Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


DAVOS


Bizim gazetelerin manşetlerine bakanlar Davos'ta bu yıl parlayan tek yıldızın Türkiye olduğunu ve Davos'a gelen Tony Blair ile Bill Clinton'ın yalnızca Bülent Ecevit'le ilgilendiği izlenimini edinmiş olabilirler. Davos'ta bulunan bazı ünlü kişilerin Türkiye ile ilgili sözlerini duyanlar da geleceğimizin parlak olduğunu düşünebilirler.
"Türkiye elindeki kartları iyi oynayabilirse 21. yüzyılın sonlarında dünyanın en önemli ülkelerinden biri olabilir" diyen tanınmış ekonomist Lester Thurow'un da vurguladığı gibi jeostratejik konumu, tarihsel bağları ve diğer potansiyelleriyle dikkat çeken bir ülke Türkiye. Kendi iç sorunlarına kilitlenme illetinden kurtulabilirse 21. yüzyılda kendinden söz ettirme şansı var gibi görünüyor.
Evet, bunlar iyi güzel de bunlara bakıp Türkiye'yi Davos 2000'in "yıldızı" ilan etmek biraz tuhaf oluyor. Türkiye gerçekten bu yılki Dünya Ekonomik Forumu toplantısının yıldızı olsaydı "yeni ekonomi"nin ve "internetin geleceği"nin tartışıldığı oturumlarda da adından söz ettirirdi. Oysa hiç de öyle olmadı, toplantının son iki gününde bu konuların tartışıldığı fevkalade ilginç oturumlarda ne Türkiye'den söz edildi, ne de Türklerin Davos'taki varlığı hissedildi.
"Yeni ekonomi" ve "internetin açtığı yeni ufuklar" Davos 2000'de en fazla tartışılan konulardı. Geçen yılki Davos toplantısında ancak konuyla yakından ilgilenenlerin izlediği birkaç özel oturumda ele alınan "yeni ekonomi" teması bu yıl özellikle ABD için artık varlığı kabul edilmiş bir olgu gibi ele alındı. 1999'da açıklanan verilerin ışığında, ABD'nin teknolojideki ve iş yapma biçimlerindeki atılımla birlikte yüksek verimlilik artışları elde ettiği anlaşılmıştı. Bu sayede ABD ekonomisinin, enflasyona yol açmadan % 3.5 - 4.0'lük büyüme hızları elde etmesi mümkün olmuştu. Avrupa ise "yeni ekonomi"ye geçmekte ABD'nin gerisinde kaldığı için ABD'nin büyüme hızını yakalayamamıştı.
İnternetin hızla yaygınlaşan kullanımıyla tam bir patlama yapan elektronik ticaret alanında da ABD açık farkla öne geçmiş durumda. Bir tahmine göre 1999 yılında ABD'de gerçekleşen elektronik ticaretin hacmi 770 milyar doları bulurken toplamın % 70'ini oluşturmuş. 2003 yılında ABD'deki elektronik ticaret hacminin 2.8 trilyon dolara, ABD dışındaki hacmin ise 1.8 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Özellikle firmalar arası ticarette şimdiden müthiş bir önem kazanmış durumda internet.
İnternetin her alanı ve özellikle iş hayatını nasıl büyük bir hızla dönüştürmekte olduğunu burada özetlemek olanaksız ama şunu söylemek mümkün: Gerçekten bir devrim söz konusu bu alanda ve bu devrimin dışında kalan bir ülkenin "Davos'un yıldızı" olması ne yazık ki bize özgü bir yakıştırma.


Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr