Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz çarşamba günü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın akademisyen köşe yazarlarıyla yaptığı senelik toplantılara davet aldım. Köşe yazarlığında yeni olduğum için böyle bir davet benim için ilkti. ABD Merkez Bankası Fed kökenli bir iktisatçı olarak Greenspan ve yüksek makamlardaki diğer idarecilerle aynı odada çok bulunmuşluğum oldu. Ancak hükümet üyeleriyle ne ABD’de ne de Türkiye’de bir tartışma ortamında bulunmamıştım daha önce.
Toplantıya çağırılmak gururumu okşadı. Akademiye geçtiğimden beri konferanslar dışında para ya da maliye politikası ileri gelenlerini dinleme fırsatım olmamıştı.
Biz iktisat profesörleri hayatımızın büyük bölümünü kendi dünyamızda, kafamızdaki ekonomi problemleri ile boğuşarak geçiririz. İşimiz ekonomik problemleri matematiksel düşünme teknikleri ve modellemelerle açıklamak olduğundan yaptıklarımız kendi disiplinimiz dışındakilere sıkıcı ve anlaması zor gelir. Bu nedenle bir akademisyen olarak böyle bir davet alınca uzun bir günün sonunda dükkanına giren ilk müşteriye sevinen dükkan sahibi gibi hissettim.

Performansa dikkat
Toplantı Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı’nın sunumları ile başladı. Gerek bu sunumlarda gerekse soru-cevap kısmında Babacan’ın cevaplarından edindiğim izlenim devletin ilgili birimlerinde adeta kopacak fırtınayı beklercesine Fed’in çıkışının beklenmesi ve hazırlıkların yapılması.
Gelecek felaketin ne kadar büyük olacağı bilinmediği için hazırlıkların yeterli olup olmadığı konusunda onların da endişeleri var elbette.
Öte yandan hazırlıksız yakalanmamak için de bir çaba var. Önümüzdeki 1.5 yıl zarfında üç seçim olmasına rağmen orta vadeli programda cari açığın düşürülmesinin temel hedef olması bu çabanın bir göstergesi.
Fed’in gevşek para politikalarını sonlandırması ile birlikte gelişmekte olan ülkelerden çıkması beklenen sıcak paranın en çok cari açık oranı büyük olan ülkelerde kırılganlık yaratması bekleniyor. Bu nedenle cari açığı azaltmak önümüzdeki yıllardaki ekonomik performansımız için çok önemli. Cari açığın öneminin telaffuz edilmesi ve kağıt üzerinde bile olsa düşürülmesinin hedeflenmesi doğru yönde atılmış olan adımlar. Dileğimiz bu hedeflerin gerçeğe dönüşmesi.

Toplantıda neler düşündüm?
Toplantı genelinde gözlemlediğim rahat tartışma ortamını ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bu ortamı teşvik eden, eleştiriye açık tutumunu takdir ettim. Kanımca daha detaylı ve teknik sorulara girilebilir ve bu şekilde tartışmacıların akademik altyapıları da daha iyi değerlendirilebilirdi.
Değişik konular tartışılırken sık sık o konularda uzmanlaşmış diğer akademisyen arkadaşlarımın da o anda orada olmasının ne kadar faydalı olacağını düşündüm. Babacan bu tür bir toplantı için hem akademisyen hem de köşe yazarı olan bir grubu derleyerek bir taşla iki kuş vurmuş, verimli bir çekirdek grup oluşturmuş.
Daha kalabalık bir grupla zaten sağlıklı bir tartışma ortamı da olmaz. Ancak yine de akademisyen gönlüm isterdi ki toplantı daha zengin bir akademisyen gruba hitap etsin, ve hocalarımız özellikle kendi araştırmalarının uzantılarını dile getirerek “dükkanlarındaki ürünleri” hükümetin ileri gelenleri ile paylaşabilsinler.

Haberin Devamı

‘BABACAN’ KOPACAK FIRTINAYI BEKLİYOR

‘Türkiye’de girişimci ruhu güçlü’

Haberin Devamı

14 farklı ülke ile AB ve Ortadoğu Dörtlüsü temsilcilerinden oluşan 150’yi aşkın yabancı konuk TOBB’un evsahipliğinde İstanbul’da düzenlenen ‘Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklar Global Zirvesi-PNB Zirvesi’nde buluştu.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin ekonomik alanda önemli işlere imza attığını belirterek, gerçekleştirdikleri reformların başka ülkeler için de örnek olduğunu anlattı.
Babacan, Türkiye’de girişimci ruhun güçlü olduğunu belirterek, “2013 yılının ilk 10 ayında 40 bin yeni şirket kuruldu. Yani ayda 4 bin, günde 200 şirket kuruldu” dedi.
Zirvede ABD Eski Dışişleri Bakanı ve PNB Başkanı Madeleine Albright, PNB olarak iş yaratmak ve yatırımlara yardımcı olmak için uğraştıklarını dile getirirken, yaptıkları projeler hakkında bilgi verdi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişime dikkati çekti. Toplantı sonrası Babacan, Albright’a bir hediye verdi.