Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

“Kapı Çalana Açılır” sergisi üzerinden yürüyen tartışmayı hayretle izliyorum. Ron Mueck’in eserlerini mide bulandırıcı bulanlara “Sen sanattan ne anlarsın?” diyenler iki satır sanatsal yaklaşım ortaya koyamıyor.

Son zamanlarda “Kapı Çalana Açılır” isimli sergiden hareketle medyada yürüyen tartışmayı hayretle izliyorum. Ron Mueck özelinde yapılan yorumlarda eserleri mide bulandırıcı bulanlara karşılık, “Sen sanattan ne anlarsın?” minvalindeki açıklamalar yapanların, yazanların Mueck’in sanatının önemine dair iki satır sanatsal yaklaşım ortaya koyamamaları içinde bulundukları acınası durumu gözler önüne serdi ama tabii ki gören gözler için. “Bir gazete köşesinde yayınlanamayacak kadar berbat şeyler” sözü üzerine hadsizlik eleştirisi getiren kişi acaba neden köşesinde söz konusu eserin fotoğrafını olanca “çıplaklığıyla” yayınlamadı?

Haberin Devamı

İngiliz yazar Jeanette Winterson’dan şu sözler alıntılandı bir başka yazıda: “Resimlere uzun uzun bakmak, yabancı bir şehre bırakılmaya denktir. Bütün sanatlar yabancı bir şehirdir ve tanıdık olduğunu düşündüğümüzde kendimizi kandırırız. Kimse yabancı bir şehrin kendi adetlerini sürdürmesine, kendi dilini konuşmasına şaşırmaz. Sadece bir hödük, ikisini de görmezden gelir ve kendi eksikliğinin suçunu mekanın üstüne atar. Bu durum her gün sanatçının ve sanatın başına geliyor.”

Ve ekledi köşe yazarı: Winterson’a göre “Bu şiiri anlamıyorum”, “Asla klasik müzik dinlemem”, “Bu resmi beğenmiyorum” gibi önermeler bize bu sanat dallarıyla ilgili hiçbir şey demiyor. Peki bu köşe yazarının “Seviyorum işte, var mı diyeceğin?” dışında söylediği bir söz var mı? Yok. “Sevmiyorum işte” diyenden ne farkı kalıyor o zaman?

36. kez TÜYAP Kitap Fuarı

Tüyap Kitap Fuarı bu yıl 36. kez düzenleniyor. Onur konuğu ülke ise Kore. Dizileri ülkemizde de hayli popüler olan ülkenin edebiyatını yakından tanımak için önemli bir fırsat bu. Ayrıca bu yıl Türkiye’nin de Seul Kitap Fuarı’nda onur konuğu ülke olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Kitap fuarı uygun fiyatla kitap almak ve yeni çıkan kitaplara erişmek için önemi bir fırsat ayrıca yazar söyleşileri ve imza günlerine paha biçilemez. Kitap fuarıyla eşzamanlı olarak ve aynı mekanda bu yıl 27. kez düzenlenen Artist sanat fuarının da mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tüyap Kitap Fuarı ve Artist 12 Kasım’a kadar TÜYAP Beylikdüzü Fuar alanında.

Haberin Devamı

Tasarımın potansiyeli

Ekonomi Bakanlığı tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonuyla Türk tasarımını dünyaya tanıtmak ve Türkiye’nin tasarım alanındaki rekabet gücüne vurgu yapmak için düzenlenen Design Week Turkey, bu yıl 8-12 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda. Ziyaret etmenizde fayda var.

AKM yeniden

Pazartesi günü uzun zamandır beklediğimiz AKM’nin yeni projesi bizzat Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Uzun zamandır harabeye dönen bina yıkılıp yerine daha kapsamlı bir bina Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 tarihine kadar bitirilecek.

NOT

Geçen hafta bu köşede Hollywood Türk Filmleri Festivali’nden bahsederken “Festivalde onur ödülü alan Jacqueline Bisset’nin hükümetimizi kulaktan dolma bilgilerle eleştirmesini Nihat Gül’ün alkışlamasına ise anlam veremedim,” yazmıştım. Jacqueline Bisset’nin konuşmasını tekrar dinledim. Oyuncunun “Ülkenizdeki politik durum düzelir” sözleriyle ifade ettiği durumu Sayın Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Türkiye-ABD ilişkilerinin düzelmesi olarak anlamış, ki hakkıdır, bu şekilde de anlaşılabilir. Nihat Bey’i dinleyince de hak verdim. Kamuoyuna duyururum.