Melis Özel

Melis Özel

melisnazliozel@gmail.com

Tüm Yazıları

Hıristiyanlığı İrlanda’ya getiren Aziz Patrick’in ölüm tarihi 17 Mart her yıl St. Patrick günü olarak kutlanır. Bugünün bir de sloganı var: “17 Mart’ta herkes İrlandalıdır”

Saint Patrick günü İrlanda’nın koruyucu azizine adanmış bir gündür. Her yıl Aziz Patrick’in ölüm tarihinde, Mart’ın 17’sinde kutlanılır. İrlanda’da bugün ulusal tatil olarak ilan edilmiştir. Aziz Patrick İrlanda’ya Hıristiyanlık dinini getiren kişi olarak biliniyor.
Kölelikten azizliğe çıkmış olan St. Patrick ülke için büyük önem taşıyor. Dini manaların yanı sıra insanlar bugünü yeşil rengine bürünerek festival havasında kutluyor. Festivalin asıl kutlandığı yer İrlanda olmasına rağmen Kanada, Amerika ve Yeni Zelanda gibi birçok ülkede de büyük ilgi görüyor. Ayrıca dünyada en fazla İrlandalının yaşadığı ülke olan Amerika, bugüne kadar kutlanan en büyük St. Patrick gününü gerçekleştirdi. Londra da bugün 2002 yılından beri ulusal kutlama olarak görülüyor. İnsanların yeşil rengi giyinmesinin nedeni ise bugünün anlamına hürmetlerini sunmak. Hatta eskiden gelen bir şaka olarak da bugün yeşil giymeyenler, giyenler tarafından çimdiklenir. London Eye bile bugüne mahsus yeşil renginde ışıklandırılıyor.
Yeşil renginin nedeni ise üç yapraklı yonca. İrlandalılar yoncanın şans getirdiğine inanırlar, özellikle de St. Patrick gününde takılırsa. Bu üç yapraklı yonca ise Teslis dinini sembolize eder. Bu dine göre Tanrı üç biçimde betimlenir: Baba,
Oğul ve Kutsal Ruh.
Kültürel bir festival olarak kutlanan bugünde insanlar sokaklara akın ediyor, eğleniyor, içiyor ve geçit törenine katılıyor. Londra’nın da en büyük kutlamalarından biri olan
St. Patrick gününe geçtiğimiz
yıl 100 bin kişiden fazla
insan katıldı. İrlanda’yı temsil eden müzik grupları ve bando gibi etkinlikler bu geçit törenini daha çekici kılıyor.
Londra da bu festival Trafalgar Meydanı’nda gerçekleşiyor. Herkes oraya geleneksel İrlanda müziğinin, yemeklerinin ve Ceilidh’in tadını çıkartmaya gidiyor. Ceilidh, İrlandalıların veya İskoçyalıların folk müziği eşliğinde öyküler anlatmak ve dans şovlarını yapmak için bir araya gelmelerine denir. Tamamen İrlanda kültürünü taşıyan bugünün bir de sloganı var: “17 Mart’ta herkes İrlandalıdır.”