Melis Özel

Melis Özel

melisnazliozel@gmail.com

Tüm Yazıları

İngiliz tasarımcı Nick Gentry disket ve film negatifleri kullanarak hazırladığı portreleriyle dünya çapında ün kazandı

İngiliz tasarımcı Nick Gentry alanında farklı malzemeler kullanmasıyla meşhur oldu. 32 yaşındaki tasarımcı portrelerini, disket ve film negatifleri ile oluşturuyor. Gentry, kişilerin kendi özel objelerinden yaratmış olduğu sanatta, asıl konuyu başarılı bir şekilde yansıtıyor. Günümüzün çok konuşulan hususları olan teknoloji, tüketicilik ve siberalem sanatçının öne çıkarmak isteği noktalar. Sanatçı eserlerini ‘geçmişten kişilik yaratma’ olarak görüyor. Seçmiş olduğu malzemelerle de ortaya yarı insan, yarı robot görünümlü portreler çıkıyor. Eski film negatifleri ise insanların geçmişini görsel şekilde kullanarak portreye daha derin bir anlam katıyor.
Önceden kullanılmış disketleri bir araya getirerek portre yaratma konsepti, beklentinin üstünde ilgi gördü. İnsanlar Gentry’ye sanatında kullanmaları için kendi disketlerini vermek için sıraya giriyor. Artık insanlar onun sanatının bir parçası olduğundan işine
“geçmişten gelen sosyal
sanat” adını koydu. Sanat endüstrisi ona ‘sokak sanatçısı’ unvanını verdi fakat o kendisini sadece portre sanatçısı olarak görüyor.
Gentry, sokaklara çizerek başladığı bu yolda dünya çapında bir ün kazandı. Eserleri Amerika, Hollanda gibi birçok ülkede sergilenecek.

Haberin Devamı

Eski malzemelerden yeni sanat

Sanatçının disketlerle hazırladığı portrelerden biri...

Londra’nın yeni simgesi: Kırık parça

5 Temmuz’da açılışı yapılmış ama 1 Şubat’ta halka açılmış olan Shard binası şu anda Avrupa’nın en uzun binası olarak kayıtlarda. 72 katlı bu binanın içerisinde ofis, restoran, otel, daire, yarı müstakil ev ve ziyaretçiler için gözlemevi var. ‘Kırık parça’ anlamına gelen ‘Shard’ ismi. binanın tasarımıyla da uyumlu. Piramide benzeyen bu tasarımın en üst noktası cam kırığına benzetilmiş ve üstü açık olduğundan teras olarak kullanılıyor. 11 hektarlık alanı kaplayan bu bina, açıldığı günden itibaren Londra’nın gözdesi oldu. Şimdiden turistik bir simge olan Shard’ın nefes kesen manzarasını görmenin bedeli 25 pound. Binanın
68-72 kat aralığı da Londra manzarasını panoramik bir şekilde tecrübe edebilmeleri için ziyaretçilere ayrılmış.
Fakat 310 metrelik Shard’ın, Avrupa’nın en yüksek binası unvanını kaybetmesine çok az kaldı. Moskova’da yapımı kasım ayında biten Mercury City Tower adlı bina 339 metre ile listenin başına geçiyor. Daha açılışı yapılmadığından şimdilik hâlâ Shard birinci sırada. Mercury City Tower’ın açılışının 2013’ün ilk çeyreğinde olması bekleniyor.