Melis Özel

Melis Özel

melisnazliozel@gmail.com

Tüm Yazıları

Dünyanın en hareketli şehirlerinden Londra bu hafta da kraliyet ailesinin açılışını yaptığı RHS Chelsea Flower Show ve ödüllü etkinlik Clerkenwell Tasarım Haftası’na ev sahipliği yaptı

100 yıllık çiçek festivali

RHS Chelsea Flower Show
Londra’nın Chelsea semtindeki Royal Hospital, her yıl bahçesini birkaç günlüğüne çiçek festivaline açıyor. Bu yıl da
21 Mayıs’ta başlayıp dün sona eren şov, rengarenk tasarımlarla ilgi uyandırdı. Festival boyunca tanınmış botanist veya çiçekçiler birkaç metrekarelik alanlarında kendi bahçelerini tasarlıyorlar.
Ve bu bahçeler festival sonunda tasarımları dikkate alınarak ödüllendiriliyor. Her yıl festival sayesinde yeni çiçek türleri tanıtılıyor ve modası geçmiş olanlar tekrar canlanıyor. Çiçekçilerin yanında birçok tanınmış ismin bu bahçe tasarımı şovuna katılımı da dikkat çekiyor. Mesela bu yıl ünlü İngiliz aşçı Jamie Oliver da katılımcılara yemek servisi yaptı.
Her yıl bir öncekinden daha çok ilgi gören festival için İngiltere’nin en büyük ve prestijli çiçek şovu denebilir. Üç gün süren bu etkinliğe yaklaşık 157 bin kişi katılıyor. Ama bu şovu saygın kılan, her yıl kraliyet ailesinin bu festivalin açılışına geliyor olması. Festival bu yıl 100’üncü yılını kutladığından her zamankinden daha gösterişli ve özeldi.
Bu festivalin bir de şapkaları meşhur. Katılımcılar yine kendi tasarladıkları çiçeklerle yaptıkları büyük şapkalarıyla dikkat çekti.

100 yıllık çiçek festivali


Clerkenwell Design Week 2013
Clerkenwell Tasarım Haftası Londra’nın dikkat çeken festivallerinden bir diğeri. Geçen yıl UK Event Awards’da En İyi Festival ve En İyi Kültürel Aktivite ödüllerinin de sahibi oldu. Clerkenwell’de gerçekleşen üç günlük festivale 150’den fazla tasarımcı davetliydi. Uluslararası tasarımcılar 60’tan fazla showroomda eserlerini sergiledi. Modern sanat kavramıyla oluşmuş olan sergide daha çok endüstriyel tasarım ve mimari temalı eserler yer aldı. Festival bu konuda uzmanlaşmış kişilerin seminerleri ile başladı. Günün ilerleyen saatlerinde çeşitli sergi odaları gezildi. Sergiler bir alanda toplanmadığından bu yıl ilk defa festival için bir “aplikasyon” yapıldı. Katılımcılar bu sayede neyin, nerede, hangi saatte olduğunu kolaylıkla bulabildiler. 23 Mayıs’a kadar süren festival oldukça kalabalıktı.
Bu yıl tasarımcıların canlı renkleri kullanmış olması dikkat çekti. Keskin detaylardan çok, oval şekiller ağırlıktaydı. Genç markaların katılımı sayesinde festivale gelen kişilerin yaş ortalaması da gençti. n