Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Meşhur “Temel İçgüdü”, “Gerçeğe Çağrı” ve “RoboCop”ta imzası bulunan Hollandalı yönetmen Paul Verhoeven, popüler sinemanın görüp görebileceği en ilginç sinemacılardan. “Kara Kitap”la Avrupa sinemasına dönen Verhoeven, bu yıl Cannes Film Festivali’nde yarışan yeni filmi “O Kadın / Elle”le çalışan en önemli yönetmenlerden biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Başarılı  bir işbirliği


Fransa’da geçen hikayede, Isabelle Huppert’in akıl almaz bir performansla canlandırdığı Michele Leblanc merkezde. Bir oyun şirketinde yönetici olarak çalışan üst sınıfa mensup Leblanc, bir gün evinde tecavüze uğrar. Ona tecavüz eden adamın peşine düşer.

Haberin Devamı

“O Kadın”, kağıt üzerinde gözüken konusundan çok daha fazlasını vâdediyor. Film, Leblanc’ın zihninin ve psikolojisinin mahzenlerinde geziniyor ve basit bir intikam hikayesi sunmaktan ziyade psikolojik bir gerilim sunuyor. Bu tür bir konuda mizahı, gerilimi, gizemi ve karakter derinliğini bir arada sunmak ancak Verhoeven’ın ustalığına ve becerisine sahip bir yönetmenin altından kalkabileceği bir iş. Elbette Huppert’in oyunculuk becerileri filmden eksik olsa “O Kadın”ın bu kadar iyi işlemeyeceği ortada. Dolayısıyla karşımızdaki yönetmen ve oyuncu uyumunun bir eseri.

“O Kadın”, Cannes ödüllerinden eli boş dönse de festivalin takipçilerinin en iyi listelerinde hakkıyla en tepelerde yer aldı. Fransa’nın Oscar’daki aday adayı olan film, Huppert’e En İyi Kadın Oyuncu dalında bir adaylık da getirebilir.

Bol ödüllü ilk film

Başarılı  bir işbirliği

Mehmet Can Mertoğlu’nun ilk uzun metrajlı filmi “Albüm”, Cannes Eleştirmenler Haftası’nda prömiyerini yaptıktan sonra yılın en çok konuşulan yerli filmlerinden birine dönüştü. Saraybosna’dan En İyi Film Ödülü’yle dönen “Albüm”, Türkiye sinemasında pek karşılaşmadığımız absürt mizahı öne çıkaran bir komedi. Başrollerinde Şebnem Bozoklu ve Murat Kılıç’ın yer aldığı film, bir çocuk evlat edinmeye çalışan memur bir çiftin sahte bir hamilelik albümü hazırlamasını konu alıyor.

Haftanın diğerleri

Başarılı  bir işbirliği

Haftanın yerli filmlerinden “Dağ 2”, 2012 yapımı “Dağ”ın devamı. Yönetmenliğini Alper Çağlar’ın üstlendiği, başrollerinde ise Murat Serezli ve Ufuk Bayraktar’ın yer aldığı film, bir gazeteciyi IŞİD’in elinden kurtarmaya çalışan askerleri konu alıyor... Ömer Uğur’un imzasını taşıyan “Geniş Aile 2: Her Türlü” ise oyuncu kadrosunda Ufuk Özkan, Fırat Tanış ve Bülent Çolak’ın bulunduğu bir komedi.

Haberin Devamı

Başarılı  bir işbirliği

Yeni Marvel uyarlaması “Doktor Strange / Doctor Strange”de yönetmen koltuğunda Scott Derrickson, süper kahraman rolünde ise Benedict Cumberbatch var. Filmin süper kahramanı Doktor Strange, mistik güçleri öğrenen bir cerrah. Film, merakla beklenen büyük Marvel uyarlamalarındandı.

Mike Mitchell’ın yönettiği animasyon “Troller / Trolls”, ABD yapımı ve çocuklara hitap ediyor.