Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

KKTC’de 26 Nisan’da yapılan seçimlerde, halkın yüzde 60 oyunu alarak Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, bugün Ankara’ya kritik bir ziyaret gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaşadığı polemik ile gündeme gelen Akıncı, özel uçakla Ankara’ya gelecek. KKTC lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Kıbrıs barış görüşmeleri ziyaretten sonra başlayacak. Zirvede Kıbrıs’ta 50 yıldır devam eden görüşmelerin bir sonuca varması üzerinde durulacak. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, Rumlara, “Bu işin artık, ucu açık müzakerelerle devam edemeyeceği” uyarısını yapacak. Kıbrıs Türk tarafına, güçlü bir müzakere süreci desteği verilecek.
Kapalı Maraş paketi
Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis arasında başlayacak görüşmelerin, ‘sıfırdan değil, yakınlaşmaların olduğu yerden başlaması gerekliliğine’ atıf yapılması bekleniyor. Uzun yıllarca çözüm için mücadele eden Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin müzakereci olarak atanmasından sonra, Kıbrıslı Rumların ‘kaçacağı bir yol kalmadı’ denilebilir. Ada’da diplomasi mekiği dokuyan BM diplomatları da, Rumların masaya da ‘çözümü isteyen taraf olmak’ için oturacağı mesajlarını veriyor.
Ankara’da Kapalı Maraş’ın da açılmasına yönelik adımlar gündeme gelebilir. Akıncı, Maraş’ın ‘bütünlüklü bir çözümün önünü engellemeyecek’ şekilde açılmasını savunuyor. Bu da, Maraş’a karşılık Ercan Havaalanı ile Mağusa limanının uluslararası dolaşıma açılması ve Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün uygulanması karşılığında Maraş’ın açılması paketini öngörüyor. Masada Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklar da olacak. Erdoğan ile Akıncı arasında bugün bir gerginliğin olması ise beklenmiyor.