Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Her yıl dünyanın yaşanacak en iyi şehirleri listesinde en üst sıralarda yer alan başkent Kopenhag monarşi kültürünün derin izlerini taşıyan tarihi bir şehir.

Şu sıralar bana “Nereye gitmek istersin?” diye sorsanız “Danimarka” derim. Kuzey ülkelerine kışın gitmenin zevki bambaşka.

Danimarka dünyanın en mutlu insanlarının olduğu, refah seviyesinin en üst sıralarda bulunduğu ülkelerden. Yıllardır dünyada herkes Danimarka’da mutluluğun, esenliğin ve yaşam kalitesinin yüksek seviyede olmasını, korkunç hava koşullarının dışında, bir de dünya çapında en yüksek vergi oranlarına sahip bu insanların neden mutlu olduğunu ilgiyle araştırıyor. Danimarka’da refah devleti sisteminde insanlar vergi ödediklerini değil, toplumlarına yatırım yaptıklarını düşünüyorlar. Ülkenin refah modeli toplumdaki riskleri, belirsizliği ve endişeyi azaltarak mutsuzluğu önleyebiliyor. Danimarkalılar arkadaşlarıyla, aileleriyle sık sık buluşan, sakin ve huzurlu insanlar. Danimarka’da yaşam kolay, güvenlik en üst düzeyde, suç oranı da yok denecek kadar az.

Haberin Devamı

Kuzey Avrupa’da İskandinav ülkelerinin en güneyinde bulunan ve en küçük İskandinav ülkesi olan Danimarka masallarıyla ünlü yazarı Hans Christian Andersen’in doğduğu ve meşhur Lego’nun icat edildiği ülkedir.

Danimarka’nın en etkileyici yanları yeşilliği, herkesin bisiklete biniyor olması, Danimarka’ya has tasarım ürünleri (özellikle dünya çapında markalar olan sandalye ve lamba tasarımları), mumlara ve şöminelere olan düşkünlük, bir de yılın neredeyse her anında boyunlarından eksik etmedikleri kocaman atkılar ve rahat giyim tarzları.

Bir kuzey masalı

Şehrin sembolü

Her yıl dünyanın yaşanacak en iyi şehirleri listesinde en üst sıralarda yer alan başkent Kopenhag monarşi kültürünün derin izlerini taşıyan tarihi bir şehir. Şehrin adı ‘Tacir limanı’ ya da ‘Tüccar limanı’ anlamına gelir. Şehrin sembolü küçükken beni hüzünlendiren hatta ağlatan bir Andersen masalı olan “Küçük Deniz Kızı”ndan esinlenerek 20. yüzyılın başlarında yapılmış şehrin limanının girişinde bulunan küçük bir heykel. Bu heykel defalarca tahrip edilse de devlet tarafından hep onarıldı ve korundu.

Haberin Devamı

Bir kuzey masalı

Ülkenin en kalabalık şehri Kopenhag aslında İsveç’e en yakın noktada bulunur. Norveç’e deniz yoluyla geçebilirsiniz ama İsveç’e gitmek isterseniz Kopenhag ve Malmö’yü birbirine bağlayan Oresund Köprüsü’nü kullanmak en keyiflisidir.

Kopenhag’da 18. yüzyılda saray olarak inşa edilmiş olan bugünkü Ulusal Müze’yi gezin, Nyhayn bölgesini mutlaka görün. Rengârenk evleriyle müthiş bir görsel güzelliğe sahip olan ve şehrin sosyal hayatının yaşandığı Nyhayn’da Andersen’in yaşadığı evi ziyaret edin ve mutlaka kanalda tekne turu yapın.

19. yüzyılda kurulmuş olan Tivoli Bahçeleri tam bir masal diyarı. Burada mutlaka yemek yemenizi öneririm.

Kraliyet Sarayı’nı mutlaka görüp fotoğraflayın, Mermer Kilise, şehrin tam merkezinde bulunan Belediye Sarayı Meydanı, şık ve pahalı dükkanları, restoran ve kafeleri, tarihi binalarıyla günün her saati yoğun olan Stroget’e vakit ayırın.

Kültür ve sanat şehri Aalborg

Kopenhag Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden biri. O nedenle mutlaka hem ulaşım hem de çeşitli etkinliklerde indirim için Kopenhag kartı almayı unutmayın. Danimarka küçük bir ülke ama görmeye değer başka şehirleri de var.

Haberin Devamı

Tiyatroları, tarih ve sanat müzeleriyle bir kültür ve sanat şehri olan Aalborg. Danimarka’nın en önemli liman kentlerinden ve ikinci büyük kenti Arhus’un eski kısmı ve tarihi yapıları oldukça ilginçtir. Legoland’ı görmek istiyorsanız Billund adlı küçük kasabaya gitmeniz gerekiyor. Hans Christian Andersen ve Carl Nielsen’in doğdukları Odense’yi ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Roskilde Katedrali ile Viking Gemi Müzesi’ni görmek için mutlaka tarihi kent Roskilde’yi de keşfedin.

Bir kuzey masalı