Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

Çarşamba açıklanan Fed kararı beklenenden şahin geldi. Fed aralıkta faiz artırımına yeşil ışık yaktı. Her ne kadar enflasyon temmuz toplantısından sonra düşerek yüzde 1.4’e dayansa da Fed üyelerinin çoğunluğu seneyi bir tane daha faiz artırımıyla bitireceklerini düşünüyor.

Fed, enflasyondaki düşüş ivmesinin kasırgalar sonrası yükselen petrol fiyatlarıyla dengeleneceğini düşünerek 2017 manşet enflasyon tahminine dokunmamış. Ancak çekirdek enflasyon tahmini yüzde 1.5’e çekilmiş. Buna rağmen aralıkta bir faiz artırımı daha sinyalinin verilmesi bence risk. Çünkü 1.5’teki enflasyon eğer bir parça daha inerse enflasyon beklentilerinde telafisi oldukça güç bir bozulma oluşabilir ki bu da enflasyonu daha aşağı çeker.

Haberin Devamı

Enflasyon..

Başkan Yellen basın toplantısında enflasyon konusunda önemli bir endişeyi dillendirdi. Bu seneye kadar enflasyonun düşük kalmasının altında yatan gerekçeleri görebildiklerini ama bu sene enflasyonun neden hâlâ yükselmediğine dair tatmin edici bir açıklamalarının olmadığını belirtti. Fed’in tepesindeki isim için bu önemli bir itiraf. Para politikasının uygulamada neden pürüzsüz gitmediğine güzel bir örnek.

Toplantıda Yellen’e yöneltilen soru şuydu: Üç ay öncesiyle karşılaştırıldığında enflasyon tahmininize ne kadar güveniyorsunuz? Bu çok kritik bir soru çünkü aralıkta bir faiz artırımı gelip gelmeyeceği Fed’in enflasyon tahminine ne kadar güvendiğine bağlı. Eğer Fed’in enflasyon rakamına olan güveni azaldıysa bu üstü kapalı olarak aralıkta faiz indirimi ihtimalinin de azalması anlamına gelir.

Yellen soruyu cevaplarken enflasyonda son dönemde görülen yumuşamanın sebeplerinin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğundan emin olamadıklarını, mevcut tahminlerde geçici olduğu varsayımı olduğunu, ancak önümüzdeki aylarda aksi yönde bir kanı oluşursa para politikası duruşunu yeniden değerlendireceklerini söyledi. Bu şu demek: Evet, enflasyonda bir düşüş var.

Ama istihdam piyasası giderek güçlendiği için eninde sonunda enflasyonu yukarı çekmesini bekliyoruz. Bununla birlikte, bu zamana kadar istihdamda görülen canlanma enflasyonu neden yükseltmedi onu da anlayabilmiş değiliz. Eğer önümüzdeki aylarda enflasyon düşmeye devam ederse gözden kaçırdığımız bir şey olduğunu düşünür aralıkta faiz indirimini de rafa kaldırırız.

Haberin Devamı

Peki neden ısrarla aralık diyorsunuz? Bu soru direkt sorulmadı ama Yellen şunları söyledi: Para politikasında zamanlama çok önemli. Ağırdan alıp faiz artırımlarında geç kalırsak ekonomi aşırı ısınabilir. Telafi için faizleri daha hızlı artırıp yavaşlama yaratabiliriz. Bu nedenle, ekonomi bizim beklediğimiz süreci takip ederse er geç enflasyonun gelmesi gerektiği için aralık diyoruz. Ancak emin değiliz. Çünkü hesaplarımıza uymayan bir şeyler var. Enflasyon neden hâlâ yükselmedi bilmiyoruz. Acele edersek, bu sefer de enflasyon daha yükselemeden tekrar düşüşe geçer ve beklentileri bozabiliriz.

Bu notlar ışığında aralık için yakılan yeşil ışığın hazirana göre daha titrek olduğunu ve güç kaybettiğini düşünüyorum.