R.Hakan Kırkoğlu

R.Hakan Kırkoğlu

pembenar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yine bir tutulma mevsimine giriyoruz. Bu tabiri tutulmaların etkin olduğu dönem için kullanıyoruz. Güneş’in ay düğümüne 20 derece yaklaşması ile birlikte gerçekleşen her yeniay ya da dolunay, potansiyel bir tutulmadır ve 21 Aralık’ta gerçekleşecek dolunay İkizler burcunda tam Ay tutulmasına neden olacaktır.
Ardından bu kez 4 Ocak’ta Oğlak burcundaki yeniay kısmi bir Güneş tutulması meydana getirecek. Tutulmalar tetik etkisi yaratan önemli transitlerdir. Hayatımızda süregelen koşulları aniden değiştirerek sanki bir domino taşı etkisi yaratır. Ay tutulmaları doğal olarak Güneş tutulmalarına eşlik eder ve duygusal açıdan çok yüklü günler getirirler. Zira Ay tutulmaları her zaman dolunaya işaret ederler. Dolunay olgunlaşma, sonuç alma ve hasat zamanıdır. Böyle zamanlarda duygusal açıdan tepe deneyimler yaşanabilir.
Bu gözle bakıldığında, 21 Aralık’ta İkizler’in son derecesinde gerçekleşen tutulma uzun zamandır Balık burcunun son derecelerinde yan yana gelen Jüpiter-Uranüs birleşimini tetikliyor olacak. Bu iki gezegen son zamanlarda sezgilerimize ani açılımlar ve uyanışlar getiren bir atmosfer yaratıyorlar. Balık esin ve ilhamla yakından ilişkilidir aynı zamanda tam olarak nereye gittiği de belli değildir.
21’inde meydana gelecek olan tutulma burcun son derecesinde olduğu için ani bitişlere ve sonlanmalara da işaret etmekte. Tutulmanın İkizler’de olması medyayı, gazeteciliği, iletişimi, taşımacılığı ve yolculukları ilgilendiren konularda ani olaylara neden olabilir. Bu haberler olayları, yaşadıklarımızı farklı biçimde yorumlamamıza yol açabilecek.

Kapris değil, plan lazım
Aslında ortaya çıkan durumun ilk bakışta mantıksız sonuçlara yol açabileceğini, garip diyebileceğimiz koşullar yaratabileceğini söyleyebiliriz. İletişim gezegeni Merkür’ün de bu dönemde geri harekette olması bolca karmaşa, yanlışlıklar ve iletişim alanında aksamalara yol açabilecek güçte görülüyor.
4 Ocak’ta Oğlak burcunda gerçekleşecek Güneş tutulması ise kuzey ay düğümü çevresinde meydana geleceği için, aralık sonunda ve ocak ayı başında hayata daha gerçekçi, profesyonel ve sorumlu bir bakış açısı ile bakmamızın yararlı olacağını göstermekte. Bu dönemde kariyerimize, iş hayatımıza ilişkin konularda disiplinli ve kontrollü bir yaklaşıma ihtiyacımız olacak. Aşırı hassasiyet ya da çocuksu yaklaşımlardan, kaprislerden çok plana ve sisteme ihtiyacımız olacak.
Oğlak burcundaki Güneş tutulması özellikle siyasi alanda, içerisinde diplomasinin dikkat çektiği alanlarda ani gelişmelere ve bazı krizlere de işaret edebilir. Bu tutulma anında Terazi (diplomasi, denge ve anlaşmalar) burcundaki Satürn’ün tutulma ile kare açı içerisinde olması gerek toplumsal alanda, gerekse kendi kişisel ilişkilerimiz çevresinde gerçekçi olmayı öğütlüyor. İlişkilerimizde yaşadığımız yıpranmalar yüzünden bazı önlemler almanın ve geleceğe yönelik sorumlu bir bakış açısının ağırlık kazanacağını, hatta zorunlu hale geleceğini göreceğiz.
4 Ocak’ta gerçekleşecek tutulma ülkemizin dış politikasını ve diplomatik ilişkileri çok daha hassas bir süreçten geçireceğe benziyor. Önümüzdeki günlerde anlaşmalar ve ortaklaşa konularda stratejik değişiklikler, zorunlu manevralar öne çıkabilir. Duygularımızı bir kenara koyabilmeli ve sabırla çalıştığımız, çaba gösterdiğimiz alanlara odaklanmalı, ilişkilerimizi de gözden geçirmeliyiz.