Merhum Alparslan Türkeş’in ardından 1997’de ilk kez MHP Genel Başkanlığı’na seçilen Devlet Bahçeli’nin, geride bıraktığımız 15 yıla ilişkin en önemli başarısının ne olduğu sorulduğunda ortak yanıt “Ülkücüleri sokaktan çekti” olur.
Doğrudur. Bahçeli, geçmişteki acı deneyimlerin verdiği ders ile değişen dünya ve Türkiye konjonktürünü iyi harmanlayarak Milliyetçi Hareket’in siyaset tarzında önemli bir jargon değişikliği yaptı.
Bu değişikliğin, sokaktan çok çekmiş olan Türkiye’de MHP lehine estirdiği rüzgâr bir süre etkili olarak hüküm sürdü.
Bahçeli, teröre endeksli gündemin en uygun zemininde MHP’nin oyunu yüzde 18’lere kadar çıkararak, partisini iktidar ortağı yapmayı da başardı.
Üç benzemezli koalisyon hükümetinin sonu ve MHP’nin baraj altında kalmasının ardından alınan dersler, Milliyetçi Hareket’i yeniden parlamentoya soktu.
MHP nicedir yüzde 12-14 bandında bir oy oranıyla varlığını sürdürüyor.
Bahçeli’nin hedefi
Türkiye, önümüzdeki yıldan itibaren önce yerel seçimler, ardından cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimleri görecek.
Şimdi MHP, Bahçeli’nin 15 yıllık yönetiminin muhasebesi ile önümüzdeki seçimler zincirinin tam ortasında bulunuyor. Dünkü MHP kongresi bu açıdan bakıldığında önem taşıyor.
Milliyetçi-mukaddesatçı bir tabana dayanması, Ak Parti ile MHP arasında hatırı sayılır bir seçmen geçişkenliğini ifade ediyor.
Bu geçişkenliğin iktidar partisi lehine gerçekleşeceğini söyleyenler, son anketlere göre MHP’li seçmenin üçte birinin Ak Parti’ye yakın olduğunu hatırlatıyor.
Buna karşılık, terör olayları, Kürt sorunu ve İmralı’yla müzakere gerçeğinin yarattığı ortamın milliyetçi oy potansiyelini tepe noktada tutabileceğine daha çok vurgu yapılıyor.
Bu manzarada, kongreden 6. kez Genel Başkan olarak çıkan Bahçeli’nin, yerel seçimlere kadar vites büyüteceğinden şüphe yok.
Böylece Bahçeli MHP’yi, partinin anahtar rol oynayacağı Cumhurbaşkanlığı seçimi ve ardından genel seçimlere daha güçlü götürmeyi hedefleyecektir. Aksini yapmak, sadece mevcut oyları korumaya dönük bir strateji geliştirmek olur ki, dün kongre tribünlerinden yansıyan manzara ve tek rakibi Trabzon milletvekili Koray Aydın’ın delegelerin 3’te 1’inin oyunu alabilmesi parti tabanında buna tahammül olmadığını gösteriyor.
Aydın “yeni MHP” dedi
Bahçeli ve Aydın’ın Kongre konuşmalarına gelince...
MHP lideri, “Kürt sorunu yoktur” ekseninde bir konuşma yaptı. Muhalefet partisi liderinin, iktidardaki partinin icraatlarını tek tek eleştirdiği ve kendi projelerini sunduğu tarzda bir kongre konuşmasını değil, daha çok tabanını esas alan, tek odaklı mesajları tercih etti.
Daha heyecanlı görünen Koray Aydın ise, “Meydanlara ineceğiz, MHP her yerde olacak, MHP tabanıyla bütünleşecek” dedi. Aydın’ın mesajı “yeni MHP”ydi.
Kongre sürecindeki genel hava, Aydın’ın dün aldığı oy ve çizdiği yeni MHP tablosu; Bahçeli ve oluşturduğu yeni MHP yönetimi için, daha sonuç alıcı, daha dinamik, daha görünür adımların zorunlu olduğuna işaret ediyor.
İlk sınav yerel seçimler olacak.
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025