Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Amazon’un Hollywood’un neredeyse bir asırlık stüdyosu MGM’i yaklaşık 8.5 milyar dolara satın alması, bir satışın çok ötesinde anlam taşıyor. Dijital platformların stüdyoları satın almaya başlaması, sinemanın geleceği açısından bir dönüm noktası olabilir

Amazon’un 26 Mayıs’ta Hollywood’un kükreyen aslan logolu büyük stüdyosu Metro-Goldwyn-Mayer’i (MGM) 8.45 milyar dolara alması, sinema endüstrisinin yakın zamandaki en büyük haberlerinden biri. Hollywood’da her stüdyonun kendi sinema salonunun olmasının (Paramount, MGM, Warner Bros.) dijital bir versiyonunu andıran haber şu anlama geliyor: MGM filmlerini izlemek isteyenlerin yolu dijital platform olarak Amazon Prime’a düşecek.

Haberin Devamı

Sinema endüstrisini altüst eden anlaşma

1986 sonrası için

Anlaşmanın kulis haberi birkaç hafta önce ilk duyulduğunda MGM klasiklerinin de Amazon’a geçeceği yazılıp çizilmişti. Ancak satışın MGM’in arşivinden 1986 sonrası filmler için geçerli olduğu öğrenildi. Bunun nedeni de 1986’da yapılan bir anlaşmayla aralarında “The Wizard of Oz / Oz Büyücüsü”, “Singin’ in the Rain” ve “Gone With the Wind / Rüzgâr Gibi Geçti”nin de aralarında olduğu klasik filmlerin WarnerMedia’ya satılmış olması. O dönemde Ted Turner, yaptığı bir dizi anlaşmayla kablolu televizyon kanalının koleksiyonu için film satın almıştı.

175 milyon abone

Aralık ayında MGM’e “satılık” levhası asıldığında, kataloğundaki filmlerin zenginliği tartışma kabul etmese de Apple ve Sky’ın sahibi Comcast, fiyat etiketini pahalı bulmuştu. Amazon’un ödediği 8.45 milyar doların beklenen fiyatın çok üzerinde olması, ünlü televizyon yorumcusu Stephen Colbert’in Amazon CEO’su Jeff Bezoz’u “görmemiş milyarder” tarzında tiye almasına da neden oldu. Özetle, 1986 sonrasını kapsasa da dört bin film ve yedi bin televizyon programının Amazon’a geçtiği bu anlaşma, Amazon’un rekabet halinde olduğu Netflix, Disney+ ve HBO Max’in yanında dijital dünyada çok önemli bir aktöre dönüştüğüne işaret ediyor. Amazon Prime’ın şu anda dünyada 175 milyon abonesi var. Bu anlaşmayla Netlflix ve Disney’in ardından üçüncü sırayı garantilemiş gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Stüdyolar sıkıntıda

Anlaşmadan sonra konuşan Amazon CEO’su Jeff Bezoz, “Anlaşma basit: MGM’in elinde kapsamlı ve çok sevilen bir hazine var. Amazon ve MGM’deki yetenekli insanlar bir araya geldiğinde, bu birikimi 21. yüzyıla taşıyabiliriz. Çok eğlenceli bir iş olacak ve bu, hikâye seven insanların çıkarına hizmet edecek” dedi. Hikâye sevenlerin çıkarına mı hizmet edecek? Bu sorunun yanıtı safça bir “evet” ile geçiştirilecek gibi değil. Sektörde gitgide ağırlık kazanan dijital platformların zor günler geçiren stüdyoları almaya başlaması yeni bir döneme işaret ediyor.

‘Sırada kim var?’

