Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Emekli olup da balık avlama hayali kuranlar için kıyı ya da açık denizlerde avlanacak sportif balıkçı tekneleri 15 bin liradan başlayıp üç milyon dolara kadar çıkıyor

Çoğu insanın hayali, emekli olup deniz kıyısına yerleşmek ve balık avlamaktır. Amatör ve sportif balıkçılık için bir sandal da olabilir, tam donanımlı açık deniz sportif balıkçı tekneleri de...
Özellikle beş yıldır düzenlenen Alaçatı Uluslararası Balık Turnuvası, ülkemizde açık deniz sportif balıkçılığın gelişmesine önemli bir katkı sağlıyor.

Kıyıdan fazla uzaklaşmadan balık avlamak için ufak motorlu bir sandal yeterliyken, açık denizlere çıkmak, daha hızlı av alanına ulaşmak ya da sert havada süratli ve güvenli bir şekilde kıyıya dönmek için V gövdeli, yüksek motor gücüne ve geniş bir livara sahip tekneler tercih ediliyor.
Böyle bir hobi için maliyetler de 15 bin liradan başlayıp üç milyon dolara kadar çıkıyor. Emekli olup da balık avlama hayali kuranlar için alternatif sportif balıkçı teknelerinden bazı modeller çıkardım.

Ülkemizde tekneden balık avlamak için, Amatör Balık Avlanma Belgesi almak gerekiyor. Bunun için ikamet ettiğiniz ilin Tarım Müdürlüğü’ne nüfus cüzdanı örneği ve vesikalık fotoğrafla başvurmak yeterli oluyor.

Haberin Devamı

Çoğunluğun emeklilik hayali: Balıkçılık

ENMA 550 BARACUDA:

Yüksek borda yapısı ve geniş açılı V gövde yapısıyla kıyı balıkçılığının yanı sıra açık deniz balıkçılığı için de uygun. Standart ekipmanlarında kamış yuvaları bulunuyor.
En az 50 beygir gücü kıçtan takma motor öneriliyor. 115 beygir gücündeki motorla
50 deniz mili hıza ulaşıyor. 5.5 metre boyundaki teknenin satış fiyatı, motor,
KDV, ÖTV dahil 16.500 avro.

Çoğunluğun emeklilik hayali: Balıkçılık

TACAR 650:

6.5 metre boyundaki teknenin iki kişilik bir kamarası, tuvalet ve mutfağı mevcut. En az
30 beygir içten takma dizel motorla 8 deniz mili sürat yapıyor. Motor ve KDV hariç fiyatı 25 bin lira.

Çoğunluğun emeklilik hayali: Balıkçılık

FİSCHER 21:

Hem balık, hem de sürat yapmak için uygun bir günübirlik tekne... Altı kişilik kapasitesi bulunuyor. 100 litre yakıt kapasitesi var. 48 deniz mili hız yapıyor. Vergiler hariç fiyatı 12.500 Avro.

Haberin Devamı

Çoğunluğun emeklilik hayali: Balıkçılık

PURSUİT ST 310:

9.5 metre boyundaki teknede geniş ve rahat oturma alanı bulunuyor. Açık denizde sert hava şartlarına dayanıklı gövde yapısı mevcut. Koltuk altlarında soğuk depolar, dalış tüpü depolama alanı, balık livarı bulunuyor. İki adet 300’er beygir gücünde kıçtan takma motora sahip. ABD fabrika çıkış fiyatı 238 bin dolar.

Çoğunluğun emeklilik hayali: Balıkçılık

HATTERAS GT 63:

Sportif balıkçılık için özel olarak tasarlanmış bir turnuva teknesi. 19 metre boyunda. İki adet 1800 beygir gücündeki motorlarla saatte 41 deniz mili sürat yapabiliyor. Su sirkülasyonu yapan canlı balık tankı, soğutulmuş balık kasaları, balık gözleme kulesi bulunuyor.
Fiyatı 3 milyon dolardan başlıyor.

BOSTON WHALER 345:

11 metre boyundaki bu tekneye isteğe bağlı olarak balık gözetleme kulesi eklenebiliyor. Standart aksesuarları arasında 150 litrelik livar,
olta, kamış yerleri bulunuyor. 900 beygir gücünde makinesi bulunuyor.
Fiyatı 430 bin dolar.

KAREL SUNDAY 660:

Kaptan köşkünün altında ve havuzlukta iki geniş depolama alanı bulunuyor. Kendinden su tahliyeli havuzu ve su geçirmez alanlarıyla güvenli bir seyir ve av olanağı sunuyor.
125 beygir gücünde dıştan takma motor öneriliyor. 6.6 metre boyundaki teknenin KDV hariç İstanbul teslim fiyatı 18.900 avro.

Haberin Devamı

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Eğer ava çıkıp da laos, trança ya da akya gibi bir balık avladıysanız, yaz sıcağı demeyin, aşağıdaki tarife uygun bir balık çorbası deneyin. Eğer avlamadıysanız, satın alıp mutlaka pişirin. Geçtiğimiz günlerde Marmaris Kumlubükü’nde Hollandalı Ahmet’in iskelesine yanaştım. Kıyılarımızın en iyi restoranlarından biridir. 32 yıllık bu tesisin mutfağında iki şef bulunur. Ali Arslan 28 yıldır, Çinli Yon Wang da 19 yıldır burada çalışır. Muhteşem spesiyalleri vardır. Türk şef Ali Arslan bir çorba yaptı. Tadı damağımda kaldı. Paylaşıyorum.

Laos balığı (akya ya da trança da olabilir), havuç, soğan, biber, maydanoz, defne yaprağı ve kabuğu soyulmuş yarım limonla birlikte 15 dakika kadar kaynatılır. 15 dakika sonra balık çıkartılır, ayıklanır, kafası ve kılçığı tekrar kaynayan sebzeli suya atılır. Bu su iki saat kadar kaynamaya devam eder. Diğer taraftan kabak, havuç, patates ve biber küçük küçük doğranır ve birazcık balık suyu alınıp ayrı bir tencerede 15 dakika kadar pişirilir. Bir tavada tereyağı ve un ile meyane yapılır. Süzülmüş balık suyuna, meyane, sebzeler ve balık ilave edilir. Çok az tuz, karabiber, krema ve kereviz otu konur. Bir taşım kaynatılır. Üzerine bir tutam fesleğen ve kereviz yaprağı konur. Yanında sirkeli sarımsaklı bir sos yapılır.
Kırmızı pul biber de iyi gider.