Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk internet yatırımcıları 2013’e hızlı başladı. Türkiye’nin en popüler internet sitelerinden Ekşi Sözlük’ün patronu Sedat Kapanoğlu, hızla ismini duyurmaya başlayan bir video sitesine ortak oldu: 59saniye.com...
59 Saniye’nin kurucusu Fatih Aker, ya da sosyal paylaşım sitesi Twitter’da bilinen adıyla Mesut Bahtiyar. Sitenin sloganı ise “1 dakika çok uzun...”
Fatih Aker, internetteki komik videoların insan hayatından uzun bir süre çaldığı fikrinden hareketle 59 saniyeyi geçmeyen videoların izlendiği siteyi geçen yaz oluşturdu. Kullanıcılar 59 saniyelik eğlence, sanat, haber, spor gibi içeriklere sahip videolarını siteye gönderiyor, sitenin editörlerinin gözetiminde de bu videolar yayınlanıyor. Özellikle zamanı dar kullanıcılar tarafından çok tutulan site, kısa sürede ismini duyurdu.

Haberin Devamı

‘Alkışlarla’ yaşadı!
Bu hafta ‘59 Saniye İnternet Hizmetleri’ adlı yeni bir şirket kurulunca, Fatih Aker’e sordum. Aker, Ekşi Sözlük’ün sitesine ortak olduğunu ancak bunu özel bir lansmanla duyurmak niyetinde olduklarını paylaştı. Yeni kurulan 59 Saniye şirketinin yüzde 45’i Fatih Aker’e, kalanı Ekşi Teknoloji şirketi ile Ekşi tarafından avukat Başak Purut’a ait. Hâkim hissedar Ekşi tarafı olsa da yeni şirketin başkanı Fatih Aker, başkan yardımcısı Sedat Kapanoğlu.
Fatih Aker fenomen haline gelen bir diğer video sitesi olan ‘Alkışlarla Yaşıyorum’un da kurucusu. Aker bu siteyi 2011 yılında Nokta AŞ’ye sattı. İki satışla ilgili de bir rakam açıklanmadı.

İnternette büyüyor...
İnternet dünyasında ‘SSG’ lakabıyla tanınan Sedat Kapanoğlu ise, 1999’da faaliyete geçen Ekşi Sözlük’le internet dünyasında giderek büyüdü. 35 binin üzerinde yazarı bulunan Ekşi Sözlük’ün ardından ‘Social IQ’ markasıyla ünlü isimler ve şirketler için ‘sosyal medya’ danışmanlığına başlayan Kapanoğlu’nun başka ortaklıklar ve satın almalarla yatırımlarını büyütmesi bekleniyor.

MOBİLYALAR ‘DAMAT’IN EŞİNDEN!

Türk erkek giyim markası Damat’ın sahibi Süleyman Orakçıoğlu’nun eşi Ahu Orakçıoğlu iş kadını oluyor. Uzun yıllar televizyon dünyasında yer alan Ahu Orakçıoğlu, 2011’de evlendiği eşinden aldığı girişimcilik kıvılcımıyla ilginç bir yatırıma gidiyor. Bu hafta ‘AD Galeri Tasarım’ adlı bir şirket kuran Ahu Hanım şunları anlatıyor:
“Hayatımı televizyonun dışında planladım. Tasarım ve iç mimariye büyük bir ilgim var. Hazır giyim nasıl tasarımcı odaklıysa, iç mimari ve mobilyada da aynısı olmalı. Sanata çok yakınım. Babam Ankara’nın ilk sanat galerisi Kibele’ye açan kişi. Yeni şirket galericilik, dekorasyon, mobilyacılık ve tasarımı içine alan geniş bir yelpazede. Tasarlayacağımız mobilyalarda sanat dokunuşu olacak. Genç tasarımcılarla çalışacağız. Ortağım mobilyacılık geçmişi olan Deniz Işın. 1 Mayıs’ta İstanbul Bağdat Caddesi civarında mağazamızı açacağız.”

Haberin Devamı

Tartıya ‘TTK’ ayarı yaptı

20 dakika adlı dizisiyle gündemde olan oyuncu Tuba Büyüküstün aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tartı aletleri şirketlerinden Baykon’un ortağı...
Babası Serdar Büyüküstün ve Emin Yumin Sözer’in 1987’de kurduğu Baykon, saç telinden TIR’a çok farklı ağırlıkları tartabilen hassas teraziler, tartılar, basküller ve kantarlar üretiyor, alım - satımını yapıyor.

Haberin Devamı

Özel avantajları var
Merkezi Tuzla’da olan şirketin çok sayıda ülkeye de ihracatı var. Bu hafta İzmir’de ‘Baykon EMK Endüstriyel Tartım’ adlı yeni bir şirket kurulunca ortaklardan Emin Yumin Sözer’e sordum. Sözer, İzmir’de daha önce de aynı isimde bir şirketleri olduğunu, ancak yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) getirdiği avantajlardan yararlanmak için harekete geçtiklerini anlatıyor.
Sözer, “Limited olan şirketimizi anonime çevirdik” diyor. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 85’e yakını limited. Ancak yeni TTK özellikle anonim şirketlere özel avantajlar getirdi. Organizasyon ve kurumsallaşma açısından anonim şirketler, limited şirketlere göre çok daha esnek. Anonim şirketler eskiden en az 5 kişi ile kurulurken yeni TTK, 1 ortaklı anonim şirketlere olanak sağlıyor.
Ayrıca anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmayan ortak, şirketin vergi ve SSK primi borçlarından sorumlu değil. Bunun yanı sıra anonim şirketler halka da açılabiliyor. Oyunculuğun yanı sıra iş dünyasında da emin adımlarla yürüyen Tuba Büyüküstün, Baykon’un yan markalarından İstron adlı tartım şirketinin de ortağı.