Lokantada karşılıklı yemek yerken, birinin cep'inden diğerininkine mesaj gitmiş! Yoksa son günlerde sizin cep telefonunuza da tanımadığınız numaralar mesaj bırakıyor mu?
İstanbullu okurumuz Hatice Üstün'ün Telsim hatlı telefonuna son haftalarda bir haller olmuş.
Hatice hanım arandığını duymadığı halde telefonunun ekranına baktığında zaman zaman "çağrı" yazısı görüyormuş. Mesaj gönderenin kim olduğunu öğrenmek istediğinde ise numaraların tanıdık olmadığını fark ediyormuş. Hemen geri aradığında durum daha da şaşırtıcı bir hale dönüşüyormuş:
"Genelde bilmediğim numaralardı. Aradığım kişiler, kendilerinin aramadığını, belki de yanlışlık olabileceğini söylediler. Ben de 'İnsanlar ne dikkatsiz' diye düşündüm. Ancak geçenlerde aylardır aramadığım bir arkadaşım telefon edince durum değişti. Ve bu garipliklerin pek de masumane olamayacağı kuşkusuna kapıldım.
Arkadaşım az önce benim aradığımı, onun için geri döndüğünü söylüyordu. Oysa benim tuş kilidim her zaman kapalıdır. Ayrıca dediğim gibi aylardır aramadığım bir numaraydı. Cep telefonumun en son arananlar tuşuna bastığımda, o numaranın aranmış göründüğünü hayretle fark ettim.
Aynı olay eşimin de başına geldi. Onun telefonu Turkcell. Bir arkadaşımız eşimi arayıp, az önce telefona yetişemediğini, cevaben aradığını söylemiş.
Bir arkadaşımızın başına gelen daha da komik. Yemekteyken cep telefonu çalmış. Telefon ekranında görünen arayan numara, karşısında oturup yemek yediği kişiymiş ve o sırada telefonunu ellememiş bile..."
Bir başka okurumuz, Telsim'in pratik hattını kullanan Gülçin Taçkınlar Ünal ise 17 Eylül'de tanımadığı iki kadına mesaj gönderdiğini öğrenmiş. Ancak garip olan şu ki, mesajlardan biri okurumuzun THY'nin İstanbul - Dalaman seferini yaptığı uçakta bulunduğu sırada çekilmiş. Pratik hatta aramaların dökümü verilmediği için okurumuz o sırada havada olduğunu kanıtlayamayacak maalesef.
Telsim'e bu işin aslı nedir diye sorma gereğini duymadım. Zira sorduğumuz sorulara yanıt vermeleri pek uzun sürüyor. Turkcell'de bu prosedür daha hızlı işliyor, ancak ben sizleri bir an önce uyarmak için hemen yazmayı tercih ettim. Zira benim Turkcell hatlı cep telefonumda da son dönemde hiç tanımadığım garip numaralar belirmeye başladı. Kızım telefonumun mesajlar bölümünü tarayıp tanımadığımız numaraları ayıklamaya çalışırken, kendisinin bana mesaj çekmiş olduğunu da hayretle gördü. Oysa benim cep telefonunu mecbur kalmadıkça kullanmadığımı, mesaj işinden de hiç anlamadığımı bildiği için bugüne kadar hiç mesaj çekmemiş bana.
Anlayacağınız cep telefonlarına bugünlerde tanımadık kişilerden gerçekte atılmayan mesajlar musallat olmaya başladı. Tabii bu mesajlar faturalarımıza da yansıyacak elbette.
Acaba hatlar çok fazla dolduğu için şebekeler serseme dönüp kafasına göre mi takılıyor? Yoksa okurumuzun düşündüğü gibi pek de masumane olmayan bir durum mu söz konusu?
Ne dersiniz?
Konya'da dedektörlü ve kameralı denetim
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'ndan aldığımız bilgiye göre trafikte kameralı denetimi başlatan ilk il Konya oldu. Konya'da şu anda 5 kavşakta kameralı tespit yapılıyor, 10 kavşakta ise elektronik dedektörlerle sinyalizasyon sistemi otomatik olarak ayarlanıyor.
Konya trafiğine hem yoğunluk, hem de kural ihlalleri açısından teknolojik denetim getirmek amacıyla yürütülen proje tamamlandığında şehirdeki 250 kavşağın tamamı elektronik cihazlarla donatılmış olacak.
Kameralar aracılığıyla kırmızı ışık ihlalleri ve hız sınırını aşanlar anında tespit edilirken, dedektörlerden gelen trafik sayımları 10 dakika içinde analiz edilerek kavşaktaki yoğunluğa göre kırmızı ışık süreleri ayarlanacak.
Mesela tali yoldan araç gelmiyorsa, boşu boşuna yeşil ışık yanmayacak. Kamera yerleştirilmesi düşünülen kavşak sayısı 25. Kavşaklara konulacak dedektörlerin sayısı ise 4 bini buluyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi APK Daire Başkanı Osman Köseoğlu'nun verdiği bilgiye göre Migra adı verilen sistem için 1.7 milyon mark (yaklaşık 5 trilyon lira) yatırım yapılmış. Köseoğlu paranın yüzde 20'sinin yani 1 trilyon liranın kameralara gittiğini söylüyor. Fiberoptik kabloların tamamı çekilmiş. Dedektör ve kameralar da hızla yerleştiriliyormuş.
Sistemin en önemli avantajlarından birinin arşivleme yeteneği olduğunu belirten Köseoğlu, "Trafik tıkanıklığı belediyelerin en ciddi sorunlarından biri. Akılcı düzenlemeler için istatistiki veriye ihtiyaç var. Sistem kaydettiği her türlü bilgiyi süresiz olarak hafızasında tutuyor. Hangi kavşaktan hangi günlerde hangi aralıklarla araç geçtiğini, sayısını net olarak görebileceğiz. Kavşaklarda meydana gelen kazaların aydınlatılmasında video görüntüleri polisin çok işine yarayabilir" diyor.
Konya Büyükşehir'in geliştirdiği projeye Konya Emniyet'i de olumlu bakıyor. Ancak sistem deneme aşamasında olduğu için henüz cezai yaptırımı yok. Emniyet yetkilileri bundan sonraki gelişmeler için sistemin tamamlanmasını beklediklerini ifade ediyorlar.
Yazara E-Posta: mtamer@milliyet.com.tr