Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fenerbahçe eski Asbaşkanı Mahmut Uslu, Türkmenistan devletiyle ortak ilginç bir yatırıma imza atıyor.
2 yıl önce Fenerbahçe’deki görevinden ayrılan Uslu kendisini tamamen Türkmenistan’daki yatırımlarına adadı. Türkmenistan’da birçok gayrimenkul projesine imza atan Uslu, aynı zamanda ülkede Coca - Cola’nın da yüzde 20 ortağı. Uslu’nun ülkede un yatırımları da var.
Geçen hafta Mahmut Uslu, işleri daha da büyüterek Türkmenistan devletiyle ortaklığa gitti. Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı ile Mahmut Uslu’nun Day İnşaat’ı İstanbul’da ortak bir şirket kurdu. Şirketin adı “Türkmen Türk Dış Ticaret ve Ticaret Evi”...
İki ülke ticaretinde yeni bir sayfa açması beklenen ve titizlikle süren yapılanmanın hikâyesi ise şöyle:
Bu ay ülkesindeki seçimleri büyük bir çoğunlukla kazanan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Belarus ve Rusya’da açılan ticaret evlerinin bir benzerini de Türkiye ile istedi.
Bunun için Mahmut Uslu’nun ortaklığında biri İstanbul’da, diğeri Aşkabat’ta iki şirket kuruldu. Bu iki kentteki iki ticaret evi hem mallar için ‘vitrin’ görevi taşıyacak, hem de ticarete aracılık edecek.
Türkmenistan ile geçen yıl 2 milyar dolara yakın bir dış ticaret hacmine ulaşıldı. Ancak iki ülke de bu rakamın artmasını istiyor. Büyük doğalgaz rezervlerine sahip olan Türkmenler, pamuk başta olmak üzere tarımsal ürünlerde iddialı. Türkmenler halılarını ve Hazar’daki tatil kenti Avaza’yı da Türkiye’de daha iyi tanıtmayı arzuluyor.

‘Ticaret evi’ Beşiktaş’ta
İstanbul’daki ticaret evi ilk etapta Mahmut Uslu’nun Beşiktaş’taki ofisi olacak. Ticaretin beklenen ölçüde büyümesi durumunda ürün saklanacak depolar tutulması da gündemde. Ay sonu Türkiye’ye gelmesi beklenen Berdimuhamedov’un programı uygun olursa bir de ‘açılış’ planlanıyor.
546 bin lira sermayeli yeni şirkete Türkmenistan 240 bin dolar, Uslu’nun şirketi ve bir diğer ortak, Türkmenistan’la iş yapan Mehmet Kölük’e ait Şöhret Dış Ticaret 54 bin 600’er lira sermaye koydu.

Haberin Devamı

Türkmenbaşı ve Fenerbahçe eski asbaşkanı ticarete ‘vitrin’ açtı

Haberin Devamı

‘Türkmenbaşı’ Berdimuhamedov bu ay ülkesindeki genel seçimlerde yüzde 97’nin üzerinde oy alarak tekrar başkan seçildi.
İstanbul ve Aşkabat’taki ticaret evlerinin ekonomik ilişkilerde yeni bir sayfa açması bekleniyor.