Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Finlandiya dün 64 adet F-35 almaya karar verdi, kesin sipariş için kâğıt işleri kaldı yalnızca.

Zamanı geldiğinde Fin pilotlar ABD'ye gidip, F-35 uçuş eğitimi alacaklar.

Eğitmenleri onlara F-35'in can damarı olan radarları arıza yaptığında tekrar başlatmak için Ctrl+Alt+Delete tuşlarına basmaları gerektiğini de öğretecek.

Kokpit içi 8 milyon kod satırı ve uçağın yer-lojistik hizmetleri dahil 24 milyon kod satırı büyüklüğündeki yazılımda düzeltilemeyen sorunlardan biri sözünü ettiğim.

ABD, Türkiye'yi F-35 programından çıkardığı için, “Kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş” sözü gelmesin aklınıza.

Haberin Devamı

İngiltere, uçak gemisi kazasından önce yüksek bakım gideri ve füze yükleme sorunu nedeniyle 90 adet F-35 siparişini iptal etti. F-35'in ortak üreticilerinden biri olan Kanada'da çok ciddi bir F-35 tartışması var.

En son beş gün önce, Kanada, üç seçenekten F-18'i eledi, F-35 ya da Saab'ın ürettiği Gripen jetlerinden alacak.

İsviçre'de de 36 adet F-35 siparişi ciddi bir mesele haline geldi, bir yandan referandum seçeneği masada, diğer yandan silahlı kuvvetlere F-35 önerisinin belirlenmesinde izlenen yolun yeterince şeffaf olup olmadığı araştırılıyor.

ABD kamuoyunda ve özellikle Temsilciler Meclisi'nde 2021 boyunca en fazla işlenen konu işletme giderleri dâhil F-35'lerin 1.7 trilyon doları bulan bütçesi oldu.

Ctrl+Alt+Delete, Türkiyenin şansı

Saatte 44 bin dolar maliyetle uçuyor F-35, ağır bakım ihtiyacı diğer uçakların üç katı, uçağın havada dağılmaması için en yüksek hızda uçuş süresi kısıtlandı, 917 çözülmemiş problemin sayısı 873'e indi ama devam eden problemlerden 13 tanesi mürettebatın hayatını riske atıyor.

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı, "Bir Ferrari aldığınız zaman onu her gün işe giderken kullanmıyorsunuz, sadece pazar günleri dolaşıyorsunuz" diyerek kabullendi.

Sadece maliyet değil F-35 müşterilerini rahatsız eden.

Avustralya ve Belçika'nın itirazlarından sonra F-35'lerin ABD'ye yollayacağı bilgileri sınırlandıran yeni yazılımlar üretilmeye çalışılıyor, her güncelleme yüz milyonlarca doları buluyor.

Yine de F-35 meselesi bizi çok yakından alakadar ediyor.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri ABD'den F-35 alacak ve ellerinde boşa çıkacak F-16 Block 60'lar olacak.

F-16 Block 60, Ar-Ge bütçesini bizzat Birleşik Arap Emirlikleri'nin sağladığı özel bir yapım ve başka bir ülkeye de satışı yapılmadı bugüne kadar. Yunanistan'ın en büyük hayali bu uçakları almaktı, Türkiye ile düzelen ilişkiler Birleşik Arap Emirlikleri'ni bu satıştan alıkoyabilir ya da Ankara bir müşteri haline gelebilir.

Danimarka'nın da boşa çıkan F-16'ları var ama Türkiye için BAE uçakları kadar cazip değil.

Sonuçta F-35 programından çıkarılmış olmak ve Yunanistan'ın F-35 siparişi ilk günkü kadar eyvah denecek bir durum değil.

Okul öncesi çocuklara din eğitimi meselesi

Eğitim Bir-Sen Sendikası’nın okul öncesi çocuklara din eğitimi önerisi

Milli Eğitim Şûrası’nda kabul edildi.

Eğitim Bir-Sen, bundan önceki Milli Eğitim Şûrası’nda karma eğitime son verilmesini öngören bir önerge sunmuştu.

Eğitim Bir-Sen iki önceki Milli Eğitim Şurası’nda da, bazı turizm meslekleri liselerinde verilen barmenlik derslerinde alkol kullanılmasının yasaklanmasını istemişti.

Haberin Devamı

Türkiye’de eğitim ve öğretimin sorunu sadece bunlar kaldıysa, okul sırasında olması gereken milyonlarca öğrencinin açık ortaokul ve açık lisede kayıtlı olması falan sorun değilse, ne mutlu bize.

Protez ve cerrahi implant sorunu

Türkiye’deki yerli ortopedi cerrahi implant ve protez üreticileri başta SGK olmak üzere ilgili kurumlara başvuruda bulunarak, Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki fiyatların güncellenmesini ve ödemelerin 60 günde yapılmasını istediler.

Bu kısım normal ama hastanelere ürün vermeyi reddeden firmalar da varmış.

Sağlık özellikle de ortopedi beklemenin çok mümkün olmadığı bir alan, çözüm bulununcaya kadar bir ara formül üzerinde mutlaka uzlaşılması gerekiyor.

Elbet firmalar batmasın ama hastalar da mağdur olmasın.

Moringa Oliefera ağacı

Pazar günü yüzde 95’ini ithal ettiğimiz soyaya alternatif olarak Türkiye’nin her yerinde yetişen keten tohumu çalışmasından söz etmiştim.

Bir okur Moringa Oliefera ağacından söz etti.

Gaziantep’te, Nurdağı’nda Moringa yetiştirildiğini ve kozmetik başta birçok alanda kullanıldığını biliyordum ama ağaç bilgisine ilk kez rastladım.

İnternette fidan satışı var bir sürü yerde, çok gizli bir ağaç türünden söz etmiyoruz.

Ancak hayvan yemi üzerinde çalışan TİGEM başta olmak üzere akılda bulunmasında fayda var.