Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

10 yıllık Seferihisar Belediye Başkanlığı’nın ardından 8 Nisan’da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na oturan Tunç Soyer, işe bisikletle gidip gelebileceği bir adres bulmak için çalışmalara başlamıştı.
Her gün Seferihisar’dan kent merkezine gelmek bana kalırsa da “zor” olacaktı! Yaklaşık 1.5 aylık süreç sonunda Soyer’in kent merkezinde adresi belli oldu:
Varyant’taki İzmir Büyükşehir Belediyesi konukevi!
Bir diğer değişle İzmirlilerin Şato Restoran olarak bildiği yer...
İlk önce buranın hikayesiyle başlayalım.
1955 yılında Eşrefpaşa ve Hatay semtlerinin gelişmesini sağlayan Varyant yolunun açılmasının ardından bölgede yapılan ilk yapılardan biri olan Şato, “Milli Mimari” söylemiyle ve 17. yüzyıldaki İstanbul yalılarından esinlenilerek inşa edildi. Mimar Rıza Aşkan ve Doğan Tekeli tarafından 1954’te Şark Kahvesi olarak tasarlanan yapı, yol ile park arasındaki eğimli arazide iki katlı olarak düzenlendi. Yol kotundaki giriş katında büyük yemek salonu, alt katta ise açık oturma terasları bulunuyor.
2. derecede arkeolojik SİT alanı içinde yer alan Şato Restoran, 1969 yılında İzmir Belediyesi’nin mülkiyetine geçti. 2010 yılında Şato Restoran konukevine dönüştürüldü!
Uzun süredir atıl duran bir bina...
Taşınma hikayesini Soyer’den dinledim, açıkçası burası nasıl aklına gelmişti merak ettim. Şunları söyledi:
“Bomboş duruyordu. Aziz Bey döneminde bir iki defa başkanlar toplantısı yapılmış. Biz bir tadilat da yapmadık. Yeni bir şey inşa etmedik. İçine girdik ve oturduk. Burası yeni ikametgahımız. Burayı aslında bana rehberler odası başkanı önermişti. Kendisi bana, ‘Güzel bir restoran olabilir’ demişti. O gözle gidip baktım. Restoran iyi fikir ama mutfağı yok. Mutfak yapmak izine tabi. Yıkım yapmak gerekecek. Mutfak yok ama kocaman bir makam odası var. ‘Biz buraya taşınırız’ dedik ve taşınmaya karar verdik.”

Haberin Devamı

İşe bisikletle gitmek için...

Sizlerin bildiği gibi Soyer’in işe bisikletle gidip gelme konusunda açıklamaları var. Bunu başkanlık koltuğuna oturur oturmaz hayata geçirdi.
Makam aracının arkasına bisiklet aparatı bile taktırdı.
Soyer, “Ulaşım benim açımdan gerçekten çok kolay olacak. Bu gidişle makam aracını tamamen kaldıracağım. 5 dakikada belediyede olacağım. Çok büyük rahatlık. Gözüm şehrin üzerinde olacak. Ben her yere kolay ulaşacağım. Daha uygun bir şey yok” diyor.
Taşınması ile ilgili “art niyetli” eleştiriler olduğunu söylüyor Soyer...
“Burası belediyenin binası. Kamu binası. Benim çalıştığım yer de kamu binası. O zaman oraya da gitmemeyim! O zaman Vali Bey de Ege Ordu Komutanı da konağı boşaltsın. Böyle şey olur mu? Olmaz. Art niyetli söylemler var.”
Soyer’in buraya taşınmasıyla ilgili ben bir acayiplik görmüyorum.
Sonuçta atıl duran ve konukevine dönüştürülen bir yere İzmir Büyükşehir Başkanının taşınmasından doğal bir şey olamaz!