Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hazine Müsteşarlığı’nın, son verilere göre özel ve kamu kuruluşlarından 17.5 milyar lira alacağı var.

Bu borcun 11.7 milyar lirası belediyelerin borcu. Borçlu belediyeler listesinde ilk 20 şöyle: 6 milyar 39 milyon liralık borçla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi birinci sırada. Üstelik de bu borcun 3 milyarlık bölümü, vadesi geldiği halde ödenemiyor. İkinci sırada Adana Büyükşehir Belediyesi var. Adana Büyükşehir’in borcu 1 milyar lirayı aşıyor. Bu borcun 50.7 milyar lirası vadesi geçtiği halde ödenmedi. Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) de Hazine’ye 118 milyon 371 bin lira borçlu.

Haberin Devamı

***

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine Müsteşarlığı’na olan toplam borcu 405 milyon 389 bin lirayı buluyor. Borcun 3 milyon 513 bin lirası, vadesi geldiği halde ödenmedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 323.3 milyon, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 316 milyon, Batman Belediyesi’nin 92 milyon, Sivas Belediyesi’nin 77 milyon, Yozgat Belediyesi’nin 67 milyon, Zonguldak Belediyesi’nin 52 milyon lira borcu var. Borcu olan diğer belediyeler de şöyle: Samsun Belediyesi 34 milyon, Kayseri Belediyesi 30.9 milyon, Denizli Belediyesi 24.3 milyon, Siirt Belediyesi 23.4 milyon, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 17 milyon ve Mersin Büyükşehir Belediyesi 1.1 milyon lira.

***

Türkiye’de durum böyle. İzmir’de nasıl? Ona da bakalım.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılının Haziran ayından itibaren Hazine’ye hiç borcu kalmadı. Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch, İzmir Büyükşehir’e yatırım yapılabilir seviyesinin en üst basamağı olan ‘AAA’ ulusal derecelendirme notunu 3 yıl üst üste verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yatırım harcamalarını 14.5 yılda 28 kat artırdı. Yatırım harcamaları 16.5 milyar liranın üzerine çıktı.

***

Başta Büyük Kanal, paket arıtmalar, metro hatları, tramvay hatları ve Gaziemir’deki fuar binası olmak üzere tüm yatırımlar özkaynaklarla yapıldı. Türkiye’nin en büyük çevre projesi olan İzmir’in Büyük Kanal Projesi, tamamen yerel yönetimin kaynaklarıyla tamamlandı. 1 milyar doların üzerinde para harcandı ve 2002 yılında hizmete açıldı.

Haberin Devamı

Evsel ve sanayi atıkları, 15 yıldır Körfez’e gitmiyor, biyolojik arıtma tesislerinde yüzde 99 oranında arıtılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 10 yılda ise, çoğu arıtma yapımı için olmak üzere çevre yatırımlarına 4 milyar liranın üzerinde para harcadı.

İzmir, son 10 yılda yapılan arıtmalarla bu konuda açık arayla Türkiye’nin çok ilerisine geçti. Tüm Türkiye’deki biyolojik arıtmaların yüzde 25’i İzmir’de bulunuyor.

***

Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Kahraman’ın araştırma sonuçlarına göre, İzmir’e göç edenlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Üstelik İzmir’e göçün büyük bölümü de İstanbul’dan. İzmir’e İstanbul’dan her yıl göç edenlerin sayısı 17 bin. 2010 yılında İstanbul’dan İzmir’e göç edenlerin oranı yüzde 5 iken, bugün yüzde 17’ye yükseldi.

Geçen ay şehirlerarası taşınma alanında Türkiye’nin en büyük platformlarından biri, bu konudaki istatistiklerini açıkladı. Bu rakamlara göre, İstanbul’dan başka bir şehre taşınanların yüzde 12’si İzmir’i tercih ediyor. Ankara’nın taşınma verileri analiz edildiğinde, şehir değiştirerek taşınanların yüzde 9’u İzmir’e geliyor.

Haberin Devamı

***

Rakamlar ortada. Keşke her yer İzmir gibi olsa...