Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yemin krizinde çözüm kapısı büyük ölçüde aralandı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in, daha koltuğa ısınamadan kucağında bulduğu krizi çözmek için yürüttüğü diplomasi sonuç vereceğe benziyor.
Önceki gün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşen Çiçek’in, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la buluşmasında katettiği mesafe, önümüzdeki iki gün durumu tersine çeviren bir gelişme olmazsa CHP’lileri yemin için kürsüye taşıyacak gibi görünüyor.
Çiçek, CHP liderinin, “Meclis’i kilitlemek istemiyoruz. İki partinin yetkilileri bir araya gelsin. Ortak bir irade beyanı açıklansın, yemin etmeye hazırız” mesajını Erdoğan’a iletti. Erdoğan’ın da buna vize vermesiyle büyük mesafe katedildi. Çiçek’in Meclis’in kriz çözülmeden tatile girmemesi gerektiği yolundaki tavrı da etkili oldu.

‘Sizi uzlaşmak üzere bırakıyorum’
Dün, art arda görüşmelere sahne olan Meclis Başkanlığı makamındaki son toplantıda Ak Parti ile CHP heyetleri buluştu. Bu görüşmeden birkaç saat önce, CHP’li Aydın Ayaydın’ın, bakanlar Hayati Yazıcı, Nihat Ergün ve “15 Temmuz restini” çeken Ak Parti’li Mustafa Elitaş ile bir araya geldiğini, buradan çıkan havanın Başbakan’a iletildiğini de not edelim.
Aldığımız bilgilere göre Çiçek, kısa bir süre başkanlık ettiği, Ak Parti ile CHP heyetlerini bir araya getirdiği toplantıda, “Yemin etmeyen bir ana muhalefet partisi, Meclis’e gelmeyen muhalefet partisi var. Bu görüntünün ortadan kalkması gerekiyor. Sizi bir araya getirdim. Bu sorunu beraber çözelim” diyerek girişi yaptı.
Ardında da, “Yemekler benden. Sonra da karpuz yedirip içinizi ferahlatacağım. Daha önceden ayarlanmış bir Yozgat seyahatim var. Ayrılmak zorunda kalacağım. Makam odamı size teslim ediyorum. Bütün ekibim sizin emrinizde. Sizi uzlaşmak üzere baş başa bırakıyorum” diyerek havayı yumuşattı.

Notlar liderlere gitti
Heyetlerin görüşmesinde tutuklu milletvekillerinin şahsına dönük ifadeler kullanılmadı. Her iki taraf da yasal düzenleme formülleri üzerinden gitmenin süreci tıkayacağını vurguladı.
CHP, genel ilkelerini, “Halkın iradesinin tecelli etmesi gerektiği” üzerine kurdu. İktidar tarafı da, “Ana muhalefet partisinin Meclis çalışmalarında olmamasının sakıncalarını” vurgulayarak, çözüm yerinin parlamento olduğu kuralının altını çizdi.
Olumlu bir havada geçen görüşmede, karşılıklı olarak söylenenler Genel Başkanlara sunulmak üzere karşılıklı olarak not edildi. Bugün, en geç pazartesi sabahı yeniden bir araya gelinecek. Üzerinden geçilen metinler bir kez daha müzakere edilecek.
Mutabakata varılırsa, “Her türlü sorunun çözüm yeri Meclis’tir” ana mesajını taşıyacak ortak irade beyanı, kamuoyuna deklare edilecek. Sorunun yasal ve anayasal düzenlemelerle çözülebileceği vurgulanacak. Ve CHP, pazartesi günü yemin edebilecek.
Tabi, her şey yolunda giderse. Son söz yine liderlerde.