Osman Gençer

Osman Gençer

ogencer58@gmail.com

Tüm Yazıları

Bunu derken haksız mı peki? Hayır, haksız değil, hem de hiç haksız değil. Aksine, tüm söyledikleri sonuna kadar doğru, tüm saptamaları sonuna kadar gerçekçi…

“Durduk yerde nereden çıktı şimdi Vali’nin haklı ya da haksız olduğu” diye içinden mırıldananlara hemen yanıt vereyim. Tabii ki durduk yerde çıkmadı. İzmir Valisi Süleyman Elban, 2023’ün son günlerinde kentle ilgili bazı değerlendirmelerde bulunmuş, bunlar da basında “İzmir Valisi’nden şaşırtan açıklamalar” başlığıyla duyurulmuştu.

Vali Elban, bugüne kadarki söylemlerinde de benzer konulara değinip, aynı fikirleri savunmayı sürdürünce, benim de gündemime girdi. Çünkü, açıklamaları bana göre şaşırtıcı değil, tam tersine çok gerçekçiydi.                                                    

Haberin Devamı

★★★

Şöyle ki… Vali Bey, İzmir’in hatırı sayılır bir turizm kenti olmadığı görüşünde. İzmir’in deniz ve liman şehri özelliğini kaybettiği düşüncesinde… Sanayide, tarımda ve ticarette de üstünlüğünü yitirmiş olduğu fikrinde…                                                                              

★★★

9 Ağustos 2023’te Adana’dan İzmir’e tayin edildikten sonra, yukarıdaki tespitleri net bir şekilde dile getiren İzmir Valisi Süleyman Elban, sizce yanlış saptamalarda mı bulundu peki?

Ben fikrimi en başta söyledim, Vali Bey vurgularının her kelimesinde son derece haklı.

Neden haklı, onu da açalım.                                                                          

Haklı, çünkü yatak sayısına ve turizm gelirlerine baktığımızda, İzmir “turizm şehri” diye bilinen şehirlerle yarışacak bir pozisyonda değil. Turizm çeşitliliğinin azlığı ve turizmdeki kalitesi, bu yarışta yetersiz kalmasına neden oluyor.

Haklı, çünkü koskoca kentte hala binin üzerinde insanın toplantı yapacağı bir salon yoksa, ki yok, kongre şehri de olamıyorsunuz... Dolayısıyla kongre turizminde de söz sahibi olma şansınız bulunmuyor.

Haklı, çünkü İzmir’in sağlık konusunda durumu parlak, fakat sağlık turizmi konusunda aynı başarıyı yakalayamıyor.

Haklı, çünkü İzmir bir deniz kenti, körfez kenti olmasına rağmen, deniz turizminden de ciddi anlamda faydalanamıyor. Marinalar, yat turizminden ya da komşu ülke adalarıyla olan turizmden yeterince pay alamıyor. Limanından da üst düzeyde yarar elde edemiyor. Keza, kruvaziyer turizmini de gelirlerine katamıyor.

Haberin Devamı

 ★★★

Eh…

Tüm bu verilere baktığımızda, İzmir Valisi Süleyman Elban’ın değerlendirmelerinin doğru olduğu ortaya çıkıyor. Öyleyse, bu durumda Vali Bey’den bazı hamleler istemek de hakkımız.

İzmir’in diğer şehirlere oranla geride kalan deniz turizmini, kruvaziyer turizmini, kongre turizmini, yat turizmini ve sağlık turizmini geliştirmek için özel çalışmalar yapılması gerekiyor.

Keza…

Tarımda, sanayide, ticarette daha üstlere çıkabilmesi için de gayret edilmesi ve yeni projeler keşfedilmesi kaçınılmaz görünüyor. Ve bütün bu işlerde liderlik görevi de Vali

Bey’e düşüyor tabii ki…

Eksiklikler belirlendiğine göre, şimdi de kendisinden eyleme geçmesini bekliyoruz.