Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hayatın kenarında yaşayan bir grup gencin hikayesini konu alan ve yönetmenlik tercihleriyle ilgi toplayan “Heaven Knows What”, New Yorklu kardeş sinemacılar Benny Safdie ve Josh Safdie’yi sinemaseverlerin takip listesine eklemişti. Yeni filmleri “Soygun/Good Time”ın Cannes Film Festivali’nde ana yarışmada gösterimi sonrasında Safdie Kardeşler’in ABD bağımsız sinemasının yenilikçi ve yetenekli isimlerinden olduğu öngörüsü haksız çıkmadı.

Özgün bir tür filmi

Safdie Kardeşler “Soygun/Good Time”da da “Heaven Knows What”ta olduğu gibi hayatla baş etmekte zorlanan ve köşeye sıkışmış karakterleri merkeze alıyor. Benny Safdie’nin canlandırdığı zihinsel engelli Nick, abisi Connie’nin zorlamasıyla bir banka soygununa karışır. Nick, tutuklanırken, Connie polislerden kaçmayı başarır. Connie’nin hedefi değişik yerlere sürüklendiği bir gecede Nick’in kefalet parasını bulmaya çalışmaktır ancak işler hep ters gider.

Haberin Devamı

Tazelik sunuyor

Film, Safdie’lerin hareketli ve izleyiciye nefes aldırmadığı anlatımıyla benzer tür filmlerinin referanslarını kullanmakla birlikte stil olarak tazelik sunuyor. Gitgide daha ciddi bir oyuncu olarak görülmeye başlayan Robert Pattinson’ın Connie karakterindeki adanmış performansı filmin gücüne büyük katkı sunuyor. Filmin bütünlüğüne eşsiz bir katkı yapan diğer bir öğe, Oneohtrix Point Never’ın büyük takdir gören elektronik film müziği.

Film, Amerikan rüyasının yerle bir olduğu karanlık, tutunacak dal bulunmayan ve kaos içinde bir New York sunmayı da ihmal etmiyor. “Soygun”, ABD bağımsız sinemasında sürprizlerin bitmek bilmediğini hatırlatan ve ilgiyi hak eden bir yapım.

Özgün bir tür filmi

Umut dolu bir öykü

Başrolünü geçtiğimiz günlerde Türkiye ziyaretiyle gündeme gelen Aamir Khan’ın üstlendiği “Secret Superstar/Süperstar”, şarkıcı olmak isteyen bir genç kızla başvurduğu ünlü bir müzik direktörünü merkeze alan bir müzikal. Yönetmen olarak Advait Chandan’ın imzasını taşıyan film, umut dolu hikayesi ve oyunculukları konusunda övgü topladı.

Özgün bir tür filmi

Felakete karşı bir adam

ABD yapımı felaket filmi “Geostorm/Uzaydan Gelen Fırtına”, Dean Devlin’in ilk filmi. Başrolünü Gerard Butler’ın üstlendiği, yan rollerde ise Jim Sturgess, Abbie Cornish ve Alexandra Maria Lara’nın yer aldığı filmde, mevsimleri kontrol etmek için kullanılan uydu sisteminin dünyayı yok edebilecek bir fırtına çıkarması ve bunu durdurmaya çalışan bir adamın hikâyesi anlatılıyor.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

Haftanın yerli filmlerinden biri Murat Onbul’un yönetmenliğini üstlendiği, başrollerini ise Murat Yıldırım ve Özge Gürel’in paylaştıkları “İlk Öpücük”. Romantik komedi türündeki film, başrollerini Drew Barrymore ve Adam Sandler’ın paylaştığı 2004 yapımı “50 İlk Öpücük” filminin Türkiye uyarlaması. Haftanın yerli filmlerinden biri yönetmenliğini Doğa Can Anafarta’nın üstlendiği komedi “Damat Takımı”. Aytaç Ağırlar’ın yönettiği “Bölük” ise bir grup askere odaklanıyor.

Özgün bir tür filmi

“A Stork’s Journey/Bak Şu Leyleğe”, kendini leylek sanan güvercine odaklanan bir animasyon ve çocuklara hitap ediyor.