Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, geçtiğimiz günlerde Kemalpaşa iş insanları ile bir araya geldi.
Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği’nin organizasyonunda gerçekleşen buluşmada, Rektör Tunçsiper, yıllardır ilçede üniversite kurulması için mücadele veren Kemalpaşalılara müjde verdi.

Tunçsiper, 500’ün üzerinde sanayi tesisinin yer aldığı bölgede sanayicilerin ihtiyaçlarına cevap verecek bir meslek yüksekokulu kurmak için çalıştıklarını söyledi.
Öncelikle ara eleman sıkıntısı yaşayan sanayicilerin ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitimli işgücü yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Tunçsiper, şu bilgileri verdi: “Kemalpaşa bunu çoktan hak ediyor. Biz Belediye ile de birlikte çalışarak en kısa zamanda bunu hayata geçireceğimizi düşünüyorum. 1000’e yakın sanayi tesisinin olacağı bölgede bir teknoparkta kurulması yerinde olur. Bunun için de elimden geleni yapmaya hazırım.”
***
Tunçsiper, bu sözleri ile bölge sanayicilerinin alkışını aldı.
Tunçsiper’in akademik kariyerine baktığımda da bu sözünü tutacağını görüyorum. Tunçsiper; Balıkesir Üniversitesi’nde, 33 yıl boyunca enstitüler, araştırma merkezlerinde görev almış, dekanlık, yüksekokul kurucu müdürlüğü, rektör yardımcılığı yapmış bir isim. Hayatının son 12 yılında ise hiç yılmadan, küsmeden rektörlük mücadelesi vermiş. Geçen yıl 43 başvurunun olduğu İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne Rektör olarak atanmayı başarmış. Zorlukların üstesinden gelmeyi ve sabretmesini bilen Tunçsiper’in Kemalpaşa’da üniversite hayalini gerçekleştirmesini başta sanayiciler olmak üzere tüm Kemalpaşalılar dört gözle bekliyor.

Haberin Devamı

Zeytinyağına 2.5 lira prim

Zeytin ve zeytinyağının ülkemiz için ne kadar vazgeçilmez bir sektör olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor.

Yerli ve Milli üretim denilince ilk akla gelen, hem üreticimize hem sanayicimize hem de ihracatçımıza katkı sağlayan bu sektör, geçen sezon toplam 120 ülkeye ihracat gerçekleştirdi.

Sektörün potansiyeli de çok yüksek. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin en çok kutulu zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarını ödüllendirdiği törene katıldım.

Haberin Devamı

Birlik Başkanı Davut Er ile yaptığımız sohbette konu desteklere geldi.

Er, “Devletimizce zeytin ve zeytinyağı ihracatına sağlanan destekler iki katına çıkartılmalı. Sofralık zeytin üreticimize 50 kuruş, zeytinyağı üreticimize 2.5 lira prim verilmeli. Ayrıca üretim maliyetlerindeki dezavantajlar ortadan kaldırılmalı. Ancak bu sayede rekolte artışı ile birlikte kutulu zeytinyağı ihracatımız, yani katma değerli ihracatımız katlanır” düşüncesini paylaştı.

Er’in talepleri rakiplerimizde verilen desteklere bakıldığında oldukça yerinde. Primsiz bile bu sezonun ilk 4 ayında zeytinyağı ihracatımız, miktar bazında yüzde 118, değerde ise yüzde 153 artış göstermiş durumda.

Bir de prim verildiğinde sektörün ülkeye sağlayacağı katkıyı düşünün.