumu ödediği için okurumuzun cebinden beş kuruş çıkmamış. Aynı okurumuz geçtiğimiz aralık ayında by pass’a göre çok daha basit bir operasyon geçirmiş. Yine bir özel hastanede kalp damarlarından birine stent takılmış. İlaçlı stent takılmasını istediği için hastane fark olarak kendisinden 2 bin 900 lira para almış. Dün telefonda dedi ki.
“By pass ameliyatının devlete maliyeti neresinden bakarsanız bakın en az 7 - 8 bin lira. Sosyal Güvenlik Kurumu bunun tamamını ödüyor ama çok daha basit ve ucuz... Belki de by pass’ı gereksiz kılacak... Dolayısıyla SGK’yı büyük masraftan kurtaracak olan stentin tamamını ödemiyor. İnsanlara adeta, stend taktırma, by pass ol, diyor. Ben bundaki mantığı anlayamadım. Anlatan bir yetkili çıkar mı acaba?”

Haberin Devamı

Özsavunma gücü!
Abdullah Öcalan, Hizbullah’ın serbest bırakılmasına öfkelenmiş. Çözüm üretiyor:
“Eğer Hizbullah eski tarzda devam edecekse o zaman meşru savunma, öz savunma devreye girer, onlara Diyarbakır’da yer verilmez.”
Öz Savunma Gücü’nün ne işe yarayacağını merak edenler bilvesile bilgilenmiş oluyor.

Gazeteciler Günü...
Dün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ydü... Gazeteciler çağdaş haklarını ilk kez bundan 50 yıl önce 10 Ocak günü 1961 Anayasası ile elde etmişti.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti lokalindeki dünkü kutlamanın konuşmacısı Yazgülü Aldoğan idi.
Yazgülü acı konuşmasının sonunda dedi ki:
“İnşallah bizim gazetelerimizi Erdoğan sermayesi değil de bir yabancı şirket, Amerikalılar alır diye dua ediyoruz maalesef.”
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel demokrasi şampiyonu AB’nin iki yüzlülüğüne örnek verdi konuşmasında:
“AB, bizim kokorecimizin kaç santim olacağına müdahale ediyor ama ne yazık ki Türkiye’de medyaya yapılan baskılara gözünü kapıyor.”

Kanuni’yi içki ve kadın düşkünü olarak gösteren diziye protesto yağıyormuş.
Protestocular Sultan’ı yakından tanıyordu demek...

H. Ertem

Hasan Harakani türbesinin “yanına” anıt yapmak saygısızlıkmış.
Dolmabahçe Sarayı’nın üstüne otel,
Allianoi antik kentinin üstüne baraj, Sultanahmet’te tarihi kalıntılar üstüne inşaat yapıldığına göre “üstüne değil de yanına yapmak” yasak...

Gülhan Elmas

Tayyip Erdoğan, “Hiç kimse siyasetçiyi yargılamasın” demiş.
Hırsızlık, yolsuzluk, kalpazanlık, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlardan sanıksa zaten kimse yargılayamıyor ki!

F. Fidan