Orhan Beşikçi

Orhan Beşikçi

-

Tüm Yazıları

Belediye Başkanı Sayın Mesut Ergin’in davetiyle, Cem Seyhun Ünbay, Turist Rehberi Araştırmacı-Yazar Mehmet Gülümser, Fotoğraf Sanatçısı Atilla Özdemir, Araştırmacı-Yazar Metin Özer ve Gazeteci-Yazar Alaattin Gür’le birlikte Ayvalık’a gittik. Deniz kenarında, bölgeye özgü sarımsak taşıyla (İgnimbirt) inşa edilmiş, tarihi belediye binasının ahşap merdivenlerini çıkıp Başkan Mesut Ergin’i, mütevazı makamında ziyaret ettik.

Keşkelerini gerçekleştiren kent Ayvalık

Görenlerin sadece yazları değil, ömür boyu yaşamak istediği turizm kenti Ayvalık’ta, sevenlerinin oylarıyla seçim kazanmış; genç, dinamik, güler yüzlü belediye başkanıyla tanışmaktan mutlu olduk. Konuşmasına “Keşkeleri gerçekleştiriyoruz” diye başlayan Başkan, bizlere eski Ayvalık evlerinin restorasyonunu, sokak iyileştirme çalışmalarını ve inşa ettikleri yaşlı bakımevi projesini anlattı. Göreve geldiğinde 82 milyon olan belediye bütçesini pandemi günlerinde yaşanan sıkıntılara rağmen 116 milyona çıkardıklarını, önümüzdeki sene için 220 milyonu hedeflediklerini söyledi. Mayıs ayında fırtına nedeniyle yaşanan deniz felaketinden sonra, kentin ihtiyacı olan balıkçı barınağının yapılması için önemli yol kat ettiklerini belirtti, iki adet balıkçı barınağı yapacaklarının müjdesini verdi. Arkasından 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen, hastane ve vergi dairesi olarak kullanılmış, belediye hizmet binası yapacakları tarihi yapıyı görmeye gittik. Üstü şeffaf malzemeyle kapatılmış sütunlu avlusu kadar, binanın bodrum katında tesadüfen bulunan yağmur sularından beslenen dev su sarnıcı ilgi çekiciydi. Başkanın modern belediye hizmet binası yerine, öyküsü olan tarihi binayı seçmesini takdir edip alkışladık. Kentin merkezinde bulunan 17 dönüm arazi içindeki çekek yerinin 35 yıl sonra geri alınması, gerçekleştirilen önemli keşkelerden biriydi.   UNESCO Dünya Mirası yedek listesinden asıl listeye geçmek için oluşturdukları ekipte tanıdık ve başarılı isimleri görmekten umutlandık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’ı ziyaret ettiği 13 Nisan Caddesi’nde yapılacak düzenlemelerden heyecan duyduk, tescilli tescilsiz Ayvalık evlerinin korunması için yapılan çalışmaları teknik ekipten dinledik... Pandemi günlerinde 1500, normal günlerde 700  ihtiyaç sahibine, insan onuruna yakışır şekilde belediye aşevinde   hazırlanan yemeklerin adreslere servis edilmesi, ekonomik durumu iyi olsa da yaşlılık nedeniyle yemek pişiremeyen ailelere yemek servisi yapılması gibi, benzer sosyal projelerin başarılı bir şekilde uygulandığını gördük.

Haberin Devamı

Yeşile önem veren, tertemiz park ve bahçelere sahip Ayvalık’ta, sokak hayvanlarına gösterilen ilgi, köy yollarının yapılması, 32 çeşmenin onarılıp akar hale getirilmesi, yel değirmenlerinin ortaya çıkarılması, Altınova pazaryeri projesi ve diğerleri, gerçekleştirilen keşkeler olarak çıktı karşımıza. Belediye tesislerinden faydalanan insanların çokluğu, Bekir Coşkun adına yapılan 10 bin kitaplık kent kütüphanesi, Kırlangıç Fabrikası Yaşam Merkezi, meydan düzenlemeleri, not aldığım, ses getirecek belediye çalışmalarıydı... Yeni hizmete açılan Cennet Tepesi’ndeki tesislerde Ayvalık manzarasında çaylarımızı yudumlarken belediye ile Ayvalık halkı arasında oluşan güveni ve yakınlığı gördük. Taksiyarhis-Aya Triada kiliseleri, Ayazma, Saatli, Çınarlı, Hayrettin Paşa camileri, Macaron   gezimizde bizlere eşlik eden belediye personeline,  Ayvalık Belediyesi Basın Danışmanı Sevgili Işık Teoman’a, yaptığı başarılı hizmetlerle, keşkeleri hayata geçiren Başkan Mesut Ergin’e teşekkür edip başarılar diledik. Dönüş vakti gelince bir kez daha anladık, insanların neden Ayvalık’tan ayrılmak istemediğini... Çantalarımıza lezzetli lor ve sakızlı kurabiyeleri, zeytinyağlarını, içimize sevgiyi ve hayranlığımızı yerleştirip ayrıldık bu güzel şehirden...