Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Bu hafta sonu Edirne’ye yolu düşenler uçsuz bucaksız lavanta tarlalarında Instagramlık kareler yakaladıktan sonra uzmanlardan lavantanın faydalarını öğrenebilir, lavantalı kurabiye, lavantalı lokum ve dondurmanın tadına bakabilir

Trakya’nın doğası deyince aklınıza neler gelir bilemem ama benim aklıma pek çok şey geliyor. Özellikle de o yollarda giderken uçsuz bucaksız uzayıp giden ayçiçeği tarlaları ve üzüm bağları. Son zamanlarda bu güzelliklere bir de lavanta eklendi biliyor musunuz? Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretimi yapılan lavanta artık Trakya’da ve Edirne’de de var.

Haberin Devamı

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Edirne Tanıtım Turizm Derneği işbirliğinde iki yıldır çok güzel etkinlikler yapılıyor. Amaç Edirne’de ve bölgede özellikle verimi düşük arazilerde tarımsal çeşitliliği artırmak, ekonomik, tarımsal girdilere katkı sağlamak ve tarım odaklı kültürel - gastronomi turizmine destek vermek. Bu yılki etkinlikler Karaağaç tarlalarında 10 Haziran’da başladı. 2. Edirne Lavanta Tarla Günleri yarın sona erecek.

Edirne’de lavanta günleri

Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü bölgede lavanta tarımını geliştirmeye ve model oluşturmaya yönelik çalışmalar yapıyor yıllardır. Lavanta eğimli, kıraç ve susuz arazileri sever. Verimi düşük arazilerde lavanta tarımını sürdürebilir kılmak, köylerde üretim, pazarlama döngüsünü teşvik etmek amacıyla yola çıkarak, çok sayıda tarım girişimcisi ve çiftçiye bilimsel destek sağlayıp, üretim planlamasına yardımcı olarak lavanta konusunda yapılacak yatırımın dönüşü olabileceğini yerel halka göstermişler. Farkındalık geliştirmenin en iyi yollarından biri de çocuklara yönelmektir. “Lavanta ve Çocuk” temalı pek çok etkinlik yer alıyor bu yılki tarla günlerinde. Çocuklara enstitünün uzmanları tarafından yapılan çalışmalar anlatılıyor. Lavantalı kurabiye, lavantalı lokum ve dondurma ikramı, drama etkinlikleri, resim çalışmaları, lavanta tarlası ziyareti, Edirne valisi eşliğinde çocuklarla sembolik lavanta hasadı gibi etkinlikler ilgi görüyor. Tabii ki büyükler de ihmal edilmiyor. Özellikle fotoğraf meraklılarına sınırsız imkân var. Tarlalar sizi bekliyor. Yoga ve nefes egzersizi yapmak isteyenler de buradaki doğal ortama bayılacaklar. Resim yapabilir, uzmanlardan lavantanın faydalarını öğrenebilir, lavantayı gastronomide nasıl kullanabileceğinizi deneyimleyebilirsiniz. El sanatları ve lavantalı ürünler standlarından da dilediğiniz gibi alışveriş yapabilirsiniz. Edirne, Yugoslavya’da savaş başlamadan önce Avrupa’dan kara yoluyla gelen turistlerin ilk ziyaret ettikleri ve çok önemsedikleri bir noktaydı. Binlerce yıllık renkli tarihi, şehrin kendine has dokusuyla öne çıkan Edirne’nin tanıtımına ‘Lavanta Tarla Günleri’ etkinliğinin büyük katkı sağlayacağı şüphesiz.

Haberin Devamı

Edirne’de lavanta günleri

Güçlü bir antiseptik

Dünyada en çok rağbet gören uçucu yağlardan biri olan lavanta çok farklı amaçlar için yetiştirilebiliyor. Bu hoş kokulu bitki kozmetik endüstrisinde ve ilaç sanayiinde ham madde olarak kullanılmasının yanı sıra güçlü bir antiseptik ve sakinleştirici etkisiyle biliniyor. Lavantadan sabun, ilaç, çay ya da sos yapılabiliyor. Bol nektarlı bu bitkiden lavanta balı elde ediliyor. Lavantadan elde edilen esansiyel yağlarla vücut losyonu, el kremi, sabun ve banyo duş jeli üretiliyor. Bir de benden size bir tüyo: Lavantanın akrepleri uzak tuttuğunu biliyor muydunuz? Kapı eşiklerine, pencere kenarlarına lavanta bitkisinden serpin. Aman dikkat, akrepler çift gezer. Öldürmeyin, lavantayla hem eviniz mis gibi koksun, hem de onlar sizden uzak dursun.