Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Adil Gür’ün son araştırması gösterdi ki Türkiye’deki siyasi kavgalar ve fay hatlarının temelinde ezberlerimiz yatıyor.

- Ak Parti seçmeninin Atatürk’le problemi olduğu ezberi mesela.Ak Parti’ye oy verip de kendisini “Atatürkçü” olarak tanımlayanların sayısı MHP ve HDP’oy verip de Atatürkçü olduğunu söyleyen seçmen sayısından daha fazla.

- Bir başka ezber CHP ve “Ulusalcılık” ya, CHP’ye oy veren verip de, siyasi kimliği “Muhafazakar” olanların oranı, “Ulusalcı” olanların oranından fazla.

- “Atatürk unutturuluyor” ezberinde de rakamlar farklı.Yaş gruplarına göre siyasi kimliği Atatürkçülük olanlar en fazla 18-30 yaş grubunda yer alıyor. En düşük oran 31-45 yaş grubunda.

Haberin Devamı

- Seçmenler arasında siyasi kimliğini “Laik” olarak tanımlayanlar arasında CHP ilk sırada. Sonra Ak Parti sonra da binde 1’lik bir farkla MHP ve HDP geliyor.

Araştırmada, ezberimizi bozan ve daha önemlisi siyasi kavga ya da düşmanlıkların gereksizliğini gösteren daha bir sürü parametre var. Keşke birbirimizin gözünü oymaya çalışmak yerine, durup biraz düşünebilsek...

REFERANDUM VE RENKLER

MAVİ: 1982 Anayasası referandumunda hayır oyları için mavi renk oy pusulası kullanılmıştı. Askeri darbe yönetimi mavi içeren her şeye düşman olduğu için, o dönem ulaşımda kullanılan Mavi Kart’a zam haberini vermek bile hayır propagandası sayılabiliyordu.

TURUNCU: 1987’de eski siyasilerin yasaklarının kaldırılması referanduma götürüldü. Bu kez, turuncu hayır, mavi evet oylarının rengi oldu. Özal’ın sağ kolu Güneş Taner’in giydiği turuncu, üzerinde İngilizce “Hayır, hayır, belki olabilir” yazan tişörtün Avrupa’da flört seven kadınların giydiği ortaya çıkınca, “Otoyolda dolaşma” iğnelemeleri de başlamıştı. Özal kaybetti, yasaklar kalktı.

KAHVERENGİ: 1988’de Turgut Özal, yerel seçimlerin erkene alınması için referanduma gitti. Evet oylarının rengi beyaz, hayır oylarının rengi kahverengi oldu. O dönem kahverenginin insanlara itici gelen bir renk olduğu için seçildiği çok konuşulmuştu. Buna rağmen Özal yine kaybetti. Kahverengi 2010 yılında olduğu gibi bu sene yapılacak referandumda da yine hayır oylarının rengi olacak.

Haberin Devamı

REFERANDUM DEYİP GEÇME

Zengin eden referandum: İrlanda, yıllarca Avrupa Birliği’nin en temel kararlarını referandumlarda veto etti. Sonra mali paketler eklenen ana konuyu yeni referandumlarda kabul etti. Bu sayede de 4 milyon nüfusuna karşın AB’den 41 milyar Euro’dan fazla mali yardım aldı.

Asgari ücret referandumu: İsviçre asgari ücretin 3 bin 300 Euro’ya çıkarılmasını referandumda veto etti.

Narkotik referandum: ABD’de Başkanlık seçimleriyle beraber Kaliforniya ve Massachusetts eyaletlerinde referandum da yapıldı.Eğlence amaçlı olarak 28.5 grama kadar esrar kullanımına izin verildi.

Bayrak referandumu: Yeni Zelanda, 2016 yılında, bayrağındaki sömürge döneminden kalma İngiliz monarşi arması Union Jack’in kaldırılması için referanduma gitti. Halk “değişikliğe gerek yok” dedi.

Olimpiyat referandumu: Almanya’nın önemli şehirlerinden biri olan Münih, referandum sonucunda 2022 Kış Olimpiyatları adaylığından çekildi.

Haberin Devamı

Referandum bağımlıları: İsviçre’de bir yılda ortalama 4 referandum düzenleniyor, en garip kararlar da bu ülkeden çıkıyor. Mesela minarelerin yasaklanması kararı alınan referandumda, yasağı en çok savunan bölgelerden bir kısmında hiç minare yoktu.

Bağımlılık referandumları: Ukrayna’nın Kırım Bölgesi referandumla Rusya’ya katıldı. İskoçya, İngiltere’den ayrılmaya hayır dedi. Falkland Adaları, referandumla İngiltere’ye bağlı kalmayı seçti.

Bağımsızlık referandumları: 2014’te, İtalya’da, Venedik’in başkenti olacağı Veneto Bölgesi’nde bağımsızlık için referanduma gidildi, yüzde 89 evet kararı çıktı. Yine aynı sene Katalonya’nın yasa dışı sayılan bağımsızlık referandumunda katılım yüzde 50 oldu ama ezici evet oyu çıktı.

Tehlikeli referandumlar: Saraybosna Cumhuriyeti’nde yapılan Sırp Ulusal Günü’nün kutlanması referandumu, Kuzey Irak’ın sık sık dile getirdiği bağımsızlık referandumu Türkiye için tehlikeli referandumlar olarak tanımlanabilir.

İSTİFA EDİN HANIMEFENDİ....

Meclis Başkanlık Divanı üyesi, CHP milletvekili Elif Doğan Türkmen, 1 milyon 200 bin liralık iletişim faturasının ardından konuştu:

- “Kimden kaça aldıklarını bilmiyorum”

- “Bu hizmetin bu kadar pahalı olduğunu bilsem kullanmazdım”

Özrü kabahatinden büyük derler ya, tam öyle bir durum işte bu.

Hanımefendi, üzülmek yerine kendiniz ve partiniz adına iyi bir iş yapın ve Meclis Başkanlık Divanı üyeliğinden istifa edin.