Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Girişimcilik belirsizliğin çok olduğu geçici bir dönem. İş modeli, müşteri, ürün bir çok belirsizliklerin içinde bir de çok hızlı büyümeniz gerekiyor. Bu zorlukları aşmak için ise en iyi yöntem hızlandırma programları. Hızlandırma programları ortalama 12 hafta süren, girişimciyi pazara ve yatırımcılara hazırlamak için yoğun eğitimler ve mentorluklar içeren ve girişimcilerin mezuniyetini de “Demo Day” adlı yatırımcılarla buluşturma günüyle organize eden programlar diye özetleyebiliriz.

Hızlandırma programlarını ya üniversiteler organize ediyor, ya özerk yapılar ya da girişimciliğe destek olmak isteyen büyük kurumlar organize ediyor. Geçtiğimiz 15 günde birçok kurum girişimcilerini mezun etti ve yatırımcılarla buluşturdu.

Haberin Devamı

İş Bankasının Workup Programı da İş Bankasının girişimcilere destek vermek için kurduğu hızlandırma programı. Geçtiğimiz çarşamba günü mezun ettiği 9 girişim için “Demo Day” düzenlendi.

Girişimler kurumların desteğiyle uçuşa geçti

Workup programında sahne alan girişimler ise şunlar :

Banamama.co : Evcil hayvan sahipleri için abonelik tabanlı düzenli yaşam platformu olan Banamama 2016 yılında kurulmuş. Emre Özdemir ve Ege Sencan tarafından kurulan girişimin şimdiden 1000’e yakın kişi abonesi olmuş.

Boostfy : Instagram’da büyümenize yardımcı olan platform bu sene kurulmuş ve aylık 50 bin doların üzerinde geliri var. Buğra Kaan Ayaz ve Nejat Can Ünlü tarafından kurulan girişimin 40 bine yakın kullanıcısı var.

E-Kira : Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkiyi düzenleyen platform bu sene kurulmuş. Berkay Yavuz tarafından kurulan girişimin şimdiden aylık işlem hacmi 50 bine yaklaşmış.

Little Sleeper : 0-1 yaş bebeği olan ebeveynler için bebek uyku uygulaması olan girişim Berna Akın Eriş ve Ümit Topaçan tarafından kurulmuş. Kendi yaşadığı sıkıntılardan yola çıkarak kurulan girişimin şimdiden yüzlerce aktif kullanıcısı var.

Mangr : Arkadaşlar arası ücretsiz para transferi sağlayan sosyal finans ağı olan Mangr, Aziz Akgül tarafından bu sene kurulmuş ve lansman hazırlıkları devam ediyor.

Octovan : Nakliye ihtiyacı olan kullanıcılar ile ticari araç sahiplerini bir araya getiren pazar yeri olan Octovan bu sene kurulmuş ve şimdiden 100’ün üzerinde satış yapmış.

Haberin Devamı

Overstruct : Mimari tasarım projelerini sanal gerçeklik ve web tabanlı simülasyonlara çeviren girişim ile oturmak istediğiniz evi sanki oradaymış gibi bir gerçeklikle görebiliyorsunuz. Bu sene kurulan girişimin kurucuları Tolga Özuygur, Emir Arkman, Cem Uzunoğlu.

Scode : Oldukça genç iki kurucusu olan Scode kodlama öğretiyor ve 2016 yılında kurulmuş. 60 binin üzerinde kullanıcısı olan Scode’un kurucuları Kadir Can Kırkoyun ve Barış Ceviz.

Stubridge : Üniversite öğrencilerinin sınıf bazında iletişim kurup paylaşım yapmasına olanak sağlayan platform 2016 yılında kurulmuş ve toplamda 10 bine yakın kullanıcısı var. Kurucuları ise Batuhan Karakuş ve Sarp Keskin.

Benim kişisel olarak en beğendiğim girişim Overstruct oldu fakat eminim sizlerin de farklı farklı favorileri olacaktır.

