Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Portekizli KOBİ'ler ve mikro işletmeler tek başına altından kalkamayacakları ihracatı devletin yardımıyla biraraya gelerek başarıyorlar

Portekiz'de mikro, küçük ve orta boy işletmeler ihracatı geliştirme çabaları içinde öne çıkmaya başladı. Portekiz Yatırım, Ticaret ve Turizm Kurumu (ICEP) son yıllarda çalışmalarını, ihracatın yarısından fazlasını gerçekleştiren KOBİ'lere yoğunlaştırarak bu işletmeleri biraraya getirmenin ihracatı artırmak için tek yol olduğunu savunuyor.
50'den fazla yurtdışı delegasyonla Portekiz'in ihracatını artırmaya çalışan ICEP'in hedefi, KOBİ'lerin kaynaklarını bir havuzda toplamak. Böylece uluslararası pazarların kapısını aralayacak boyutlar yakalanabiliyor ve aynı sektör içinden ya da birbirini tamamlayan sektörlerden firmalar ortak ihracat yapabiliyor.

İŞBİRLİĞİNE DESTEK

KOBİ Teşvik Kararnamesi kapsamında Halkbank'tan yatırım kredisi almaya hak kazanan ilk 103 firma belirlendi

Bunlar arasından temsili 20 firma teşvik belgelerini dün Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in elinden aldı

Halkbank, KOBİ'lere kredilerini dağıtmaya başladı. 16 Ekim tarihli KOBİ Teşvik Kararnamesi kapsamında küçük ve orta boy işletmelere verilmesi kararlaştırılan 5 trilyon TL'lık fon kaynaklı krediden pay alacak ilk 103 firma Halkbank tarafından belirlendi. Toplam 1.2 trilyon TL'lık kredi almaya hak kazanan bu 103 firma arasından 20 ili temsil etmek üzere seçilen 20 firma, teşvik belgelerini dün Halkbank ile TOBB tarafından düzenlenen törenle Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'den aldı.
Törende konuşan Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen KOBİ Teşvik Kararnamesi kapsamındaki KOBİ kredileri hakkında şu bilgileri verdi:
* Krediler için başvuruda bulunan firma sayısı: 7,532
* Odaların onaylayarak Halkbank'a ilettiği dosya sayısı: 1,484
* Kredi talebi kabul edilen firma sayısı: 103
* Yatırım kredisi taleplerinin toplamı: 15 trilyon TL.
* İşletme kredisi taleplerinin toplamı: 3.8 trilyon TL.
* Kredi talepleri kabul edilen 103 firmaya verilecek toplam kredi: 1.2 trilyon TL.
* Verilecek kredinin sağlayacağı istihdam: 1,109
Verilen bilgilere göre kredi talebi kabul edilen firmaların aldığı ortalama kredi miktarı, 12 milyar TL. Talepte bulunanlar ve bundan sonra bulunacaklar için başvuru sürecindeki hızın artarak devam edeceği bildirildi.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da KOBİ teşvik belgelerinin verilmesinin mutluluk verici bir olay olduğunu belirterek özellikle teşvik alma sürecinin basitliğinin memnuniyet yarattığına dikkat çekti. Çağlayan teşviklerin verilmesinin ilk adımıyla hükümetin güç bulduğunu ve KOBİ'lere destek vermeye devam edeceğini söyledi.

KOBİ - DER Başkanı Kerime Çakır KOBİ'lerin zamana ayak uydurabilmek için geniş çaplı örgütlenmeleri gerektiğini vurguladı

Küçük ve Orta Boy İşletmeler Derneği (KOBİ - DER) ilk bilgilendirme toplantısını Halk Bankası'nın KOBİ kredileri hakkında yaptı. Derneğin başkanlığını yürüten Kerime Çakır toplantıda yaptığı konuşmada, KOBİ'leri dillerine dolayan kişi ve kurumlara çatarak KOBİ - DER'in kendilerini yok sayanlara bir cevap olacağını söyledi.
Çakır, "Eğer problemlerimizi çözmek istiyorsak bunlara sahip çıkmamız gerekiyor. Haklarımıza sahip çıkmanın yolu birlikte olmaktan, güç oluşturmaktan geçiyor. Tek başımıza kalıcı çözümler oluşturamayız", diye konuştu. Çakır Türkiye'deki yapının değiştiğine, buna ayak uydurmak içinse KOBİ'lerin biraraya gelmesi gerektiğine dikkat çekti.
KOBİ - DER, ilk toplantısının sonucunda Halkbank KOBİ kredilerini ayrıntılı olarak açıklayan bir kitapçık yayınlayacak. Kitapçıkta KOBİ'lerin yararlanabileceği her tür kredinin koşulları yanda görüldüğü gibi pratik bir şekilde açıklanacak. KOBİ Teşvik Kararnamesi de kitapçıkta yer alacak.

Halkbank yatırım kredilerinden bazılarının koşulları

Kredi türüÇalışan sayısıKredi sınırıVadeÖdemesizFaiz
(üst sınır)(milyar TL)(yıl)dönem (yıl)(%)

Küçük ölçekli sanayi100353 - 6275
Orta ölçekli sanayi250503 - 8285
KOBİ Yüksek Teknoloji*Küçük: 25Küçük: 70
Orta: 5041Orta: 75
KOBİ'ler için KOS11005 (aşılabilir)3172
KOBİ'ler için KOS125015 (aşılabilir)3182
KOBİ'ler için KOS21005 (aşılabilir)3172
KOBİ'ler için KOS225015 (aşılabilir)3182
KOBİ Turizm Kredisi100253 - 6275
KOBİ Turizm Kredisi250503 - 8285
Seracılık Kredisi1000.52 - 472

*elde edilemedi

Önceki günkü törende konuşan Başbakan Yardımcısı Çiller de KOBİ'leri desteklemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Çiller kararname kapsamında verilmesi kararlaştırılan 5 trilyon TL'lık fon kaynaklı kredinin yanısıra iki ayrı dış kaynaktan 10'ar trilyon liralık uzun vadeli ve düşük faizli kredi bulduklarını söyledi. Bu kaynakların hazır olduklarını ve akmayı beklediklerini ifade eden Çiller, "Amacımız KOBİ'lere kullandırılan kredileri 1997 sonuna kadar 100 trilyon liraya çıkartmaktır", diye konuştu. Ancak Çiller'in söz ettiği 20 trilyon TL'nın kaynağı bilinmiyor.ICEP'in sağladığı mali destekler, işbirliğiyle ihracat yapanlar için, müstakil firmalar için olduğundan çok yüksek. Ama bunun bile, Portekiz firmalarında yaygın olan yalnız hareket etme güdüsünü tam olarak yok edemediği bildiriliyor.
KOBİ'leri işbirliklerine girme konusunda olumsuz etkileyen etkenler arasında ortaklarının profesyonelliğine ya da becerisine duydukları güvensizlik ve ürün fikirlerinin çalınacağı endişesi var. Ama bu işletmeler yavaş yavaş kollektif ihracat girişimlerinin yararlarını keşfediyor.

ÇÖPÇATAN KURUM

ICEP, ihracatçı KOBİ'lere üç konuda somut destek veriyor: (1) Yaptığı fuar, sergi vb. organizasyonlara KOBİ'leri çağırıyor ve yabancı müşterilerle KOBİ'ler arasında bilgi aktarıcı rolünü oynuyor. (2) Portekiz firmalarının ihracat stratejilerini geliştirmek amacıyla mali destek, bilgi desteği ve danışmanlık veriyor. (3) Portekiz şirketlerinin uluslararası alana açılmasına yardım etmek, maliyet avantajlarına göre üretim, dağıtım ve pazarlama şebekelerini kurmalarını sağlamak amacıyla yönetim danışmanlığı, bilgi ve sübvansiyonlu kredi sağlıyor.