Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugüne kadar Orman Yasası 29 kez değiştirilmiş; 30. değişiklik bugünlerde yolda...

TBMM’de görüşülen yasa tasarısı, komisyonlarda kabul edildi.

Tasarıya göre, ormanlardaki dikili ağaçlar özel sektöre satılabilecek. Hatta ormanlar, dikili ağaçları satın alacak şirketlere ‘uzun yıllar’ tahsis edilebilecek.

Ayrıca kabul edilen maddelere göre, orman alanları Hazine’ye takas yoluyla devredilip her türlü imara açılabilecek.

Orman içlerine, göl ve baraj göletleri, balık üretme çiftlikleri yapılabilecek. Ormanlarla deniz ve göl kıyılarına balık tesisleri kurulabilecek. Ormanlardaki ağaçların altı 6-7 metre oyulup, başta sebze ve meyve saklamak üzere depo haline dönüştürülebilecek.

Haberin Devamı

***

Ormanlık alanlara yapılan müdahale konusunda durum gerçekten vahim.

Konuyla ilgili, Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin daha önce hazırladığı rapor şöyle:

Son 10 yılda İzmir ve Menderes orman işletmeleri, toplam 121 bin hektar alanı orman dışı kullanıma açtı.

İzmir’in kent içindeki en büyük yeşil alanı olan Kültürpark’ın sadece 45 hektar olduğu düşünülürse, rakamın büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor.

Yani, İzmir’de 2688 adet Kültürpark büyüklüğünde orman alanı yok edilmiş.

Alan, UEFA standartlarında 15 bin stadyum büyüklüğüne ulaşıyor.

Orman alanlarında nelere izin verildiğini incelediğinizde de, karşınıza farklı bir tablo çıkıyor. İnanılır gibi değil ama 53 bin metrekarelik orman alanında dinamit deposu izni bile verilmiş. Orman alanlarında yapımına izin verilen diğer tesisler de şöyle: 57 milyon metrekare maden arama sahası, 48 milyon metrekare rüzgâr enerji santrali (RES), 143 bin metrekare kum kireç çakıl ocağı, 15 bin metrekare havai fişek tesisi, 600 bin metrekare kömür ocağı, 950 bin metrekare taş ocağı.

Söz konusu alanlar, Aliağa, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menemen, Menderes, Balçova, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Narlıdere, Seferihisar, Torbalı ve Urla’da bulunuyor. Yani, İzmir’in neredeyse en merkezi ve ormana en çok ihtiyacı olan bölgeleri.

Haberin Devamı

***

Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İkinci Başkanı Metin Cingöz, bugüne kadar çıkarılan yasaların hep orman alanlarının aleyhine olduğunu vurguladı, “Yeni yasa ile ormanları neredeyse her şeye açılıyor. Ayrıca, ormanların altına depolama tesisleri bile yapılabilecek. Daha önce 2B ile 500 bin hektar alan, orman olmaktan çıkarıldı. Şimdi de bu kapsam dışında kalan yerler, orman olmaktan çıkarılacak. Orman Genel Müdürlüğü’nün teklifi ile bilim ve fen bakımından vasfını yitirdiği öngörülen yerler, orman alanından çıkarılacak. Yerine, Hazine’den başka yerler alınacak. Ben 50 yıldır bu alanda çalıştım. Öyle bir yer kalmadı. Yeni çıkarılacak yasa da ormanların aleyhine olacak” dedi.

***

Ne yazık ki yeni yasayla orman alanlarında; dinamit deposuna, hava fişek fabrikasına, taş ocağına kolayca izin verilecek.

Yazık...