Türkiye’de kurum olarak bu işe ilk adımı atanların başında Türk Telekom geliyor. 5 yıldır her sene girişimcileri hızlandırma programları ile pazara ve yatırımcıya hazırlayan Türk Telekom Pilot programının beşincisi geçtiğimiz hafta cuma günü yapıldı.

Haberin Devamı

Girişimler kurumların desteğiyle uçuşa geçti

Türk Telekom pilot programında sahne alan 10 girişim ise şunlar :

Artiwise : Yapay zeka destekli bir yazı analiz platformu. Yani Artiwise ile bir haber metnini editör kullanmadan düzenleyebilir, kategorisini bulabilir, olumlu ya da olumsuz olduğunu anlayabilirsiniz. Yakın bir gelecekte bu köşeyi de bir yapay zeka yazabilir, o yüzden benim de buradaki işim tehlikede diyebiliriz :)

BirFatura :E-ticaret yapan kobiler için fatura oluşturma çözümü. Küçük işletmeler pazaryerlerine de entegre çalışan BirFatura ile tüm satış kanalları üzerinden gelen siparişleri bir ekranda görüp raporlayabiliyor.

Frizbit : Bazı web sitelerinde görmüşsünüzdür. Sizden bir onay isteyerek o siteye girmeden de masaüstünüze uyarı gelmesini sağlarlar. Frizbit bu konuda web sitelerine çözüm sunuyor ve kod geliştirme derdinden kurtuluyorsunuz.

Mobilya Takip : Mobilya üretim ve satış firmalar Mobilya Takip ile sipariş takibi, teklif, satış sonrası hizmet yönetimi ve teslimat yönetimi yapabiliyor. Küçük işletmelerin de dijital dönüşümü adına ve süreçleri dijital yönetmesi adına işleri oldukça kolaylaştıran bir girişim.

Nara :Nara ile sanal gerçeklik teknolojileri kullanılarak sınıf içinde üç boyutlu, etkileşimli ve öğretmen destekli eğitimler alabiliyorsunuz. Yani sınıfta tarih dersinde dinozorlarla ilgili bir konu işlenirken o dinozorun gerçekmiş gibi sınıfa girdiğini düşünün. Nara bu tip eğitimlerin önünü açıyor.

Optiyol : Yolcu ve yük taşıyan filolar için yapay zeka destekli akıllı rota yönetimi girişimi olan Optiyol ile firmalar filolarının yakıt tüketimi konusunda ciddi avantajlar elde ediyor.

Propars : Küçük işletlemeler Propars ile ürünlerini internet üzerinden yurt içi ve yurt dışındaki pazar yerlerinde listeleyip satışa sunabiliyor, gerçek zamanlı stok yönetimi yapabiliyor.

Salt Commerce : E-ticaret yapan firmalar için bulut tabanlı operasyon yönetim platformu olan SaltCommerce, firmalara ürün yönetimi, müşteri yönetimi ve lojistik yönetimi çözümleri sunuyor.

Vexrob : Fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinden geçen kişilere, uzmanları tarafından kişiye özel egzersiz programı oluşturulmasına olanak sağlayan sağlık bir girişim.

Visar : Kullanıcıların yazılım ve tasarım bilgisi olmadan artırılmış gerçeklik projesi geliştirmesini sağlayan geliştirme platformu.

Pilot girişimleri arasından ise favorim Artiwise ve Optiyol. İkisinin de ortak özelliği yapay zeka destekli olmaları. Geçtiğimiz haftalarda belki takip etmişsinizdir, Elon Musk “Tesla Semi” adlı elektrikle çalışan ve şimdilik bu sürümde yarı otonom olan tırını tanıttı. Bu tip tırların yakın gelecekte sürücüsüz de olacağını düşünürsek Optiyol iyi bir algoritma ile sürücüsüz tır sektörü için de iyi bir çözüm olabilir.