Birkaç yıl önce hayal etmesi zor olan bu haberin gerçeğe dönmesinin ardından sinema endüstrisi yayını Screen’in yorumcusu soruyor: Peki, sırada kim var? Sony Classics bir darboğaza girerse peşinde hangi dijital platformu bulacak? Lionsgate birilerinin alışveriş listesinde olabilir mi? Belki hepsinden önemlisi de şu: Dijital platformlar içerik üretmeyi bir kenara atıp sırtlarını stüdyolara mı yaslayacak? MGM-Amazon Prime anlaşması tekil bir satış değil, sinema endüstrisinin yakın dönemdeki geleceğiyle ilgili önemli bir dönüm noktası gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Sinema endüstrisini altüst eden anlaşma

Anlaşmanın içeriği

Hukuki olarak yıl sonuna yetişmesi planlanan anlaşmanın detayları henüz net değil. ABD’deki rekabet kanunlarıyla ilgili hukuki bir sürecin yaşanacağı öngörülüyor. Bu da, “Amazon, bu alımla tekelleşti mi?” sorusunun yanıtlanacağı bir süreç olacak. Eğer satış, rekabet kanununa uygun bulunursa da net olmayan pek çok konu var. MGM, Amazon bünyesinde ayrı bir şirket olarak varlığını sürdürecek mi? Film yapımlarıyla ilgili kararlar MGM’e mi, Amazon’a mı ait olacak? Bu soruların yanıtlarının da önümüzdeki dönemde, yetkililerin açıklamalarıyla netleşmesi bekleniyor.

Katalogda neler var?

MGM’in dikkat çeken serilerinden biri “Rocky”. Sylvester Stallone’nin popüler boksörünün filmleri ve onun yakın dönemdeki yeni serisi “Creed” MGM’in önemli filmlerinden. Jonathan Demme’in imzasını taşıyan 1991 yapımı “Kuzuların Sessizliği / Silence of the Lambs” de MGM etiketli filmler arasında. Çok sevilen romantik komedi “Dört Nikâh Bir Cenaze / Four Weddings and a Funeral” da MGM’in kütüphanesinde yer alıyor. İşin televizyon tarafına bakarsak yakın dönemde MGM feminist distopya “The Handmaid’s Tale / Damızlık Kızın Öyküsü” ve Coen Kardeşler’in ünlü filminin dizi uyarlaması “Fargo”ya imza attı.

Katalogdaki “Kaşıkçı Elması”: Bond Serisi

MGM kataloğundan bahsederken ilk akla gelen ve kataloğun en değerlisi kabul edilen James Bond serisi. Ian Fleming’in yarattığı ünlü casus, ana akım sinema tarihinin en uzun soluklu ve en beğenilen serileri arasında. 24 filmden oluşan James Bond serisi gişede yedi milyar dolar elde etti. Ana akım sinemada rakipleri tek tük: Marvel filmleri, Star Wars ve Harry Potter serileri. Amazon Prime’ın yayınlamaya başlayacağı serinin son halkası, pandemi nedeniyle sıklıkla ertelenen “No Time to Die”ın akıbeti de satıştan sonra gündeme geldi. Daniel Craig’in 007’ye son kez hayat verdiği filmin ilk adresi, ekran değil, sinema salonları olacak. Eylül’de gösterime girmesi beklenen film, pandemi sonrasının büyük gişe başarısı elde eden yapımı olabilir.

Gökyüzünden daha fazla yıldıza sahipti

1924’de kurulan MGM, Hollywood’un Altın Çağı’na damga vuran filmlerin bir bölümünün yapımcısı ve gelmiş geçmiş en önemli stüdyolardan biri. 1924’de Marcus Loew’in Metro Pictures, Goldwyn Pictures ve Louis B. Mayer Pictures’ı birleştirmesiyle kuruldu ve en büyük beş stüdyodan biri oldu. Bir dönem sloganı “Gökyüzünden daha fazla yıldıza sahip” şeklindeydi. Klasikler yarattığı döneme ait filmler arasında “The Wizard of Oz / Oz Büyücüsü” ve “Ben Hur” da var. 1960’lardan itibaren çalkantı yaşamaya başlayan şirket, 1960’larda Las Vegaslı kumarhane milyarderi Kirk Kerkorian’a da satılmıştı. 1986’da şirketi Ted Turner’a satan Kerkorian, sonra büyük bölümünü geri almış ve 1992’de yeniden satmıştı.